Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mærsk/Sydbank: Salg til ejer vidner om at det har været svært

20/3 13:01

A.P. Møller-Mærsk sælger Maersk Supply Service til sin egen ejerfond, og det vidner om, at det har været svært at finde en køber.

Det siger Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, efter nyheden om frasalget til A.P. Møller Holding for 685 mio. dollar.

- Det er et signal om, at det generelt har været en division, der har været svær at sælge. Man har erkendt, at man ikke kunne finde en køber, siger han til MarketWire.

- Derfor anvender man en metode, man har set tidligere. Det gjorde man også med Maersk Tankers, tilføjer han.

Frasalget er en del af Mærsks strategi om at frasælge olieaktiviteter for i stedet at fokusere på at være et transport- og logistikselskab. Strategien blev lanceret i 2016, hvorefter Maersk Tankers blev solgt til holding-selskabet året efter.

Som en del af strategien har Mærsk desuden tidligere frasolgt Maersk Oil & Gas til Totalenergies, mens Maersk Drilling blev selvstændigt børsnoteret og siden er fusioneret med amerikanske Noble.

- Det er positivt, at de får sat et punktum for den strategi, som er sat for nogle år tilbage om at få afviklet energidivisionerne. Der har Maersk Supply Service været stenen i skoen på investorhistorien om at være det rendyrkede logistik- og transportselskab. Det formår man nu med salget til eget holdingselskab, siger Mikkel Emil Jensen.

Han kalder frasalget succesfuldt for strategien, selv om hverken køberen eller tidspunktet måske er, som det oprindeligt var tiltænkt.

- Man havde nok håbet at finde en køber tidligere, for det har været til salg noget tid, siger han.

- Det afgørende for strategien er dog, at man kan fokusere på logistik og transport. Det er gået godt internt i Mærsk-selskabet, og Mærsk står nu som det rene transportselskab. Det er vigtigt, at man ikke har de divisioner som en torn i øjet på strategien.

Mærsk B-aktien falder 1,9 pct. til 15.737,50 kr. mandag.

SÆLGER SIG UD AF OLIE

Koncernen har siden 2016 arbejdet for at skille sig af med olieaktiviteterne, men flere af båndende er ikke endegyldigt kappet.

Mærsk-arving Robert Mærsk Uggla er både bestyrelsesformand for A.P. Møller-Mærsk og administrerende direktør for A.P. Møller Holding. Desuden sidder han på en række bestyrelsesposter i flere af de forretninger, der beskæftiger sig med olie.

Derudover har Mærsk-familien beholdt en form for ejerskab af størstedelen af de selskaber, der er solgt fra.

Maersk Tankers blev i 2017 solgt til A.P. Møller Holding, der ejes af familien. Boreselskabet Maersk Drilling blev i 2019 selvstændigt børsnoteret under navnet The Drilling Company of 1972, som familien i den forbindelse fik aktier i. Siden er selskabet fusioneret med Noble.

Maersk Oil fandt man en ny ejer til, da franske Totalenergies overtog selskabet i 2018. Også her fortsatte Mærsk dog i en periode et indirekte ejerskab, da selskabet modtog 97,5 mio. aktier i Total i bytte for olieselskabet.

Dem solgte det danske selskab siden løbende ud af, og den sidste del blev afhændet i marts 2019.

Mærsk har desuden forsøgt at sælge containerforretningen Maersk Container Industry, MCI, men et planlagt frasalg blev blokeret af myndighederne sidste år. Her er fortsat ikke fundet en anden køber.

- Det er ikke en del af olie- og energiforretningen, så på den måde er det ikke lige så vigtigt i forhold til det strategiske setup, siger Mikkel Emil Jensen.

.\\˙ MarketWire