Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas' estimater


33171 MichaelDyhr 10/9 2010 12:43
Oversigt

Konsensusestimatet virker, efter min mening, realistisk for årene 2010-2012 og selvom Vestas vil have et lavt fremgangsår og endda faldende poster, bl.a. EBIT-margin, i 2010.
Jeg har ikke haft mulighed for at finde nogle præcise data for konsensusestimatet for årene frem til 2015, men blandt størstedelen af analytikerne er der stærk enighed om, at Vestas ikke har potentialet for at nå sin Triple15-målsætning.

Vestas er vindmøllebranchens absolut dyreste udbyder af vindturbiner og services deraf, hvilket er baseret på historisk lang erfaring og kvalitet. Men så sker der det at for få dage siden, hvor Vestas for flere uger siden har offentligjort ordre for deres V112 til Australien, at deres første test på deres ellers så højkvalitets- samt historisk lange erfaringsbaserede mølle, at den ikke kan klare alle funktionsmæssige faktorer. Jeg er urolig for om Vestas er ved at være et oppustet brand med en ledelse der fortrænger enhver form for modstand mod deres ambitiøse Triple15-målsætning.

Hvordan skal den kvalitetsbaserede markedsleder klare sig fremover, når der pludselig opstår usikkerhed om kvaliteten??
Er grunden til at mange analytikere og investorer får kolde fødder idet Vestas fra 2010, efter konsensusestimatet, årligt skal øge omsætningen med mindst 16,5 % og EBIT-posten med mindst 26,3 % årligt for at nå sin Triple15-målsætning. Det virker usandsynligt med estimaterne taget i betragtning og de generelle markedsvilkår, heraf branchens udvikling over de næste par år.
Er det hvad vi ser aktien afspejle nu? og kan vi forvente at kursmålene, ligesom Danske Banks igår, vil blive væssenligt reduceret over de følgende måneder grundet denne usikkerhed om "mission impossible", også kendt som Triple15?

Jeg er ny på ProInvestor, så hvis dette indlæg er forkert placeret eller ikke har noget at gøre på hjemmesiden, så skriv det hellere end gerne til mig.



11/9 2010 09:51 Occam 033239



Betegnelsen "konsensus" misbruges skammeligt af børsjournalister. Hos dem dækker det et simpelt gennemsnit af alle fremsatte meninger uanset kvaliteten af begrundelserne. (Konsensus i første klasse kunne være, at 2 plus 2 er 3,7!) - Konsensus betyder egentlig en enighed opnået efter grundig debat.

Mht. Vestas, så har den følgende plusser på den lange bane:
+ ekspanderende marked (stigende energibehov, olien slipper op, CO2 begrænsning, uafhængighed af Mellemøsten)
+ verdensleder i branchen
+ karismatisk leder
Minusserne er:
- underkapitaliseret
- afhængighed af politiske beslutninger om tilskud/skatterabat
- konjunkturfølsom sværindustri

Så der er en vis usikkerhed. Men med p/e nede omkring 10 kan risikoen konkurrere med andre investeringer.



11/9 2010 10:04 233240



Hej Michael,

Velkommen til.

Det er et aldeles glimrende indlæg, og det hører fint hjemme her. Jeg synes det er nogle rigtigt skarpe betragtninger.

Triple 15 tror jeg heller ikke meget på, men jeg tror meget af den reaktion vi ser idag er et resultat af at Ditlev Engell har skuffet de insitutionelle investorer bigtime.

Hans nedjustering på både omsætning og overskudsgrad var faktisk 50% og det er en alt for stor afvigelse til at analytikerne vil være med til det.

Nu handler det for vestas og Engell at de næste 2-3 kvartaler at få en ny sammenhængende historie op at stå som de store vil købe sig ind i.



11/9 2010 12:51 MichaelDyhr 033246



Det må da blive noget af en historie han skal sætte sammen, da man altså før starten af 2010 havde et overblik over branchens totalomsætning og altså var klar over at man enten skulle styrke sin position på markedet eller at markedets totalomsætning skulle øges, for at man ville kunne opnå 2010-forventningerne.
Hans undskyld kan vel så kun være at han enten er for optimistisk - hvilket så vil få fatale følger for bl.a. Triple15. En anden mulighed kunne være at fortælle at Vestas markedsføring og position er svækket.

Man kan vel hælde lidt til den sidste og så understøtte dette med at de på lang sigt er igang med tilpasse sig vindmøllemarkedet, hvilket de selvfølgelig også er, så dette kan overskygge deres skuffende resultater i 2010.

- Man må da bare håbe at investeringerne i USA og Kina kan afspejles relativt i 2011 og 2012, som stadig forventes som relativt stille år i branchen, for ellers skulle det da ikke være overraskende hvis både kursmål og estimater over tiden vil blive væsentligt reduceret.



11/9 2010 13:53 MichaelDyhr 033250



Var vidst lidt hurtig til at slutte min sidste bemærkning.
- Mener at investeringerne i USA og Kina som blev foretaget i 2009 og også i år, bør afspejles relativt i kapitalintensiteten i henholdsvis 2011 og 2012 for at både analytikere og investorer ikke skal reducere deres kursmål samt estimater for Vestas.
Tror bare ikke at dette er helt sandsynligt, i hvert fald ikke når man ser på rentabiliteten hvor både ROTA og ROIC kan forventes skuffende lave, hvilket vil skyldes deres lave kapitalintensitet og høje nettoarbejdskapital.

Er vi på vej mod en potentiel afgrund for analytikernes forventniner og deraf kursmål samt estimater?



11/9 2010 17:24 HRmunk 333267



Ja Vestas kom med en markant nedjustering med Q2 regnskabet, og kunne selvfølgelig ikke undgå at falde. Da Vestas kom med Q2 regnskab den 18. august lå kursen på 310, og i dag(11 september) er kursen som bekendt faldet til 208 eller med andre ord faldet med ikke mindre end 32,9%.
Jeg vil argumentere for at kursen på Vestas var for høj inden regnskabsaflæggelsen, men for lav nu.

Mange kritiserer Vestas for at have forholdt markedet et retvisende billede af Vestas situtation. Med rette mener jeg. Men klogt fra Vestas side, at vente med at komme med det retvisende billede indtil at der er kommet så god gang i indkommende ordrer, at der kan fortælles en ny og bedre historie. En historie om fuld udnyttelse af produktionsapparatet, cash flow og overskud. Det er min påstand, at markedet ville have sendt Vestas endnu mere i dørken, hvis Vestas havde fremkommet med det lavere estimat tidligere, inden de seneste måneders store ordreindtag, altså inden der trods alt er udsigt til bedre tider for Vestas.

Alting er lettere at forstå i bagklogskabens klare lys, men alligevel vil jeg tillade mig, at kloge mig over, at det lykkedes Vestas at sælge budskabet om forventningen til 2010, især det lave ordrerindtag i h2 2008 og 2009 taget i betragtning.

Nye ordrer: MW
2008
Q1 935
Q2 1.734
Q3 596
Q4 1.232
2009
Q1 358
Q2 422
Q3 643
Q4 567
2010
Q1 1.258
Q2 3.031
Q3(indtil videre)1.905

Selv en Mercedes kan ikke køre uden brændstof, og Vestas har været ved at køre tør for ordrer, som man kan se af tallene her ovenfor. Men som man også ser af ordrerindtaget i 2010, så bliver der noget at lave fremadretttet.

Der er nogle vigtige spørgsmål som stadig er ubesvaret. A) Har Vestas nok likviditet? Godt nok investerer Vestas kraftigt, men et likviditetstræk på på 511 mio euro i Q2? Har Vestas likvider nok til at løfte de mange nye ordrer? Hvis 2015 stadig står til troende skal der vel bygges flere fabrikker. Hvordan skal disse finansieres? Via emission?
Her kan Danske Bank sagtens have en pointe, men måske Vestas har tilstrækkelige kreditfaciliteter?

B) Er der blevet givet køb på margin for at få de mange nye ordrer? (mere end faldet på input)Tror stadig Vestas har høj margin

C) Vil det fine ordrer indtag fortsætte? (jeg tror det).

sådan lidt konkluderende vil jeg sige, at det lave ordrerindtag gjorde, at jeg ikke mente at Vestas var ricikoen værd. Men med de mange nye ordrer i 2010 og de nye møller giver jeg det en chance, og har købt mig ind.



11/9 2010 18:08 MichaelDyhr 033273



Man kan jo så snakke om at denne her tilbageholdelse af nyheder har "pustet" Vestas op til en kunstigt høj finansiel situation, hvilket vi også kan se på aktien via. teknisk analyse, at aktiekursen før halvårsregnskabet går over modstandslinien i det nedadgående trend, hvilket kan skyldes en oppustet finansiel situation, som så kom til realitet ved den 18. august og luften forsvinder under aktien. Aktien falder under to potentielle støttelinier! Så der kan argumenteres for at situationen har været pustet kunstigt op og at den altså ved halvårsaflæggelsen har været en helt anden.

Men jeg giver dig ret, der har været et imponerende højt ordeindtag, som dog ikke har været indtægtsført endnu, mod forventninger. Luften kommer jo også af alle disse ordrer, som dog ikke afspejles i den driftsmæssige situation. Men aktiekursen bør vel afspejle den situation vi står i nu, altså at driften er elendig (taget i betragtning af den forventede), men at der er en enorm beholdning af ordrer, hvilket mange så evt. stirrer sig blindt på.



12/9 2010 13:04 HRmunk 033299



Stirrer sig blind på de mange ordrer, der skal leveres næste år, eller stirrer sig blind på, at 2010 er skuffende? Dvæle ved fortiden eller tage bestik af fremtiden?



12/9 2010 16:21 MichaelDyhr 033307



Stirrer sig blindt på de indtil videre realiserede poster for 2010. Driften er elendig - og det kan selvfølgelig diskuteres om det er pga. lav produktivitet i de investerede anlæg i USA og Kina, hvilket det delvist kan være, som det også afspejles i de realiserede marginer og forventede marginer for 2010.



TRÅDOVERSIGT