Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Pengeinstitutters eksponering mod landbruget


41529 Kristensen 20/4 2011 23:39
7
Oversigt

Lanadbrugsavisen har i deres økonomi-sektion i dag bragt en artikel om danske børsnoterede pengeinstitutteres eksponering mod landbruget.

Højdespringeren, målt i procent af samlet udlånsmasse, er Nordjyske Bank med 26,1%. Herefter følger Vordingborg Bank med 20,2% og herefter SDA (Sammenslutningen af Danske Andelskasser) med 19,0%. Resten af listen kan ses her: http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2011/4/20/Landbrugetkantruesmaabankersoverlevelse.htm

Listen tager udelukkende udgangspunkt i udlån, garantier mv. direkte til landbruget, skov fiskeri mv. Men man skal huske der er en række følgeerhverv til landbruget, som ligeledes vil blive ramt hårdt.

Herved kan man konkludere at eksponeringen mod en enkelt sektor er ganske høj i ovenstående pengeinstitutter, groft sagt 1/4 - 1/5. Hvis sektoren ikke havde været præget af lav indtjening og høj gearing, var "problemet" til at gennemskue. Dette må vi dog sande ikke er det sande billede pt., omend landbruget i 2010 og ikke 2011, havde/har det væsentligt bedre end i 2008/2009. Dog vurderes det fortsat at det kun er den bedste 1/4-1/3 som tjente penge i 2010 og formentlig også 2011, hvis ikke bytteforholdet forbedres. Pt. vil jeg vurdere at mælkeproducenter har det bedre en slagtesvinsproducenter, da disse er hårdt ramt af de stigende priser på især korn og soyaskrå.

Da analysen udelukkende tager udgangspunkt i børsnoterede pengeinstitutter, må man antage at der er pengeinstitutter udover de pågældende på listen, som er mindst lige så hårdt eksponeret på lanbruget. Samtidig er det måske disse, som samtidig har sværest ved at anskaffe sig ny kapital, til at holde solvensen oppe. Jeg har hvert fald ladet mig fortælle at der er mindre lokale sparekasser som har eksponering på op mod 30-40%. Selvom jeg gerne taler positivt om landbruget i DK, ville jeg nødig være garant eller kunde med +750k på bogen her.

Midt i alt det negative, er det dog dejligt at se, at det for nogle er en rigtig indebringende forretning at drive landbrug i udlandet, her Polen og Ukraine. Så skal vi ikke tillade os at være optimistiske:
http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2011/4/20/Poldanorinvestorerharfaaetpengeneigenfiregange.htm

Sendt fra ProInvestor gruppen



21/4 2011 11:20 Brøndby 041541



Det er vist de samme tal her:
http://epn.dk/landbrug/article2408062.ece
og hvis ikke de giver spænding nok på direktionsgangene kan man jo altid bekrige hinanden
http://www.fyens.dk/article/1833755:Business-Fyn--Bankkrig-kan-vaere-paa-vej
Med ønsket om en fredfyldt påske



TRÅDOVERSIGT