Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

Fredagens obligationer: Stille dag med marginale forskydninger

30-12-11 kl. 30/12 2011 16:09

Det var ikke overraskende en meget stille dag på de finansielle markeder i Europa fredag. Markedet sparede kræfterne til fest og fyrværkeri og lukkede ned for nytåret uden andet end marginale forskydninger i renter og kurser.

Samlet blev det til bittesmå kursfald og dermed marginale rentestigninger som reaktionen på et positivt aktiemarked.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation, 3 pct. 2021, sluttede året blot 1 basispoint fra torsdagens bundrekord med 1,62 pct., målt på et snit mellem bud og udbud.

Dermed har markedet - og dermed også den danske rente - i årets løb taget en ganske anderledes drejning, end det var den almene opfattelse ved årets start.

I starten af året var det den generelle forudsigelse blandt økonomer og analytikere, at stigende renter og officielle renteforhøjelser fra centralbankernes side ville sætte dagsordenen i 2011. Det skulle dog komme til at gå markant anderledes i takt med, at den europæiske gældskrise udviklede sig, og i særdeleshed i takt med at de internationale investorers syn på især Danmark ændrede sig.

Renten på den tiårige statsobligation startede året i størrelsesordenen 3,2 pct. og steg gennem de følgende måneder til 3,7 pct. i første halvdel af april. Siden har renten bevæget sig i serpentinersving nedad helt indtil torsdag i indeværende uge, hvor det tiårige papir sluttede endte dagen med den rekordlave rente på 1,61 pct.

Også de officielle renter har overrasket voldsomt. Ingen økonomer ved sine fulde fem ville have sat respekten for branchen over styr ved at forudse, at den danske rente ville ende året på et lavere niveau end den tilsvarende ECB-rente.

Det var ikke desto mindre hvad der skete i starten af november, da Danmarks Nationalbank detonerede en mindre bordbombe og reducerede udlånsrenten 10 basispoint mere end ECB og dermed nåede ned på 1,20 pct., mens ECB's tilsvarende lød på 1,25 pct. - en udvikling som siden accelererede med et negativt spænd på 0,15 pct.point ved udgangen af 2011 til følge.

Baggrunden var - og er fortsat - en voldsom indstrømning af valuta i takt med, at netop Danmark har fået status som "sikker havn" og et sted hvor investorerne søger ly mod uroen i Europa. En status som er historisk og uden sidestykke i dansk økonomi.

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans
Der er endnu ikke skrevet nogen kommentarer til denne artikel.

Log ind for at skrive kommentarerer til denne artikel