Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ørsted: Kan de komme i klemme med Gazprom gaskontrakt?


101485 ProInvestorNEWS 28/2 2022 08:23
3
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet.

Det er udfordrende tider for alle. Også for investorerne. Blandt andet danske Ørsted, som er mest kendt for den grønne transformation, men måske er de ved at komme i klemme med deres gaskontrakter med Rusland, hvor de står i en "Catch 22" situation

· BP meddelte sent søndag, at de vil trække sig ud af deres engagement med et af de store russiske olieselskaber, Rosneft, hvor BP ejer ca. 20 %. Det vil i givet fald kunne betyde en nedskrivning på et 2 cifret mia. USD beløb.

· BPs beslutning har storpolitiske implikationer. Bestyrelsesformanden i Rosneft er den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder.

· Norske Equinor meddelte omkring midnat, at de vil trække sig ud af et joint venture i Rusland, hvor de samlede værdier er på 1,2 mia. USD i "non-current asset". Aktiver, som er svære at omsætte og som formentlig har ingen eller kun en meget lille værdi, som skal nedskrives.

· Ørsted er mest kendt for transformationen fra Dansk Olie og Naturgas til DONG Energy til nu Ørsted. Fra den fossile energi til den grønne omstilling.

· Men Ørsted er ikke sluppet helt fri af den fossile energi. Således har Ørsted stadig en stor kontrakt med russiske Gazprom, som løber til 2030, og som er uopsigelig med mindre det koster et meget stor beløb.

· Ørsted står i et ægte Catch 22 dilemma: Uanset hvad de vælger at gøre, vil de blive mødt med at de har gjort det forkerte. En stor del af den gas de køber sælges videre udenfor Danmarks grænser. De kan vælge at bryde aftalen, og det koster store summer. Den gas der mangler skal andre så købe, formentlig i Rusland eller også skal forbrugerne leve med at gassen ikke er der. Finde alternativer eller fryse.

· Det prekære med Ørsted er udover gassen fra Rusland, at den danske stat fortsat ejer 50,7 % af Ørsted som majoritetsaktionær. Det er altså staten, som formelt skal træffe beslutningen i den sidste ende.



Ørsted står i en ægte Catch 22

Ørsted står i en ægte Catch 22 situation. Uanset hvad de gør, vil de blive mødt med kritik. Skal de gå ud af Rusland, tage en stor økonomisk sanktion og følge strømmen; uagtet at det næppe gør noget godt for gasforsyningen, som kan være svær at erstatte, eller skal de fortsætte med at opfylde deres forpligtelser frem til 2030? Uanset, vil det dilemma i det mindst blive vurderet på aktievægten i denne uge; måske allerede i dag, hvor der igen kan ventes overnormale aktieudsving. Ikke kun i Ørsted men for hele aktiemarkedet.



5/3 2022 01:57 bgadk 0101652



I sidste ende er det Staten som bestemmer. Og den smarte løsning er selvfølgelig, at hvis Staten ønsker at droppe russisk gas, at man så vedtager en lov som forbyder danske virksomheder at handle gas med Rusland.
Så er det force majoure, og der skal ikke betales erstatning til Gasprom.

Men spørgsmålet er selvfølgelig, at så længe der er nogen i EU, som ønsker at købe russisk gas, om så det ikke er bedre at de kan købe den billigt fra en langtidsaftale så som Ørsteds, end at skulle ud på spot markedet og betale dyre domme for samme gas til Rusland?

Rusland vil helt klart hellere levere til spot pris som det står i dag...



TRÅDOVERSIGT