Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Maersk sejler baglæns: Glem 2022 og fokuser på 2024


105804 ProInvestorNEWS 1/9 2022 12:05
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


Maersk aktien sejler 4 % baglæns. Det er negative indtjeningsrevisioner, potentielt som driver udviklingen



Mange investorer undrer sig

Hvordan kan Maersk aktien udvikle sig så negativt, når den nu er "så billig" og lavt prissat

Det er indiskutabelt, at den er meget lavt vurderet på 2022/indeværende års data

Helt anderledes ser det ud målt på 2024 forventningerne

Det er her hvor analytikere forventer en "normalisering" af raterne til et niveau, som formentlig vil være 10-20 % af toppen i 2021/2022

Det er det som gør, at indtjeningen forventes at være dramatisk lavere til den tid

Aktuelt prissættes Maersk, med udgangspunkt i 2024 til 9-10x forventningerne.

Det som driver kursen er ikke 2024 som det "ser ud nu" aktuelt

Men frygten for at den recession, som vi formentlig er på vej ind i kan barbere forventningerne

2022 er derimod, hvor mærkeligt det end lyder, ikke så afgørende for investorerne


Figur 1: Kursudvikling, år til dato, Maersk

Kilde: Nordnet

MAERSK B.CO




1/9 2022 12:40 Vær-kritisk 3105805



Jeg vil gå så langt som til at sige, at raterne endda meget let kan falde 20% fra toppen, endda også meget mere end det.

Og volumenerne kan også falde meget - og hurtigt. Men der kan sføli være en vis forsinkelse i systemet eftersom rederierne inkl mærsk har lavet en masse lange kontrakter. Men klart, når både rater og volumen falder, så går det stærkt. Men da seneste overskud var ren Weltklasse, så vil selv et underskud der er 20-40% lavere være godt, så på den måde ingen grund til panik. Ikke endnu.



1/9 2022 13:47 ProInvestorNEWS 2105810



ATP-aktiechef: Reduktion i danske aktier en nødvendighed - Mærsk ramt

1/9 13:16

ATP har solgt ud af danske aktier det seneste halve år, for at reducere risikoen i porteføljen af danske aktier.

Ved udgangen af 2021 var værdien af børsnoterede danske aktier 42,2 mia. kr. - og ved udgangen af juni i år var tallet nede på 30,4 mia. kr.

- Vi har reduceret risikoen i portefølje. Den måde, vi arbejder på, er, at ved de store kortsigtede bevægelser, bliver forandringerne i højere grad lavet i vores udenlandske likvidportefølje, siger Claus Wiinblad, aktiechef i ATP, til MarketWire.

- Men vi laver også tilpasningen i risikoniveauet, og dermed hvor meget vi har investeret i danske aktier. Og derfor har vi også været nødt til at reducere vores beholdning af danske aktier i løbet af første halvår, siger han.

Så når der sælges ud af aktier, er det for at tilpasse risikoen til det samlede risikoniveau i ATP.

Dykker man ned i regnskabet for de første seks måneder af i år, er andelen af eksempelvis Mærsk-aktier faldet til 118.580 fra 208.248 aktier ved indgangen til 2022.

- Tager du en portefølje som vores, så er har vi en stor del, som er mindre likvid, og en stor del som er relativ likvid. Og det har blandt andet ramt en aktie som Mærsk relativt hårdt, at vi har haft behov for at reducere porteføljen, forklarer Claus Wiinblad.

Første halvår af 2022 bliver betegnet af topchefen i ATP, Martin Præstegaard, som "ekstrem", og halvårets tab på over 50 mia. kr. "er faktisk det største tab, vi nogensinde har haft," lød det fra han i forbindelse med et pressemøde efter regnskabet torsdag.

Og Claus Wiinblad understreger da også, at det påvirker nogle af pensionskæmpens omlægninger, at der er sket et ret stort skift i forventningerne til de økonomiske udsigter.

- Derfor har der også været en generel tilpasning i porteføljen, da der måske har været et behov for at tage - ikke på en systematisk måde - hensyn til de økonomiske udsigter i nogle tilfælde. Og derfor er der taget noget af det cykliske element ud af porteføljen, som også har påvirket vores ageren, siger aktiechefen og fortsætter:

- Det påvirker også, at vi på et tidspunkt havde en meget stor overvægt i Mærsk, så derfor kommer bevægelsen til at se stor ud, når vi lige som skal prøve at tage højde for alle elementer i omlægningen.

Samlet gav de danske aktier et tab på 9,7 mia. kr. i de første seks måneder af 2022.

.\˙ MarketWire



1/9 2022 13:52 DjengisCash 4105812



Jeg har normalt stor respekt for ATP, men har har de godt nok været udygtige.



1/9 2022 13:50 DjengisCash 4105811



Hvis man alene fokuserer på fremtidig indtjening i 2024, så giver kursen på Mærsk god mening. Men det er godt nok primitivt.

Hvis man også lægger mærke til, at værdierne i selskabet plus værdierne i eksisterende kontrakter langt overstiger markedsværdien, så er kursen alt for lav.

Jeg har rutinemæssigt suppleret her til formiddag og glæder mig over, at opkøbsprogrammet kører langt på literen med den aktuelle prissætning af Mærsk.



1/9 2022 16:24 Pansen 5105823



Bare så der ikke er nogen tvivl om hvad jeg skriver og mener. Jeg tænker ikke på ratefald på 10-20 % fra toppen, og det skriver jeg heller ikke. Jeg tænker på rater som er 10-20 % AF toppen, svarende til fald på 80-90 % fra toppen - Hilsen Per



1/9 2022 16:35 Vær-kritisk 3105826



Ærlig takt, jeg frygter også ratefald der er betydeligt værre end "bare" 20% uden at jeg dog er helt så pessimistisk som du.



1/9 2022 16:42 Pansen 5105827



For lige at præcisere. Det er ikke mig som estimerer. Ikke mig som frygter. Det er analytikere, som for 2024 estimerer en indtjening som er så dramatisk lavere på grund af rater, som er 10-20 % af toppen, svarende til fald på 80-90 % fra toppen. Det er konsensus = Gennemsnittet af analytikerestimater. Ikke med mig som afsender, men med estimater fra analytikere - Hilsen Per (slut på kommentar:−)).



1/9 2022 16:52 Vær-kritisk 3105829



Nåh, sådan. Sorry, jeg fik tydeligvis ikke læst dit indlæg ordentligt første gang. Jeg undrede mig også da jeg mente at læse det som 10-20% fra toppen, for der er vi jo allerede.

Men klart, falder vi ned omkring hvor raterne kommer fra, så er der kun et at sige, at så er rederierne sgu for dumme. Jeg er nok naiv når jeg håber at det eneste rederierne har fået ud af den seneste tids optur ikke kun er stor profit, men at de også har lært at diciplin betaler sig. Men jeg har selv siddet der og ved hvor svært det er, når skibene bare bliver mere og mere tomme uge efter uge. Så er det svært at stå fast, for man bløder lynhurtigt i voldsomt store tal.



1/9 2022 17:09 vestasfan 4105831



Det som undrer i flere analytikeres estimater er, at alle de nye synergier som Mærsk enten har opkøbt eller fremtidssikret, (terminaler, fly, og den grønne omstilling), vægter åbenbart slet ikke i 2024 estimatet! Hvordan Mærsk kommer ud på den anden side ved ingen, men det er ganske vist, at indtjeningen og dermed overskuddet, bliver væsentlig højere end før Covid og alt det her Kina halløj. Vi skal snarer ud på den anden side af 2028 før rateren og globaliseringen måske vil aftage. Med disse antagelser i mente, ville dette her svare til at selskabet blot havde siddet på deres flade og intet foretaget sig - det er som bekendt ikke tilfældet. De er jo blevet en konkurrent til DSV på landsiden, ene og alene pga de fænomenale overskud i 2021 og 2022, og formentlig 2023.



1/9 2022 18:08 Vær-kritisk 3105832



Der er mange på Esplanaden som er nervøse ved Mærsks strategi, hvor de ren slået ind på speditørernes enemærker og nu også tilbyder at klare transporten på land osv. Jeg hører til dem der mener, at det skulle de have gjort for længst. Men helt ufarligt er strategien ikke, for den betyder at de kommer i direkte konkurrence med deres egne største kunder. Så det bliver lidt af en balancegang, nok endnu mere, hvis vi får en hård recession, hvor der kan blive endnu mere kamp om lasten.

Men hvorom al ting er, så er det stadig container x raten på skibene der fylder mest i mærsk. Og de rater kan altså falde vildt hurtigt. Ogdet vil kunne ses, hvis altså vi får den recession, hvad jeg tror. Men, men, man skal stadig ikke glemme, at det seneste overskud var vildt, vildt, VILDT stort, så selv om det skulle gå lidt ned af bakke, det næste stykke tid, så skal de næste kvartalsregnskaber nok blive gode også. Der er jo også lidt forsinkelse i systemet da de jo har lavet en del gode kontrakter mens raterne var høje. Men pilen peger den forkerte vej, det vil jeg mene.



5/9 2022 07:11 ProInvestorNEWS 0105936



Mærsk: Konkurrent advarer mod pres på fragtefterspørslen

5/9 06:34

Det inflationære pres og de økonomiske usikkerheder vejer ned på efterspørgslen på søfragt.

Sådan lyder vurderingen af fremtidsudsigterne fra A.P. Møller-Mærsks konkurrent CMA CGM i det franske containerrederis regnskab for andet kvartal.

- I de seneste uger har inflationspres forårsaget en opbremsning i forbruget og derfor en afdæmpning i efterspørgslen efter søfragt. I nogle regioner har denne udvikling ført til et fald i spotfragtraterne, hedder det.

- Den kraftige stigning i energiomkostningerne, kombineret med stigende råvarepriser, tynger forbrugerne og kan have en negativ indvirkning på den økonomiske situation og udsigterne for vækst i verdenshandelen.

Andet kvartal var ellers stærkt for CMA CGM, da genåbningen efter pandemien har medført forstoppelse i logistikkæderne, hvilket har presset fragtraterne markant op.

Således endte omsætningen inden for shippingforretningen i andet kvartal på 16,02 mia. dollar mod 9,99 mia. dollar i samme periode året før. Det er lig med en fremgang på 60 pct. på toplinjen på trods af en mindre tilbagegang på godt 1 pct. i de fragtede volumener til 5,62 mio. 20-fodscontainere.

Driftsresultatet, EBITDA, i shipping steg på den baggrund med 111 pct. til 9,12 mia. dollar, hvilket betød at det franske rederis overskudsgrad på driften steg til 56,9 pct. fra 43,2 pct. i andet kvartal af 2021.

For den samlede forretning så CMA CGM en omsætningsvækst på 57 pct. til 19,48 mia. dollar, mens EBITDA-resultatet gik op med 110 pct. til 9,59 mia. dollar. Nettoresultatet blev samtidig mere end fordoblet fra 3,48 til 7,60 mia. dollar.

- Det globale fald i privatforbruget, som allerede var mærkbart i sommer, vil føre til mere normale internationale handelsforhold i andet halvår samt til et fald i efterspørgslen efter shipping, kommenterer topchef i CMA CGM, Rodolphe Saadé, i regnskabet.

- Vi vil fortsætte med at investere både i vores udvikling og i energiomstillingen, som er vigtigere end nogensinde.

I regnskabet fremhæver rederiet således også, at det har geninvesteret omkring 90 pct. af sit konsoliderede overskud for at "forberede sig til vækst de kommende år". CMA CGM har således både investeret i flere skibe og udstyr, ligesom koncernen har købt op inden for e-handel og logistik, ligesom det har indledt et fragtsamarbejde med Air France-KLM, som rederiet også har købt 9 pct. af.

.\˙ MarketWire



15/9 2022 12:39 ProInvestorNEWS 0106112



Mærsk/SEB: Udsigt til fald i volumen - saver 10.000 kr. af kursmål -NY

15/9 12:16

Den danske rederigigant A.P. Møller - Mærsk kan se ind i en tid med lavere efterspørgsel efter containerfragt, nedadgående fragtrater og sivende konsensusestimater blandt analytikerne.

Det vurderer Ulrik Bak, der er aktieanalytiker hos SEB Markets, efter at både kursmål og anbefaling for rederiets aktie er blevet sænket af finanshuset.

Analytikeren saver hele 10.000 kr. af kursmålet, der nu ligger på 16.000 kr., mens aktieanbefaling sænkes til "hold" fra "køb".

- Jeg kan ikke se, hvordan Mærsk skal "performe" så højt i det recessionsmiljø, vi ser ind i, også hvis man ser på, hvad peers handles til, siger Ulrik Bak til MarketWire om baggrunden for den sænkede anbefaling.

Det er især de amerikanske forbrugere, som bekymrer aktieanalytikeren fremadrettet og kan sætte sig i efterspørgslen.

- Vi kan se, at forbrugerne i USA har opretholdt et højt forbrug af fysiske goder på trods af fald i økonomien. De har kompenseret blandt andet ved at spare mindre op, og det er i min optik ikke en holdbar løsning, så jeg regner med et fald i volumenerne, siger Ulrik Bak.

Et dyk i forbruget vil have en reducerende effekt på containerfarten, påpeger han.

Mærsks B-aktie er torsdag ved middagstid faldet 1,2 pct. til 15.920 kr.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT