Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

GN Store Nord: Droppet kapitaludvidelse


111370 ProInvestorNEWS 15/3 2023 07:47
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

GN Store Nord meddelte tirsdag, at forslaget om at få bemyndigelse til at udstede for op til 7 mia. DKK nye aktier ikke har kunne samle det nødvendige 2/3 flertal, og er trukket af bordet. Det åbner for konsolidering og er samtidig et vink med en vognstang fra aktionærerne om en fejlslagen strategi og eksekvering.


GN Store Nord trækker forslaget om at udstede nye aktier

De nye aktier på for op til 7 mia. skulle have sikret, at gæld/indtjening blev bragt tilbage til det rigtige niveau. Årsagen er det mistimede køb af Steelseries, lidt skuffende indtjening og den manglende finansiering af købet på det rigtige tidspunkt.

Prisen for Steelseries var på papiret nok 8 mia. men reelt var den flere gange større. Det skyldes at den nu et godt stykke tid senere skulle være finansieret per efterkrav ved udstedelse af nye aktier til rundt regnet 1/3 af værdien. Alt andet lige svarer det i værdifastsættelse til at prisen ikke er 8, men for aktionærerne inklusive udvanding snarere er 3x.

Aktionærerne har været højrøstede skeptiske, og GN Store Nords ledelse og bestyrelse har desværre ikke haft de rigtige svar på de gode spørgsmål

Analytikere har talt om at behovet for ny kapital, med mindre indtjeningssituationen ser værre ud end annonceret, måske snarere var 4-5 mia. end 7 mia.

GN Store Nord har selv bidraget til den usikkerhed ved først at nævne 7 mia. https://www.gn.com/Newsroom/Announcement?id=2604385&lang=en&date=20230208&title=GN-Store-Nord-announces-intention-to-initiate-a-rights-issue. Det tal blev senere præciseret til "op til 7 mia".

Uanset ville en kapitaludvidelse have været meget skidt timet og ekstremt udvandende. Det kan undre, at ledelse og især bestyrelsen ikke varetog "rettidig omhu" med at finansiere opkøbet på tidspunkt for købet med eksempelvis nye aktier til en helt anden og meget højere kurs.

Hvad sker nu - scenarier

GN Store Nord har sagt, at de på et senere tidspunkt vil vende tilbage med en anden finansieringsmulighed. Uret tikker og "senere" kan meget vel blive overhalet af virkeligheden.

Bud fra Demant

WDI (majoritetsaktionær i Demant) ejer mere end 10% i GN Store Nord. Formålet har indtil videre formentlig været at kunne blokere for en anden byder, som havde lyst til at lancere et opkøb. Dels i relation til 90 % ejerandel og dels fordi et for lavt bud ville kunne ændre på sektoren.

Demant er den mest naturlige industrielle konsolidator. Demant kunne tænkes at komme med et bud på GN Store Nord, som nu er finansielt sårbar. Demant er formentlig først og fremmest interesseret i høreapparatsdelen. GN Audio og Steelseries er nok mindre interessante. Samtidig har Demant selv haft udfordringer med at få sin egen "Communications" til at være en profitabel forretning. En løsning kunne være bud på hele GN Store Nord og forsøg på at afsætte det til kapitalfond, som Demant ikke selv finder at være bedste ejer til (Audio, Steelseries, Communications")Er private placement på 9,99 % en mulig "delfinansering"?

Aktionærerne har sagt nej til stor kapitaludvidelse. Gad vide om det samme gælder, hvis der kunne laves en udstedelse på 9,99 % nye aktier uden prospektkrav til en eller få købere? Forudsætningen er at de købere findes; at GN tør binde an med det og at køberne er villige til at byde en "fornuftig pris" hvad det så end vil sige. Det her alternativ kan ikke udelukkes, men er mindre sandsynligt end Demant bud.


Ingen bud og ingen kapitaludvidelse nu

Den tredje mulighed er at der ikke kommer bud fra Demant og heller ikke fra en anden. At en private placement ikke vurderes som realistisk. I det forhold går tiden og GN Store Nord forsøger at afsøge andre muligheder. Det er den mindst sandsynlige aktuelt.


Kursstigning for GN og formentlig og måske også Demant

Flere aktier fra GN Store Nord synes mindre sandsynlig. Dermed stoppes risikoen for yderligere udvanding; formentlig. Slutspillet om GN Store Nord er i gang. Investorerne vil formentlig tænke på den mulige budpris på hele eller dele af GN Store Nord som meget sandsynlig. Af den årsag ville en større kursstigning fra morgenstunden give god mening.

Hvad sker der med Demant. Tjah - det kommer an på om investorerne tror Demant bliver byderen, og hvad de tror buddet kan blive inklusive finansiering. En højere pris skal "finansieres" med mange synergier. Det er ikke umuligt. En lex Novozymes/Chr. Hansen, hvor Novozymes' aktionærer er blevet straffet meget hårdt på grund af høj pris med begrænsede og utilstrækkelige synergier, er eksemplet, som ikke skal kopieres. En forventning om et bud på 200+ vil ikke afskrække Demants investorer, fordi GNs aktiekurs ved en lukkepris på 144,5 tirsdag er udbombet

GN.CO
15/3 2023 09:53 Aps invest 1111374Tja,hvis faldet fra 200 i starten af febr., ned til 144 skyldes meldingen om kapitaludvidelsen, så burde den ryge pænt opad idag, når den er fejet af bordet :) Vil ikke blive overrasket hvis den stiger 10-15%15/3 2023 10:39 Aps invest 1111377Hmm, markedet vil åbenbart først se, hvad løsningen så bliver :) Men mon ikke der bliver arbejdet på det i bestyrelseslokalerne :)15/3 2023 13:17 ProInvestorNEWS 0111379GN: Aktionærforening opfordrer til dialog med William Demant Invest

15/3 11:35

Dansk Aktionærforening er langt fra tilfreds med den aktuelle aktiekurs for GN - og ej heller den aktuelt store gæld eller selskabets forslag til at løse den udfordring - nemlig en kapitaludvidelse på op til 7 mia. kr.

Forslaget blev sent tirsdag trukket fra den officielle dagsorden, da det stod klart, at der ikke ville kunne samles tilstrækkeligt med stemmer for forslaget, og i forbindelse med onsdagens generalforsamling bliver der talt i skarpe vendinger fra Dansk Aktionærforening, som i stedet opfordrer til dialog og samarbejde med William Demant Invest - investeringsarmen bag William Demant Fonden - der sidste år opbyggede en tocifret ejerandel i GN.

Et forslag, der blev mødt af spredte klapsalver på generalforsamlingen.

- Hvad skal man gøre ved problemerne? Hvis bestyrelsen ikke kan finde ud af det, vil jeg da gerne hjælpe den. Tak kontakt til William Demant Fonden. Den ved noget om høreapparater, og så ved den noget om business til forskel fra GN, siger Søren Svendsen, der er med i Dansk Aktionærforenings generalforsamlingsudvalg, fra talerstolen ved onsdagens generalforsamling.

Med problemerne henviser han til den høje gæld, der er kommet efter opkøbene af primært Steelseries hos GN Audio, men også amerikanske Lively hos GN Hearing. De blev finansieret med gæld, hvilket har betydet et højt gældsniveau, der i takt med et kraftigt faldende driftsresultat sidste år også har sendt gearingen kraftigt i vejret.

- Jeg tror, at der er mange her i dag, der gerne vil vide, hvorfor GN valgte at købe Steelseries for 8 mia. kr. Det var 8 mia. kr., som selskabet ikke havde i kassen, men som man skulle ud at låne. Det er et kæmpe problem, at gælden vokser, samtidig med at driftsresultatet falder, siger Søren Svendsen fra Dansk Aktionærforening blandt andet.

Og den foreslåede medicin til udfordringen - en kapitaludvidelse - ville også være en fejltagelse, lyder det fra Dansk Aktionærforening.

- Igen har bestyrelsen forsøgt at træffe et forkert valg. Bestyrelsen ville løse det med en aktieemission. Alle ved, at aktieemissioner er gift for eksisterende aktionærer, fordi den udvander værdien, siger Søren Svendsen.

GN's bestyrelse og direktion har flere gange fastslået, at vurderingen hos GN selv er, at selskabet har de bedste forudsætninger for videre udvikling på egen hånd.

.\˙ MarketWire15/3 2023 14:28 ProInvestorNEWS 0111381GN/Ny formand: Alle alternativer til finansiering er på bordet

15/3 12:44

GN's bestyrelse har endnu ikke låst sig fast på en potentiel alternativ løsning til at få nye penge ind i selskabet, efter at forslaget om en kapitaludvidelse på op til 7 mia. kr. blev trukket fra dagsordenen sent tirsdag grundet for lav aktionærtilslutning.

Det fastslår Jukka Pekka Pertola, der efter onsdagens generalforsamling hos GN i hovedsædet i Ballerup, formelt er blevet valgt til formand for selskabets bestyrelse ved det konstituerende møde i bestyrelsen.

En del af debatten i løbet af generalforsamlingen gik ellers på, at en potentielt mindre aktieemission kunne være en mulighed.

- Der har været forskellige holdninger fra forskellige aktionærer. Jeg vil ikke starte med at spekulere. Det er endnu ganske nyt, og vi går nu i bestyrelsen i gang med at kigge på alle de alternativer, som vi har, siger Jukka Pertola i et fælles interview med flere medier efter generalforsamlingen.

Han understreger, at bestyrelsen samlet set naturligvis er skuffet over, at forslaget om en kapitaludvidelse på op til 7 mia. kr. ikke bliver til virkelighed, men bestyrelsen er klar til at tage arbejdstøjet på, lyder det fra den nyvalgte formand.

- Det er aktionærernes ret at udtrykke deres holdning. For bestyrelsen er det naturligvis lidt en skuffelse, men sådan er det. Vi forstår, hvad aktionærerne siger, og så må vi tage den derfra. Vi har haft en dialog med mange af vores største aktionærer, og der var rigtig mange, der støttede op om kapitaludvidelsen, siger Jukka Pertola.

Og den nye løsning skal være på plads inden for en relativt overskuelige fremtid, idet en god bid af GN's store gæld forfalder næste år og derfor skal refinansieres.

- Vi har en gæld, hvor en del forfalder næste år. Derfor skal vi naturligvis have fundet en løsning inden da. Det er klart, siger Jukka Pertola.

Og løsningen på gældsudfordringerne skal også helst være så omfattende, at der er råderum til det, hvis verdensøkonomien eller GN's primære markeder skulle tage endnu et dyk - ligesom det skete flere gange sidste år, hvor forskellige faktorer fik selskabet til at nedjustere forventningerne flere gange.

- Man kan se i vores forventninger, at der stadig er mange usikkerheder. Krigen i Ukraine er desværre ikke ovre, inflationen er stadig ikke helt under kontrol, renterne går op og ned, markederne går op og ned, og der er også en ganske stor trussel om recession. Det er alt sammen elementer, som vi skal tage hensyn til, lyder det fra Jukka Pekka Pertola.

.\˙ MarketWire15/3 2023 14:47 ProInvestorNEWS 0111385Om GN Store Nord sidst i udsendelsen.
TRÅDOVERSIGT