Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Finanskrise 2.0 øger sandsynligheden for USA recession


111522 ProInvestorNEWS 20/3 2023 08:07
7
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Idisse dage får investorerne et meget ubehageligt og uvelkommen flash back til finanskrisen 2008. En ting er de udfordringer som et eller flere bankkollaps giver. Noget andet er om det som følger i kølvandet på kollaps og oprydning er så tilpas strammere kreditvilkår, at det bliver den faktor, som underafkøler økonomien?

SVB er kollapset

Der forsøges samtidig at lave en "solvent" likvidation af Credit Suisse. Den løsning kom søndag med UBS' køb af CS, hvor de betaler en lille smule for aktierne og holder de fleste af obligationsejerne skadesløse. Med undtagelse af efterstillet kapital på (AT1). Det er risikovillig kapital og lidt interessant hvordan investorerne reagerer på det?

Appetitten på at overtage CS har ikke været stor og reelt er UBS formentlig blevet trykket lidt på maven. Den schweiziske nationalbank har angiveligt stillet 100 mia. i CHF til rådighed i et likviditetsberedskab.

At det netop er Credit Suisse som får vist sig den mistillid, som tilfældet er bør ikke komme som nogen sensation, når det nu skulle være. CS har været i nedtur siden finanskrisens epicentrum i 2008, og aktiekursen sluttede fredag kun i en brøkdel af hvor den var for 15 år siden.

Sidste uges nedtur har skabt meget debat, men reelt er det overraskende hvor lidt man har hørt til og hvor få som har været klar over, at aktien fra toppen i 2008 og frem til uroen begyndte for ca. 10 dage siden, allerede var faldet med 95 % eller endda mere. Den nervøsitet, som de første 95 % ikke kunne skabe, har SVB kollapset udløst.

Fremkalder kreditstramninger efter finansuro, USA recession?

Uroen i banksektoren vil formentlig få konsekvenser også udover den finansielle sektor med hensyn til bankerne. Det naturlige vil være at indlån vil vandre fra de mindre og mindre kapitaliserede banker til de større. Samtidig vil det ikke være unaturligt, hvis bankerne vil blive mindre rundhåndede med kreditterne. Tilsammen giver det risikoen for at den amerikanske økonomi kan komme nærmere på en recession.Lavere vækst og dårligere nøgletal

En recession vil på kort sigt (1-3 måneder) betyde, at vækstestimaterne bevæger sig nedad. Det samme kan indtjeningsforventningerne i virksomhederne gøre. I et vist omfang har det været den vej, hvor investorerne, som altid forsøger at være 3-6 måneder og fremadskuende, har spejdet i slutningen af 2022 og ind i starten af 2023.

Svagheden er dog udeblevet. Formentlig fordi væksteffekten af de høje prisstigninger og stigende renter har været skuldret af den ekstremt høje beskæftigelse, som har holdt privatforbruget i gang. Nu strammes skruen dog en gang til, og denne gang er det nok ikke kun anden, men 3. gang som i historien om "Bro Bro Brille", hvor man ender i gryden ved #3.

Hvis ovenstående antagelse er korrekt er her et par hints:Cykliske aktiers indtjening vil formentlig komme lidt under pres

Investorerne vil formentlig søge mod defensive aktier.

Inflationsforventninger vil bevæge sig nedad.

Investorerne vil begynde at indstille sig på, at den amerikanske centralbank inden længe (1-2 måneder) kan være færdige med at hæve. Rentetoppen vil først flade ud og derefter vende nedad.

Investorerne vil nærstudere denne uges FED møde. Det kan hurtigt blive konsensus, at hvis FED hæver denne gang med 0,25 % (0,5 % er formentlig udelukket) kan det blive den sidste renteforhøjelse, hvis ikke FED vil lade pendulet svinge tilpas meget mod overstramning, fordi de nu har chancen for at tæmme inflationen.

Markedsrenterne kan have toppet for måneder siden i afvente af, at FED er færdige med at hæve og vil begynde at indprise lavere FED funds slutningen af 2023.

USD kommer under pres. USD toppede mod DKK på 7,8. Dengang var USD ekstremt højt vurderet. Selv efter en 10 % nedtur er USD meget højt vurderet.

Svagere vækstbillede vil kortsigtet skabe usikkerhed på aktiemarkedet, men den nervøsitet vil "ret hurtigt" blive afløst af forventninger om en inflationstop og ditto rentetop.

Sandsynlighed for USA recession stiger markant

Finanskrisen 2.0 - hvordan den end vil tage sig ud, kan meget være den faktor, som ender med at gøre forskellen for den amerikanske økonomi. Under alle omstændigheder er risikoen for en recession steget noget de seneste 1,5 uger. Hold øje med nøgletallene for at se om ikke der kommer den svaghed, som har været forventet, men indtil videre er udeblevet.TRÅDOVERSIGT