Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Q1 - Opjusterer Novo Nordisk og fastholder Maersk?


111952 ProInvestorNEWS 11/4 2023 06:50
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


De danske kvartalsregnskaber vil i løbet af de kommende uger begynde at strømme ind. Her er lidt PERspektiv på hvad investorerne vil holde øje med i forbindelse med 1. kvartalstallene og den fremadrettede guidance for udvalgte selskaber.

Chr. Hansen starter den 13/4. Fastholder de eller er der mulighed for en positiv præcisering?

Tryg rapporterer den 20/4. De stigende renter gør godt og der har været lidt skriverier om, hvorvidt Tryg kunne nå sin 2024 målsætning allerede i 2023 eller tæt på. Det skyldes ikke mindst den positive effekt stigende renter har på den løbende forrentning og nutidsværdien af forpligtelserne. Mulighederne for en positiv præcisering er til stede.

A.P. Møller Mærsk kom med en forsigtig guidance for 2023, da de forventede et EBITDA i intervallet 8-11 mia. Det ændrer de formentlig ikke ved nu. Aktuelt er konsensus på 9,270 mia. USD. Som det fremgår af udviklingen vil indtjeningen blive svækket i løbet af 2023 i takt med at lukrative kontrakter udløber og nye kontrakter indgås til faldende spotrater, som formentlig aktuelt er tæt på break-even. Fragtraterne er på spotniveau mere eller mindre tilbage på niveau før Covid-19 og samtidig er og har der været en omkostningsinflation.

Der er fuld fart på Novo Nordisk. Kommer de med endnu en opjustering?

Bankerne under 1 har stadig fordel af små/mindre nedskrivninger og stigende nettorente- og gebyrindtægter. Sydbank har opjusteret 1 gang allerede. Jyske Bank har leveret en stærk guidance. Kommer der en opjustering fra Danske Bank, som matcher den udvikling, som vi har set ikke kun fra andre danske banker, men som også gælder fra de større nordiske som Nordea, SEB, etc.

Lundbeck aktien har haft et godt comeback fra "drama i dybet". De har fremlagt en guidance for de kommende år, som investorerne godt kan lide. I løbet af det seneste år har Lundbeck ved flere lejligheder opjusteret deres forventninger i forbindelse med kvartalsregnskaber. Hver gang har det været uden (væsentlig) positiv kortsigtet kurseffekt, fordi analytikernes forventningerne lå lidt højere. Det vidner om at Lundbeck guider forsigtig. Som minimum forventer investorerne en præstation på niveau med forventningerne. Lundbeck egen udmelding er aktuelt 4-8-5,2 mia. Analytikerne forventer 5,141 mia. Begge tal på EBITDA niveau. Analytikerne ligger altså aktuelt 141 mio. over Lundbecks egen guidance. En lille positiv præcisering er derfor (for)ventet.

AMBU har lag forsigtigt ud forventningsmæssigt, og de har gennemført den kapitaludvidelse, som de kommunikerede om på kapitalmarkedsdagen og som har nedbragt gælden. En negativ præcisering af forventningerne vil være overraskende. En positiv præcisering ikke helt overraskende, men måske for tidligt?

Et af de danske selskaber, som investorerne er mest usikre på, er Netcompany. Et af de tydelig tegn på de seneste år har budt på en ekstrem nedtur, er at Sydbank overtager Netcompanys plads i C25 ved den næste revision. De seneste kvartaler har forventninger/leverancer været på zig-zag kurs. 2022 sluttede godt. 2023 guidance var som en bombe der sprang med hensyn til profitabiliteten. Det er i høj grad tid til at levere mere stabil vækst. Kommer det?

Investorerne var kede af og blev nervøse over at Jacob Aarup-Andersen (JAA) stopper i ISS for at overtage den øverste ledelse i Carlsberg. Aktien nærmest styrtdykkede på meddelelsen. Det skyldes ikke kun at JAA har gjort det rigtig godt, men også at investorerne stadig er usikre på, om bestyrelsen i ISS er dygtige nok til at finde den rette efterfølger? Sodexho leverede i sidste uge et godt 1. kvartal og JAA er stadig med ombord. Kan investorer sige IS(S) på, på kort sigt? Det er det mest sandsynlige, og det er ikke urealistisk, at der kan komme en positiv præcisering af forventningerne i løbet af 2023.

Mon ikke DSV kører videre og forbereder sig på "auktionsprocessen" med DB Schenker?

Novozymes aktien forbliver i dybfryseren. Fusionen med Chr. Hansen uden væsentlige synergier, som skal betale for den massiv overpris, nager stadig investorerne. Det kan man ikke fortænke dem i.

Rockwool guidede 2023 10 % under konsensus mht. omsætning, da de skuffede med 2022 udmeldingen. Alligevel har aktien klaret sig fornuftigt. I hvert fald lige indtil onsdag før påske, da aktien sammen med en række andre konjunkturfølsomme blev sendt baglæns. Frygter investorerne yderligere nedjusteringer?

Coloplast' aktiekurs har haft det vanskeligt de seneste år. Det gjaldt til og med for 1 måned siden. Siden har investorerne fået et mere positivt indtryk af selskabet. 1)På grund af stigende aktiekurser for life science generelt. 2)På grund af håb om en opjustering. Kommer den?

Vestas havde en god ordreindgang for 1. kvartal ikke mindst drevet af enkeltstående meget store ordrer. I det hele taget har der været en noget mere positiv nyhedsstrøm i 2023 i forhold til samme tidspunkt sidste år. Udover flere ordrer er Vestas også blevet nævnt som den foretrukne leverandør til en række større ordrer. På kort sigt er det først og fremmest lavere transportomkostninger, som skal få EBIT marginen til at kravle op fra frysepunktet og over nulpunktet. I løbet af 2023 og ind i 2024 vil kombinationen af højere salgspriser, lavere inputpriser og transportomkostninger genskabe profitabiliteten. Aktuelt er guidance 14-15,5 mia. EUR i omsætning og en EBIT margin lige over 0 (minus 2-plus 3).

Ørsted ramte et lokalt lavpunkt for 3 uger siden da aktien kortvarigt dykkede under 550. Investorernes fornemmelse for det grønne er intakt, men de vil gerne have kurstriggere, og dem har der været for få af de seneste år.

GN Store Nord har fik ikke investorernes tilladelse til at udstede for "op til 7 mia. DKK" nye aktie på generalforsamlingen den 15/3 (forslag trukket tilbage 14/3) på grund af udvandingsrisikoen. GN Store Nord havde ikke en plan B for at få nedbragt gælden. GN har brug for ny egenkapital i løbet af de kommende kvartaler og/eller så skal indtjeningen overraske meget til den positive side. Udover selve kvartalstallene, hvor en negativ overraskelse trods alt vil være en større skuffelse, venter investorerne på kapitaludmeldinger. En skuffende indtjening vil sætte ledelsen under yderligere pres, og vil gøre det sandsynligt, at GN er nødt til at tage kontakt til en industriel konsolidering. Konklusionen kan ikke være anderledes ud fra forudsætningerne: De har fået nej til stort aktiesalg og de skal have nedbragt gælden eller finde en anden løsning.



TRÃ…DOVERSIGT