Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

GN Store Nord: Positiv opjustering


112308 ProInvestorNEWS 27/4 2023 06:37
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Året er startet bedre end ventet, men det ændrer ikke for alvor ved investeringscasen for GN Store Nord. Frasalg er nu en finansieringsmulighed og et bud på hele GN Store Nord blevet mere realistisk.

GN Store Nord er og har været presset

I 2022 faldt aktien massivt og i 2023 har der heller ikke været meget kursmæssigt at glæde sig over

GN Store Nord opjusterede onsdag aften sine forventninger til året.

Der er/var dog kun tale om en mindre opjustering, som ikke ændrer ved det som har drevet aktiekursen ned og risikopræmien op: En stor gæld, som forfalder i løbet af de kommende 1-2 år.

Den rentebærende gæld stiger til lidt over 15 mia. og forbliver uanset opjusteringen det som GN Store Nord skal have fokus på at få fixet

GN Store Nord har tidligere afvist, at et frasalg kan komme på tale. Det gør GN ikke længere.

Af regnskabsmeddelelsen fremgår at frasalg af udvalgte aktiver kan komme på tale

Spørgsmålet er så hvad det eventuelt vil/kan betyde?



GN i strategisk kovending presset af omstændighederne



GN Store Nord har ændret strategi og udelukker nu ikke længere et frasalg. Her er et par scenarier:


Et salg af Hearing vil naturligt have Demants interesse, men det kan også tænkes at tiltrække andre høreapparatselskabers opmærksomhed. Endelig kan kapitalfonde også i givet fald komme i spil.

Et salg af headset divisionen inklusive Steenseries kan være en mulighed

Et samlet bud på GN Store Nord fra ikke mindst Demant vil være naturlig. Synergierne kan være nærmest ekstreme på hele paletten. Både i hearing, men også i headset. Demant er selv alt for små her. I forbindelse med de seneste opjusterede forventninger fremgår, at Demant har en 95/5 fordeling mellem hearing/Communications. Et samlet bud vil formentlig have de bedste muligheder for at være mest fordelagtig for GN Store Nords ejere.





Uanset hvad udfaldet af scenarierne bliver, spiller WDI en betydende og måske blokerende rolle med sin 10%+ ejerandel.



Ser WDI/Demant det som en bryllupsinvitation?



GN Store Nord har tidligere afvist, at de har fået en henvendelse fra deres 10%+ ejer WDI, som samtidig er majoritetsaktionær i Demant. Demant har styrken til at gennemføre et opkøb. Investorerne vil de kommende måneder spekulere i hvordan de forskellige konstellationer kan se ud. Ved at forlade en strategi om at afvise frasalg, har GN Store Nord reelt åbnet op for dele eller sælge hele selskabet og samtidig også erkendt for første gang i lang tid, at de er i en presset situation, som de ikke nødvendigvis selv kan styre. De kan også se om de kan klare sig ved egen indtjeningskraft og satse på at lave en mindre kapitaludvidelse i størrelsesorden 2-3 mia., som investorerne formentlig vil give deres tilslutning til. GN Store Nord har med deres udmelding vist, at de er langt mere imødekommende end det som den tidligere bestyrelse stod for, og hvor investorerne tilkendegav at være uenige. Det er en fornuftig udvikling at erkende alvoren.



For 2024 fastholder GN Store Nord, at Hearing vil levere mere end 20 % indtjeningsmargin (EBITA), og det er det pejlemærke, som selskabet gerne vil have eventuelt interesserede, analytikere og investorer holder øje med, når de skal vurdere den rigtige pris for GN Store Nord, uanset hvad udkommet bliver af de kommende kvartaler



27/4 2023 06:43 ProInvestorNEWS 5112309



GN Q1: Hearing kom bedre end ventet gennem første kvartal

27/4 06:24

GN's høreapparatselskab, GN Hearing, leverede bedre end ventet i første kvartal, hvor omsætningen endte på 1622 mio. kr. mod ventet 1475 mio. kr. blandt analytikerne.

I første kvartal året før omsatte selskabet for 1337 mio. kr.

Den justerede driftsresultat, EBITA, for kerneforretningen, der fraregner tilkøbte Lively, endte i januar, februar og marts på 154 mio. kr. mod ventet 86 mio. kr. og 26 mio. kr. i første kvartal året før.

Driftsmarginen blev således på 9,9 pct. mod ventet 3,1 pct. og 2,0 pct. i første kvartal 2022.

Den organiske vækst er for første kvartal opgjort til 15 pct. mod ventet 7,9 pct. og en vækst på 2 pct. i de første tre måneder af 2022.

Udviklingen i salget var "drevet af lanceringen af Resound Omnia-familien, der resulterede i betydelig fremgang i markedsandele," oplyser GN i regnskabet.

I forbindelse med tallene for første kvartal opjusterer GN forventningerne til udviklingen i 2023.

For GN Hearing ventes der nu en organisk vækst på 5-10 pct. i hele 2023, hvor der samtidig sigtes efter en justeret driftsmargin, EBITA, for kerneforretningen på 14-16 pct.

- Vores stærke præstation er bredt funderet på tværs af regioner, og med vores nye komplette produktsortiment af populære stile i den meget succesrige Resound Omnia-familie er vores vækstplatform godt på plads, hvilket lover godt for for resten af året, hvorfor vi også har tillid til at opjustere prognosen til vores helår, siger Gitte Pugholm Aabo, der er topchef i GN Hearing, i en meddelelse.

Tidligere ventede høreapparatselskabet en organisk vækst på 2-8 pct. og en justeret EBITA-margin for kerneforretningen på 13-16 pct.

Den gode start på året har også fået GN Hearing til at løfte sine forudsigelser for markedsudviklingen.

Ved årsregnskabet lød spådommen på en meget begrænset markedsvækst, men den har været bedre end ventet i første kvartal, og derfor løftes også prognosen for hele året.

- I første kvartal 2023 voksede markedet mere end ventet og på linje med de historiske vækstrater på 4-6 pct. i volumen og minus 1 til minus 2 pct. i negative bidrag fra de gennemsnitlige salgspriser. GN Hearing venter nu, at markederne vil vokse med lignende vækstrater i 2023, skriver selskabet i regnskabet.

.\˙ MarketWire



27/4 2023 06:46 ProInvestorNEWS 5112310



GN vil præsentere ny kapitalplan snart - frasalg er på bordet

27/4 06:24

GN vil inden for kort tid præsentere et nyt bud på en løsning på kapitaludfordringerne i selskabet.

Det fremgår af regnskabet for første kvartal, der er blevet præsenteret før tid onsdag aften.

Af regnskabet fremgår det, at der med kort tidshorisont vil blive præsenteret en ny kapitalplan, hvor målet er at dække den gæld, der udløber i 2024 og 2025.

Frem til udløbet af den første store obligationsserie i maj næste år har GN likviditet nok, fremgår det desuden af regnskabet.

De tre hovedpunkter i kapitalplanen er et stærkt operationelt fokus på pengestrømmene, frasalg af "udvalgte" aktiver samt muligheder på gælds- eller aktiemarkedet.

- Lige nu har GN en positiv pågående dialog med sine kernebanker for at undersøge yderligere muligheder for finansiering. Det langsigtede gearingsmål på 1-2 gange driftsresultatet (EBITDA) blev bekræftet i februar 2023, men tempoet i nedbringelsen af gælden forventes at blive lavere end oprindeligt planlagt, mens finansposterne ventes at stige betydeligt på grund af tilbagetrækningen af forslaget om en emission, skriver GN i regnskabet.

- Den nye plan vil forsøge at ramme den rette balance mellem de nuværende markedsudfordringer og fremtidige betydelige vækstmuligheder, der giver GN mulighed for at agere på markedsandelsmuligheder på både kort og lang sigt, fortsætter selskabet.

KOM I GÆLDSVANSKELIGHEDER EFTER STORT OPKØB

GN er kommet i vanskeligheder på grund af en stor gæld, som selskabet pådrog sig i forbindelse med opkøbene af Lively og særligt Steelseries i slutningen af 2021.

De ramte lige før en stor nedtur på gaming-markedet, der har været presset af et svært sammenligningsgrundlag oven på rekordsalg under coronapandemien, kraftigt stigende inflation og heftigt faldende forbrugertillid i løbet af et tungt 2022, der var presset af Ruslands invasion af Ukraine, og den høje inflation, der siden har medført hurtige og kraftige renteløft fra centralbankerne.

Det har samtidig betydet, at låneomkostningerne er steget enormt, når store dele af gælden skal refinansieres næste år.

De svære markedsbetingelser har samtidig betydet et kraftigt fald i driftsresultatet, hvilket blot har løftet den finansielle gearing hos GN yderligere til langt over målsætningen på 1-2 gange driftsresultatet, EBITDA.

Ved udgangen af første kvartal var den nettorentebærende gæld hos GN på 15.275 mio. kr. Gearingen var på 7,0 gange EBITDA. Det skal sammenlignes med en nettogæld på 13.694 mio. kr. et år før og en gældsgearing på 5,9 gange driftsresultatet.

Tilbage i marts måtte GN-bestyrelsen i ellevte time droppe en foreslået kapitaludvidelse på op til 7 mia. kr. i form af en aktieemission.

Forslaget skulle have været til afstemning på den ordinære generalforsamling i marts, men dagen inden selve generalforsamlingen oplyste GN, at forslaget blev trukket fra dagsordenen, fordi forhåndsstemmer havde vist, at der ikke kunne opnås tilstrækkeligt med stemmer for.

.\˙ MarketWire



27/4 2023 08:59 Aps invest 5112314



Spændende hvad det ender med....mon ikke aktionærerne snart kan se et lille lys for enden af en MEGET mørk tunnel :)



27/4 2023 11:30 Manfred 4112316



GN skal ikke sælge hearing delen. I stedet bør de forsøge at slippe af med steel fejl købet og tage tabet på bummerten.
Manfred



28/4 2023 07:18 ProInvestorNEWS 2112337






TRÅDOVERSIGT