Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Arm's planer for storslået børsintroduktion i USA


112374 EliotSpitzer 1/5 2023 08:45
7
Oversigt

Jeg har tidligere oplyst at jeg ville skrive lidt om børsintroduktionen af chip-selskabet "Arm Ltd". Lørdag d. 29. april kom der nyt om denne IPO'en og foreløbig ser det ud til at blive den støreste børsintroduktion i USA til dato i 2023. Der var i lang tid tvivl om det skulle bliver børsintroduktion i London, UK, (LSE) eller New York, US, (Nasdaq) men det blev amerikanerne, der gik af med sejeren, hvilket delvist er begrundet i Brexit. Det var ovenikøbet sådan at den britiske regering tidligere i år igangsatte en kampagne for at få noteringen af Arm's aktierne til London men selskabet afviste og oplyste at den ville forfølge en børsnotering på en amerikansk børs.

Arm Ltd er kendt for udviklingen og design af ARM processorer (Advanced RISC Machines), som er en type CPU, som eksempelvis er utrolig udbredt i de fleste smart mobiltelefoner. Oprindelig stod ARM for "Acorn RISC Machine", hvor Acorn er navnet på det computer-selskab, som udviklet den først af denne type CPU. RISC står for "reduced instruction set computer", som er en instruktionssæt-arkitetur som kræver mindre energi og dermed mindre CPU'er end vanlig arkitetur som findes i Intel's og AMD's CPU'er. Jeg har i et tidligere debat-indlæg skrevet lidt om Acorn historien og baggrunden for hvorfor denne RISC arkitetur er unik og populær.

I dag er Arm ikke alene indenfor microprocessor design (ARM processorer) men har også aktiviterer indenfor grafiske processore (GPU = graphics processing unit) og design af processoer med neural netværks design (NPU = neural processing unit). Den væsentlig del af Arm's forretning er ikke den fysisk produktion af processor, hvilket sker hos andre virksomheder, men er udvikling, design og kvalitetsikring af nye processor. Det er derfor i højrere grad en service virksomhed end en produkt producent.

Det som skete lørdag var at Arm har indgivet fortrolige ansøgninger til de amerikanske myndighederne om en børsnotering i USA. Hermed er scenen sat for dette års største børsnotering.

Det er japanske SoftBank som er ejer af Arm Ltd og derfor dem som har besluttet sig for dette "blockbuster-udbud" af aktier på trods af ugunstige markedsforhold. Amerikanske børsnoteringer er ifølge Dealogic faldet med omkring 22% til i alt kun 2,35 milliarder dollars år-til-dato, da aktiemarkedets volatilitet og økonomisk usikkerhed afskrækker mange ejer for introducere nye virksomheder. Ifølge diverse artikler i bl.a. Reuters skal SoftBank planlægge at sælge Arm aktier for mellem 8 og 10 milliarder dollars senere i år men Arm selv har oplyst at størrelsen og prisintervallet for tilbuddet endnu ikke er fastlagt. Det peker på at Softbank kun laver et delvist salg af Arms.

Baggrunden for børsnoteringen er at SoftBank¨'s gigantiske Vision Fund slider lidt med at få succes på sine massive stor investringer for øjeblikket. Det er den legandariske Masayoshi Son som via Softbank står bagved den store fund. Han har jo nærmest været udråbt til en profet, som kunne forudse fremtiden indenfor teknologi. Men han har tilsyneladen ikke kunne se den økonomisk fremtid fordi for 2022 har SoftBank's Vision Fund registeret et tab på 27 mia $ (hvor regnskabsåret slutter 31. marts) på grund af faldende værdiansættelser af mange af sine beholdninger i teknologi selskaber. Arms børsnotering forventes at øge formuen for SoftBank og dermed genoprettet lidt af balanacen i fonden.

Det var oprindligt Softbank's plan at sælge Arm til grafikkort producenten Nvidia for 40 milliarder dollar men den aftale kollapsede sidste år på grund af indvendinger fra amerikanske og europæiske karteltilsynsmyndigheder. Siden da har Arms forretning klaret sig bedre end den bredere chipindustri takket være selskabets fokus på datacenter-serverer og personlige computere, der genererer høje royaltybetalinger. Arms har oplyst at salget steg med 28% i dets seneste kvartal og dermed har Arm et godt udgangspunkt for en notering.

Arms IPO-forberedelser ledes af Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Barclays og Mizuho Financial Group.

Det bliver interessant at følge denne børsnotering videre. Jeg har i hvert tilfælde planer om at kommentere lidt fra tid til anden. Om jeg køber aktier i Arms kommer helt an på hvordan om værdiansættelsen giver rum for at selskabets aktier kan stigere yderligere senere.1/5 2023 09:43 tommycarstensen 3112376Godt indlæg. Jeg var ikke opmærksom på denne IPO.

Brexit er gaven, der bliver ved med at give.

Intel kom med regnskab i forrige uge. De præsenterede deres største kvartalsunderskud nogensinde. Kursen steg efterfølgende.
TRÅDOVERSIGT