Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

En Jydes GF tanker


11495 troldmanden 19/5 2009 02:06
Oversigt

Tillader mig lige at oprette en ny tråd med mine tanker om dagens gf.

Aftalen med EDF

Jeg forsøget at finde ud af hvor meget GES vil modtage i præmie ved salg af 50%. Altså om det er struktureret som jeg skitserede (en procentsats) eller et fast beløb. Det lød som om det primært er et fast beløb som dog kan påvirkes under visse omstændigheder. Men de ville ikke ud med den præcise fordelingsnøgle. Man kan måske spekulere i at prisen stiger hvis EDF overtage mere end 50% af det enkelte projekt og at der så måske også er tilknyttet en eller anden for betaling hvis det er et godt performene projekt. Læs det er et projekt hvor det blæser en halv pelikan(gør det hvis ingen steder i Italien men i ved hvad jeg mener) og økonomien i projektet dermed er særlig god.

EDF vil bistå ges med at skaffe finansiering til projekterne. Og GES har for øvrigt møde med EDF mindst 1 gang i kvartalet hvor de snakker om hvilke projekter EDF ser som potentielle projekter hos dem. Når alle tilladelser er på plads så har EDF 8 uger til at træffe en beslutning dog i nogle tilfælde kun 4 uger. Men forventningen er at EDF så meget kort tid efter denne deadline vil kunne skaffe finansiering.

EDF vil også levere rådgivning til det generelle design af de enkelte parker, herunder valg af mølle type. Og har EDF disse på ”lager” vil ges kunne købe disse møller

Kaj dementerede i øvrigt artiklen i Direkt som citerede ham for at EDF kan skaffe 7-10% billigere møller. Han kunne ikke sætte præcist tal på men det er nok meget tæt på de 2-4% som jeg gættede på.

En ting jeg ikke lige havde tænkt på er at EDF kan indkøbe meget billigere el infrastruktur. Altså hele transformator delen samt nedlægning af kabler og anden habengut mellem møllerne. Så alt i alt kan EDF formentligt være med til at skære op mod 5% af udgifterne væk. Så det er jo ikke så ringe endda.

Derudover er der lige en interessant detalje på servicedelen. EDF har opbygget en stor intern serviceafdeling. Dvs det ikke er nødvendigt at købe de ret dyre serviceaftaler fra mølle fabrikanterne. Vestas har jo en margin på 20-25% på service mod ca 12% på salg af vindmøller. Så når først EDF egne teknikere er ude på et EDF/GES site så kan ges sikkert købe sig ind til en margin omkring de 5-10%. Og da service sammen med forsikringer er de 2 største poster på driftsregnskabet er der faktisk en hel del at hente ved at reducere udgifterne til service. Og ja Kaj sagde direkte at ges vil kunne bruge disse servicefolk til en billiger penge end servicekontrakt med en mølle producent


Alt i alt synes det faktisk at være en god aftale GES har lavet. Jeg kan dog godt være nervøs for hvad EDF vil sige til hele bestyrelses kuppet. Hvis det også forplanter sig til direktionen så kan man godt frygte planen falder til jorden. Jeg har MEGET svært ved at tyde den entre den nye bestyrelse lavede.

Hvis den nye bestyrelse nu ikke får gjort EDF så urolige at aftalen opsiges så er det planen at ges vil gå på standhungst blandt en række andre developers her i de kommende mdr. Det er nu muligt at få helt nye projekter til under 100.000 euro per mw. Altså udviklings aftaler hvor hovedparten af pengene først falder når alle tilkaldelser er på plads. Ja Kaj sagde faktisk det var muligt at finde projekter til ”langt under 100.000 euro. Kan så tilføje at det typisk koster 10-30.000 euro at udvikle én mw. Så developerne har haft kronede dage de seneste år hvor de har kunnet få helt op til 400.000 euro per mw

Derudover er det også muligt at ges vil købe sig ind i en række projekter som er væsentligt mere fremskredne. Altså hvor alle tilladelser kan være på plads i løbet af 12 mdr. Det vil dog kræve lidt mere kapital fra ges. Og det bliver næppe før de har fået projektfinansiering til MG

MG

Transformator vil ifølge planen være færdigtestet den 28/6 og derefter følger en uges test af de allerede opstillede møller. Så ved udgangen af 1. Uge i juli bør der være 18+ møller online. Resten af møllerne kommer så en efter en online frem til okt.

Det lyder som om de regner med at projektfinansieringen kan være på plads i løbet af 2-3 mdr. Nataxis (fransk statsejet bank) er nu pludselig meget mere opsat på at lave en deal efter EDF (fransk statsejet energiforsynings selskab) er blevet GES partner

Messina

Vil kunne koble møller på ges egn transformator fra udgangen af juni.

De 2 store projekter Crotone (92mw) og Francavilla Fontana (140MW) er der indsendt ansøgninger til. Så officielt skal de have svar indenfor 180 dage. Men kaj tror dog at der vil gå 9-12 mdr. Men alene her er der altså mulighed for 230mw godkendt om 9-12 mdr. Og dertil skal så lægges en række andre projekter som er på vej ind i pf.

Så fik jeg også noteret mig at EDF er endog meget interesseret i Polen. Så Kaj sagde lige ud at pf vil blive øget i Polen. Og Utska som er det næste projekt vil blive enten med en Enercon eller Vestas mølle. Min drøm vil være den nye V112 da den beater ALLE andre møller i den vind. Men da den først er klar medio 2010 så bliver det jo desværre nok ikke den.

For øvrigt er der i den nye bestyrelse 2 tidligere Vestas topfolk herunder den tidligere direktør. Så det er jo nok ikke helt skudt ved siden af hvis man gætter på der vil komme nye Vestas møller op. (jubii håbet om en flåde af V112ér lever)

Vh
T.

PS satser på at ges oploader slides i morgen så vi kan vedhæfte dem herinde. Der var en del nye detaljer på disse




19/5 2009 02:35 011498



Dagens GF var et studie i kommunikation. Dårlig kommunikation.

Jeg uploder i morgen af nogle billeder fra GF, men min iphone blev så udsultet og misbrugt at den er brudt sammen af elmangel.

Jeg har efterhånden været til en del generalforsamlinger, også nogle dramatiske, men denne var meget mærkelig.

Jeg kiggede af og til op fra mit desperate referat og lagde med det samme mærke til at alle bestyrelsesmedlemmer foruden formanden havde glasagtige øjne. Det ene bestyrelsesmedlem rullede med øjnene flere gange under formandens præsentation, hvilket gjorde mig godt og grundigt bekymret.

Ligeledes lignede hele ledelsen IKKE nogen der lige havde landet en deal der defacto kavde reddet firma og sikret livsvigtig likviditet.

Det lignede faktisk folk der havde tabt. Jeg fejlfortolkede situationen til at tro at der rent faktisk var noget i EDF aftalen som var lunken.

Min telefon brød sammen og jeg måtte låne troldmanden for at ringe min salgsordre ind i 24.90-24.70. En klar fejl efter hvad der skete efterfølgende med indsættelse af ny bestyrelse.

Nu vil jeg nødig tale dårligt om nogen, men jeg kan altså godt forstå at der er kommet dårlige, mangelfulde og mærkelige pressemeddelelser fra det firma. De havde en "off" flavour for kommunikation. Der var en meget mærkelig reference til jyder kontra københavnere, samt kvinder vs. mænd som selvom den var morsomt, slet slet ikke matchede den alvor firmaet og dets aktionærer står er stået overfor.

Jeg må også sige at billeder af transformatorstationer etc. måske heller ikke lige er det man ønsker at se i disse situationer med finanskrise etc., de virkede også mærkelige "off" i forhold til situationen.

Det var også en finansdirektør, der vel måske endda også ligeså meget fremlagde visioner som et regnskab med et til at starte med noget skeptisk formand der så til...der er nok foregået en del i kulisserne.

Hele setuppet var off. Jeg forsøgte at referere det hele så godt jeg kunne, men jeg må sige seancen var meget trist.

Når dette er sagt og som egentligt også bare er mit input...så tror jeg oprigtigt at de nye folk kan være rigtige for GES og man måske med disse folk ved roret kan tiltrække flere større etablerede institutionelle investorer.

Jeg kan ikke lade vær med at have ondt af de folk som har forhandlet den deal hjem, for dagen efter at blive afsat. Men som en klog mand sagde på GF, kongen er død, leve kongen.

Og så må vi altså sige at danske virksomheder generelt skal til at oppe sig på kommunikationsdelen. Det virker lidt for tyndt det der tillades rundt omkring.

Godnat fra København




19/5 2009 02:36 malurt 011499



jeg synes, at det lyder noget virkeligsfjernt, at Kaj vil gå på strandhugst og købe "billige" projekter, allerede dagen efter, at han kan ånde lettet op, fordi han slap for at gå den tunge gang til skifteretten og anmelde betalingsstandsning.

Den nye aftale giver ikke overvældende meget likviditet og såvidt jeg har forstået det har Greentech selv en stor pipeline, der er noget mere naturligt at bruge de begrænsede midler på.

Den nye bestyrelsesformand kan forhåbentligt sikre, at GES ikke igen skræver så meget, at bukserne ikke kan holde.



20/5 2009 21:32 troldmanden 011730



Hej Malurt.

Det er som sagt muligt at sikre sig rettighederne til en hel del nye mw ude at der skal betales ret meget upfront. Med mindre altså vi taler om projekter som er meget fremskredne. Men snakker vi udviklings projekter som først kan have tilladelser på plads ultimo 2010 eller senere så vil jeg tro de kan få dem til meget få penge. Vi snakker måske 10.000 euro per mw eller endda helt gratis (mod større milestones når projektet har alle tilladelser) Så at sikre sig rettigheder til f.eks 200mw behøver ikke koste mere end 15 mio. Og den slags penge har de alså med den nye aftale.

Men det er klart at med den udskiftning der nu er sket i bestyrelsen og muligvis også vil sek i direktionen så bliver der næppe tilkøbt nye projekter de første uger. Modsat så gælder det om at slå til mend men kan få dem billigt. For om 6-9 mdr når det bliver lettere at skaffe finansierjng så stiger prisen mærkbart igen.

Vh
T.



19/5 2009 11:00 stengård 011515



gårsdagens Wifi-forbindelse på GES's GF blev nok overbelastet af de mange der var på nettet - for det var ihvertfald i perioder fuldstændig umuligt at koble sig op - uanset om det var via Safari,Opera eller FireFox -- så lektien er nok at det skal være via mobilt-bredbånd næste gang.

Selve referatet af GF'en har andre jo diverteret med - så her er lidt udenoms-indtryk

Inden GF'en gik i gang - talte jeg med både bestyrelse og medlemmer af direktionen - og der var glade ansigter og man så frem til at skulle præsentere EDF EN aftalen. Der var på det tidspunkt altså om formiddagen - troede man - stadig en mulig opbakning til de forslag om udvidelse af bestyrelsen, som der havde været diskuteret i de sidste par uger... Den stemning ændrede sig markant da Fondsbørsmeddelelsen fra Staxbo om stemmealliance blev præsenteret.

Jeg tror at man må se præstationen omkring fremlæggelse af Regnskab og beretning i den sammenhæng; Ledelsen synes man har fået forhandlet en flot løsning på de aktuelle udfordringer i Finanskrisens skygge på plads - og så får man ikke lov at køre den i mål ved Closing den 27. maj....

EDF EN havde ingen anelse om den udskiftning, og jeg kan da godt være lidt nysgerrig for hvordan man præsenterer den slags i telefon overfor EDF EN... "Bonjour Monsieur Directeur... Nous avons une modification mineure dans le conduite de notre Compagnie.." mindre end 24 timer efter at man har forhandlet en aftale på plads med DF EN - skifter man hele bestyrelsen, og hvor talsmanden for den nye Bestyrelse kun udtrykker tillid til Kaj Larsen...

Omkring Jens Erik Høst, Smallcap DK - der havde rollen som skarpretter må man vel - selv med et meget neutralt øje - sige - at præsentationen af den foreslåede bestyrelse ikke var nogen overbevisende præstation. Jeg tror iøvrigt ikke at ret mange i salen kendte samtlige navne før - og jeg tror ikke de blev klogere; udover er monotom oplysning af bestyrelsesposter - nada...ingen baggrund, ingen uddannelse, ingen forklaring af erfaringsområde .... men vi kan jo selvfølgelig bare læse aviser - som Jens Erik Høst belærte os om..
Retfærdigvis skal man vel nok sige at Jens Erik Høst var blev noget provokeret af meningsytringer fra salen - men det er nu dårlig stil at diskvalificere de mange fremmødte som ignoranter. Der var nu iøvrigt også noget forvirring omkring hvor mange stemmer man mønstrede - 60,62, 65 og helt op til 75% blev nævnt - men under alle omstændigheder et kvalificeret flertal. Nu er selskabsledelse jo ikke nødvendigvis en demokratisk håndbog - men det havde været rart med en præsentation af hvilke policy-punkter man vil ændre - en eller anden årsag må der jo være til at skifte hele bestyrelsen; og jeg synes måske umiddelbart at en GF er det rigtige Forum at præsentere sig overfor de mange fremmødte aktionærer...

Når det er sagt - så var det sikkert ganske smart at man udvidede bestyrelsen fra 5 til 6 og dermed gjorde plads til Kaj Andreasen - der var opstillet også af den siddende bestyrelse - såvidt jeg kan regne ud

Den til tider meget forvirrede stemning gjorde jo nok at der ikke blev det ønskelige fokus på de fremadrettede konsekvenser.

Det var ikke en dårlig bestyrelse der var i GES (men den skulle suppleres) - og det er ikke en dårlig bestyrelse der kommer ind i Greentech.

jeg tror at det her er signalet til at der kommer en ny type investorer fra de instituelle investorers side - LD har jo rumlet gevaldigt i baggrunden - også selv om de de facto ikke har nogen post af betydning endnu. Mmed en bestyrelse de selsv har øvet indflydelse på sammensætningen af - må man formode at de også sætter aktion bag ordene

Forchammers post er iøvrigt stort set blevet distibueret ud her den sidste korte periode...

stengård






19/5 2009 11:10 stengård 011516



Nomura har lige fremlagt en analyse af EDF EN...



19/5 2009 12:03 Stinker 011524



Man gyser ved den indledende bemærkning om at "The deal adds 99MW of capacity" givet at EdF EN kun overtager 50% af Monte Grighine som ialt er på 98,9MW. At dømme efter den efterfølgende omtale af aftalen, er det dog blot denne formulering der er forkert og ikke aftalen der er misforstået.

I øvrigt må man vel glæde sig over Nomuras Price target på GES (75kr) uanset at det ikke klart fremgår om dette er revideret på grundlag af aftalen med EdF EN eller om det stammer fra den seneste anbefaling af GES (16/1-09, BUY).



19/5 2009 11:51 Gobe 011518



Stengård, - mangler lidt information omkring hvordan Investorgruppen
med dig som formand stemte omkring de enkelte dagsordenpunkter og eventuelt hvad du bragte på banen under selve afviklingen.

Blot nysgerrig og synes også vi mangler en evaluering af indsatsen,
så vi eventuelt står bedre rustet i fremtidige lignende projekter.

Gobe



19/5 2009 12:03 stengård 011525



der kom ingen afstemninger idet der var kvalificeret flertal fra Staxbo på forhånd.... Og der er jo ingen grund til at rende panden mod en mur.

Efter ledelsens beretning og spørgsmål (men før afstemningerne) var der en kort pause hvor jeg fik at vide at der var over 60% af stemmerne der var parkeret hos CC Jørgensen - og at som følge af det ville der ikke kunne skabes flertal for nogen anden løsning end den de opstillede - så var der ingen grund til at bringe andre forslag i spil - det var en "done deal"....

Derudover havde man tilkendegivet at forslaget om forhøjelse af de konvertible obligationer ville blive trukket.

Set retrospektivt fik vi vel kun medvirket til at der blev fremsat mere spiselige forslag omkring finansieringsmodellerne (indtil EDF aftalen), som så heldigvis alligevel ikke bliver aktuelle.

Den bestyrelse der er kommet nu - er dog markant bedre end den der oprindeligt blev foreslået fra Saxbo-siden - men det er nu snarere LD og de andre kasser der skal have æren for det. At jeg så personligt havde en anden sammensætning på papiret som jeg mente var den rigtige er en anden sag - det var der bare ikke stemmer nok til /
forhandlingsvilje nok til...




19/5 2009 12:04 collersteen 011526



Goba, der blev ingen afstemninger overhovedet, da SmallCap-gruppen havde sikret sig kvalificeret flertal på forhånd.



19/5 2009 12:07 HenryAS 011528



Ja gud ske tak og lov blev den første GF aflyst og stor tak skal lyde til Lasse Lindblad (som jeg iøvrigt intet forhold har til). - og bortset fra den måde den nye 6 mands bestyrelse kom til på - synes jeg umiddelbart at den virker gennemtænkt og kompetent for en genrejsning af GES. - Jeg tror også på at man nu virkelig forsøger at få styr på økonomien fremover - dermed ikke sagt at den hidtige bestyrelse ikke kunne det - men det var der åbenbart rigtig mange andre aktionærer der var enige om at have en anden opfattelse af siden de sammensatte en helt ny .




19/5 2009 12:20 stengård 011530



Lasse Lindblad gjorde - formentlig utilsigtet - minoritetsaktionærene i GES en tjeneste; men uagtet hvorfor han han gjorde det - så har det været rigtig godt for os. Jeg er spændt på at se hvordan den nye bestyrelse og direktionen kommer til at arbejde sammen... Den nye bestyrelser har ihvertfald en række kompetencer der kan bruges fremadrettet - selvom man jo altid bliver bekymret ved en bestyrelsesformand der har en baggrund som revisor :).....



20/5 2009 23:20 revisoren 011741



Den sidste sætning er vel den største købsanbefaling man kan komme med *S* - Jeg vidste slet ikke at Svend var ufejlbarlig, men der kan man bare se.

Nu mangler vi blot at få at vide at han også spiller golf - så er vi jo så tæt på perfekt som vi kan komme.

Jeg vil straks opjustere mit kursmål.



19/5 2009 12:14 Kongkurs 011529



Stengaard - jeg tror, at du har helt ret i, at vi med den nye bestyrelse kommer til at se nogle nye og større institionelle investorer i GES. Noget jeg personligt billiger meget, da det bringer stabilitet og ro omkring virksomheden, såvel som aktiekursen.

Vi savner alle udmelding fra den nye bestyrelse om hvad de ser som vejen frem, og hvor de vil satse. (Energiselskab / developervirksomed).

Men set i lyset af, at aftalen med EDF endnu ikke er underskrevet / helt ny, så er det vel rimeligt, at man skal finde sine ben, og få formuleret strategi inden man som ny bestyrelse melder offentlig ud.
I den forbindelse, skal de vel lige have talt lidt med EDF først?

Det har været nogle hektiske uger omkring GES, men min mening er klart, at udfaldet er til alles bedste.

Der kommer nu en fast hånd på roret, og der er vel også udsigt til en bedre styring af økonomien.

Desuden forventer jeg, at informationsstrømmen fra GES fremover kun sker via de officelle kanaler, hvilket også er til min fordel min mioritetsaktionær. Tildligere var GES utæt som en si - det er forhåbentlig slut nu....



20/5 2009 13:35 Kenddinvare 011652



Aftalen blev underskrevet ved 2-tiden mandag morgen.
Som det ses af Nomura-analysen er den afgjort til fordel for EDF EN, og det er svært at se at en ny bestyrelse (men ikke direktion) i GES skulle ændre ved det, men selv om de så på en eller anden mystisk måde skulle finde et motiv til at gå ud af aftalen, vil de også skulle finde et smuthul i den underskrevne aftale som begrundelse.
Men selvfølgelig fjernes der da en mikroskopisk usikkerhed når handlen gennemføres i næste uge.
Og det er vel også først der, at GES får pengene til disposition og kan begynde at disponere.



19/5 2009 17:11 collersteen 011556



I forlængelse af Troldmandens gode indlæg er her den præsentation der blev gennemført på GF. Der er især detaljeret info om tidsplanen for færdiggørelse af MG og Messina.
Iøvrigt er der nu på en af de første sider en oversigt over hvordan man har brugt emissionsprovenuet.... Måske jeg var faldet i søvn, men jeg lagde ikke lige mærke til den slide under GF.

http://www.greentech.dk/?id=416



19/5 2009 17:31 Stinker 011560



Den tror jeg bestemt også at han sprang over. Til gengæld havde vi jo så fornøjelsen af længe at kunne betragte det fine kort over aksemagterne med tilstødende besatte områder.



19/5 2009 18:46 stengård 011565



jeg mener ikke der var meget Japan ?.... men ellers rigtigt - kendere lagde også mke til at man glimtvist viste "slidet" med bestyrelsens forslag til nye bestyrelsesmedlemmer... men det kræver selvfølgelig at man ikke var faldet i søvn.

På GF'en femførte Aldo Petersen jo iøvrigt et meget relevant spørgsmål, nemlig om det konstarerede tab på den halvdel af MG (130 millioner) samtidig ville betyde at man skulle nedskrive regnskabsmæssigt på den anden halvdel. Det behøver man nok ikke p.g.a. de særlige omstændigheder der har været omnkring salget af MG - og derudover der der jo endelig det forhold at MG jo nok er i drift på næste status-tidspunkt



19/5 2009 20:37 Sonku 011579




Denne artikel må da varsle bedre tider........

http://borsen.dk/investor/nyhed/157793/newsfeeds_rss/

Sonku.



20/5 2009 00:51 Kongkurs 011606



Den sidste artikel med sigaard bekræfter mig i, at det hele eer gået så stærkt, at man lige skal have tid til at skabe sig overblik, inden der meldes ud om en fremtid.

Jeg syntes at artiklken med LL var klam. Sikken et svin, men jeg tror også, at han pynter sig lige lovligt meget med lånte fjer. Min opfattelse er ikke at LL og sigaard og resten af bestyrelsen går ret godt i spænd sammen, men der er måske noget jeg har misforstået ?



20/5 2009 01:18 stengård 011612



en sejr har mange ejermænd....

indtil videre har Lasse Lindblad, Ole Abildgård, Jens Erik Høst (smallcap.dk) ALLE æren for at det er gået så godt...

:)




20/5 2009 16:11 Kenddinvare 011675



Mener du at journalisterne fremover vil lade være med at spørge så negativt?



20/5 2009 22:53 collersteen 011736






20/5 2009 23:06 butterboy 011738



Flotte billeder, det er da et større arbejde end jeg gik og forestillede mig !



20/5 2009 23:13 collersteen 011739



Præcis. En transformerstation lyder jo umiddelbart som et lille skur der bare lige skal knaldes op. Det er det dog bestemt ikke.



20/5 2009 23:18 011740



iøvrigt en ret god og informativ hjemmeside. Fatter bare ikke hvordan de kan være så dårlige til den mundtlige kommunikation.....



TRÅDOVERSIGT

11495 En Jydes GF tanker
19/5 02:06 troldmanden 28