Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Zealand Pharma, 24 Maj kl 15.00 Læs mere her

Nye regler for short i USA - Resultat af GME historien


116951 EliotSpitzer 26/11 2023 12:38
28
Oversigt

"GameStop (GME) short squeeze"-historien fra årskiftet 2020-21 spøger fortsat i kulissen i den amerikanske børsverden og nu er et nyt regulatoriske kapitel skrevet, som er en direkte konsekvens af den historie.

Det er ikke sikkert alle kender GameStop historien men jeg kan oplyse at da situationen var værst, efter der havde været et massivt short squeeze i januar 2021, havde GameStop-shortsælgere, tab på 20 milliarder dollars i dette ene relativt lille amerikansk selskab.

Jeg vil nedenfor fortælle GameStop historien og så vil jeg derefter fortælle om de nye regulatoriske konsekvenser af den historie ved at berette om Securities and Exchange Commission nye krav til short handel for større investorer.

Men lad os starte med lige at få ridset to grundliggende begreber op her.

Shortsalg
Short-salg er den praksis at en en en investor, som i dette tilfellet vil være shortsælgeren, låner aktier og umiddelbart derefter sælger dem, i håb om at købe dem tilbake senere til en lavere pris, returnere de lånte aktier (plus renter) til långiveren og tjene på forskellen.

Short squeeze
Shortsælgere er udsat for en risiko for short squeezing, som opstår, når den shortede aktie springer i værdi, fordi der for eksempel er en pludselig positiv nyhed. Short-sælgere kan derefter være tvunget til at tilbagekøbe den aktie.


GameStop historien i korte træk (basert på artikel af Ben Laidler: "Historien om GME: Hvordan David slog Goliat")

Videospilsforhandleren GameStop er den mest berømte af de såkaldte meme-aktier (En aktie som får viral fokus og kult-ligende status på grund af kommentatorer på sociale medier fremmer budskaber om aktien). GameStop var og er en amerikansk butikskæde, som var velkendt for amerikanske forbrugerne og den havde på et tidspunkt 5.500 fysiske butikker i indkøbscentre og hovedgader i USA, Canada, Europa og Australien. De solgte primært videospil og elektronik. Virksomheden var også kendt i investormiljøet siden den blev børsnoteret i 1988. Virksomheden var dog lille, og den kæmpede i slutninger af 2010'erne med salget. Da industrien hurtigt forvandlede sig til e-handel, blev virksomheden efterladt lidt på perronen. Dette fik den til at køre konsekvent i minus mellem 2017 og 2020. Aktiekursen faldt til et lavpunkt på 3 dollar per aktie i april 2020. Dette fald på næsten 90% fra mere end 25 dollar per aktie blot tre år tidligere, bragte markedsværdien til godt under en milliard dollars. Selskabet var således næsten ubetydeligt på de amerikanske aktiemarkeder.

GameStop rapporterede resultater for tredje kvartal den 8. december 2020. Markedet fokuserede på virksomhedens voksende problemer, og den øgede konkurrence på markedet blev forværret af Covid-pandemien, der fik de mange af de fysiske butikker til at lukke. Salget faldt mere end 30 % år-til-år, da efterspørgslen efter videospil i detailhandlen faldt, og virksomheden lukkede 11 % af sine butikker. Det førte til et tab på 63 millioner dollars og et prisfald på 20%. Kvartalsrapporten fremhævede dog også et lyspunkt. E-handelssalget steg med mere end 250 %, og det skulle blive virksomhedens nye fokus.

For at accelerere sin strategi for at øge onlinesalget udnævnte virksomheden tre nye bestyrelsesmedlemmer den 11. januar. Tilsammen havde disse opnået succes med online dyrebutikken Chewy (CHWY). Dette omfattede grundlægger og administrerende direktør Ryan Cohen, som havde samlet en 13%-andel i GameStop og var på vej til at blive den største aktionær. Han startede Chewy i 2011 og solgte det til Petsmart for 3,5 milliarder dollars i 2017. På dette tidspunkt genererede virksomheden mere end 2 milliarder dollars med en anslået andel på 50 % af markedet for online kæledyrsudstyr.
GameStops aktiekurs steg hurtigt med mere end 50 % efter meddelelsen om, at executive teamet fra Chewy var trådt ind i bestyrelsen. Stigningen blev yderligere drevet af en voksende diskussion om virksomheden via den elektroniske opslagstavle "Subreddit r/wallstreetbets".

"Subreddit r/wallstreetbets" er et online-fællesskab på Reddit, et socialt nyhedswebsted. Fællesskabet er kendt for diskussion om meme-aktier og højrisiko-aktietransaktioner. Iagttagere, der samledes omkring "r/wallstreetbets", mente, at selskabet blev betydeligt undervurderet, og med en så stor del af aktien, der var short, kunne de udløse et kort squeeze ved at køre prisen op til det punkt, hvor shortsælgere var nødt til at kapitulere og dække deres positioner med store tab til følge.

Allerede før det shortsqueeze'et havde der været interesse for GameStop. Keith Gill, kendt under Reddit-brugernavnet "DeepFuckingValue" og YouTube- og Twitter-aliaset "Roaring Kitty", købte omkring $53.000 i købsoptioner på GameStops aktie i 2019 og så hans position stige til en værdi på $48 millioner inden den 27. januar 2021. Gill, en 34-årig marketingmedarbejder og Chartered Financial Analyst (CFA) fra Massachusetts, udtalte, at han begyndte at investere i GameStop i løbet af sommeren 2019 efter at have troet, at aktien var undervurderet. Han delte oplysninger om sin investering på "r/wallstreetbets" og leverede regelmæssige opdateringer om investeringens resultater, herunder tidspunkter, hvor investeringen var dykket. Han udtalte den 29. januar 2021, efter GameStop's korte squeeze, at han "troede denne handel ville blive en succes", men "aldrig havde forventet, hvad der [var] sket i løbet af den sidste uge", og tilføjede, at han planlagde at fortsætte sin YouTube-kanal som Roaring Kitty og potentielt købe et hus.

Den 27. januar 2021 rapporterede teknologinyhedswebstedet Mashable, at subreddit havde slået sidevisningsrekorder på grund af det korte klemme og modtog 73 millioner sidevisninger på 24 timer. "r/wallstreetbets" var den hurtigst voksende subreddit på det tidspunkt - fællesskabet steg med mere end 1,5 millioner brugere i løbet af natten (til i alt 6 millioner medlemmer) den 29. januar 2021.

Den centrale ingrediens i historien blev altså det såkaldt "GameStop short squeeze", som blev fremkaldt af små-aktionær aktivister. I GameStops tilfælde nåede hedgefondens gigantiske shortposition op på mere end 100 % af selskabets samlede aktier. Den er faktisk senere blevet vurderet at d. 22. januar 2021 var ca. 140 procent af GameStops offentlige aktie-float blevet solgt short, hvilket betyder, at nogle shortede aktier var blevet genudlånt og shortet igen (Analytikere hos Goldman Sachs bemærkede senere, at shortudlån, der oversteg 100 procent af en enkelt virksomheds offentlige float, kun havde fundet sted 15 gange i de foregående 10 år). Men shortsælgerne så ringe grund til, at aktien skulle stige i værdi, og satsede på, at den ville kollapse. Aktiekursen fortsatte dog med at stige, drevet af online investorsamfundet. Dette tvang hedgefondene til at købe deres positioner tilbage, og rallyet tog virkelig fart. David havde overvundet Goliat.

Der var stor opmærksomhed omkring aktiestigningen. Alle fra Elon Musk til Chamath Palihapitiya tweetede om aktien. Shortsælgere fra Citron Research til Melvin Capital blev offentligt ydmyget, og GameStop-rallyet blev diskuteret på pressemødet i Det Hvide Hus. Aktien ramte en intradag-højde på $483 den 28. januar, en stigning på 2.300% på en måned. Fænomenet meme stock blev født. Der var på dette tidspunkt perioder, hvor en række mæglerhuse måtte stoppe handelen i aktierne fordi Clearingshouse stille krav om højere kapitalisering hos mæglerhusene for at afvikle handler (to handelsdage til afvikling). Dette skabet stor vrede hos de små aktionærer fordi det blev opfattet som hjælp til de store hedgefunds som havde short'et aktierne.

Aktien faldt derefter tilbage til $40 per aktie i februar, da den indledende online-eufori forsvandt. Det kom dog op på $150-300 i de følgende måneder, hvilket er mange gange højere end prisniveauet på $20 fra begyndelsen af januar.

Den øgede interesse for selskabet og den højere aktiekurs gjorde det muligt for selskabet at begynde at sikre sin fremtid. Som en del af vendingen blev der rejst i alt 1,7 milliarder dollars i kontanter. Der blev også udpeget en ny ledelse. Amazons ledere Matt Furlong og Mike Recupero begyndte som ny administrerende direktør og finansdirektør. Mens den gamle ledelse blev fjernet, kom nye ledere for vækst, teknologi og drift ind.

Selskabet fik rejste selskabet i alt 1,7 milliarder dollars ved at sælge nye aktier i april 2020 og juni 2020 for at finansiere transformationsplanerne og selskabets tab, indtil planen virkede. Dette omfattede investeringer i nye produkter, amerikanske oplevelsescentre og forbedret kundesupport. Samtidig styrkede Ryan Cohen sin position i virksomheden, og blev i juni udnævnt til bestyrelsesformand. Interessen fra private investorer forblev meget høj.

Nu i 2023 er det muligt at sige at GameStops transformation ser ud til at have lykkes, og det understreger også betydningen af meme stock-fænomenet kan betyde noget. Hedgefonde er blevet overvundet, private investorers nyfundne magt er blevet fremvist, og aktiekursen har været oppe med ti gange højere end niveauet i januar 2020 ikke lang tid efter krisen. Dette har gjort det muligt for virksomheden at rejse 1,7 milliarder dollars og tiltrække et nyt ledelsesteam for at fremskynde transformationen af forretning.

Hele sagen har dog skabt en stor konfrontation imellem hedge fund managerene og så de små aktionærer. Dette har lagt pres på myndighederne for at sikre at undgå det kaos som kom ved nytåret 2020-21. Derfor fast forward til 2023, hvor Securities and Exchange Commission (SEC har kommet med nye short regler

Den 13. oktober 2023 vedtog Securities and Exchange Commission ("SEC") en ny oplysningsordning, der kræver, at investorer rapporterer oplysninger om visse short-salg til SEC. Nedenstående artikel er publiseret umiddelbart før end det nye regelsæt trådte i kraft men artikelen opsummere i relativt enkelt sprog og overskueligt form, hvad de nye regler dækker.


"Hedgefonde vil få nye SEC-krav til rapportering af short-salg" - 13. OKTOBER 2023, LYDIA BEYOUD, Bloomberg News

Hedgefonde vil sandsynligvis snart skulle begynde at dele væsentligt mere information om deres short-sale-transaktioner med Securities and Exchange Commission, hvilket skaber endnu et sammenstød mellem industrien og Wall Streets vigtigste regulator.

SEC er indstillet til at færdiggøre nye regler på fredag, der kræver, at hedgefonde og andre store investorer rapporterer brutto korte positioner i visse aktier i slutningen af hver måned, og detaljer om relateret handelsaktivitet - herunder i derivater - på en mere regelmæssig basis. Agenturet ville derefter aggregere positionering i aktier på tværs af fonde og offentliggøre det med en forsinkelse.
Short selling har længe været en fast bestanddel af det amerikanske aktiemarked, men praksis er blevet mere kontroversiel. SEC har været udsat for pres for at øge kontrollen, efter detailhandlere gik sammen via sociale medier i januar 2021 og købte aktier i virksomheder som GameStop Corp.

SEC-formand Gary Gensler har modstået opfordringer fra kritikere, der kræver en større revision af short-sale-reglerne, selvom han gentagne gange har sagt, at markedet for private midler på 26 billioner dollar mangler tilstrækkelig gennemsigtighed. Planerne, der skal stemmes på fredag af agenturets fem kommissærer, er de seneste i en række nye regler, der kræver, at hedgefonde deler mere information med regulatoren. Industrien har skubbet mange af dem tilbage.
Ifølge SEC vil den nye short-sale-rapportering hjælpe med at informere markedet og regulatorer om den samlede short-sale-aktivitet. De nye regler skal også hjælpe med at skelne mellem virksomheders afdækningsaktivitet og væddemål mod en virksomhed.

Ud over at kræve mere detaljeret rapportering om store spekulationer mod en aktie, planlægger SEC også for første gang at kræve visse oplysninger om værdipapirudlån - et nøgleaspekt ved shortsalg. Banker, pensionsfonde, institutionelle pengeforvaltere og mæglere, der udlåner aktier, skal oplyse visse detaljer om transaktionen, såsom tidspunktet for lånet, gebyrer og hvilket selskabs værdipapirer, der er involveret.

Værdipapirudlånet vil blive rapporteret til Financial Industry Regulatory Authority, som vil offentliggøre nogle samlede data så snart den næste hverdag. Specifikke lånedata vil blive frigivet ved forsinkelse.

Denne artikel er hentet fra online magasinet "Financial Advisor":

https://www.fa-mag.com/news/hedge-funds-to-get-new-sec-mandates-for-reporting-short-sales-75014.html

SEC's nye tiltak og hele GameStop historien har dog for mig til at tænke følgende:

- Hvordan kan et selskab være short'et med mere end 100 % af free float? Det er vel indlysende at det som er over 100% er per definition "naked short".

- Betyder de nye regler fra SEC at dette har de ikke holdt øje med tidligere? Bemærk at SEC planlægger for første gang at kræve visse oplysninger om værdipapirudlån. Det betyder at banker, pensionsfonde, institutionelle pengeforvaltere og mæglere, der udlåner aktier, skal oplyse visse detaljer om transaktionen, såsom tidspunktet for lånet, gebyrer og hvilket selskabs værdipapirer, der er involveret. Har de ikke fulgt med på dette tidligere? Der står det er "først gang".

- NASDAQ køre børsen i bl.a. København. Betyder dette at de amerikanske funde som har kjørt short positioner i Københvan nu også må opfylde disse regler. Det antager jeg helt klart at de må. Dette kan måske give en bedre forståelse af store short postioner som eksempelvis er sat i Novozymes.

Jeg tror at SEC's nye regler er et skridt i den rigtige retning og det hindre alt for meget "wild west".

Jeg er sikker på GameStop ikke havde overlevet, hvis hedge funds havde fået lov at køre deres short helt igennem uden dette små-aktionær oprør. Det vidner om en negative side ved short som samfundet ikke skal være blind for. Men short kan sikker i nogle sammenhænge også være godt til at sikre at over optimistiske ledelser bliver sat på plads. Short er i mine øjne i orden men det kræver at myndighederne følger med på at spillereglerne bliver overholdt. Det har måske ikke være så strengt håndhævet historisk?





26/11 2023 16:37 Occam 14116952



Mere end 100% shorting behøver ikke indebære naked shorting.

Betragt følgende:
A køber en aktie i et selskab.
A låner sin aktie til B.
B sælger aktien til C.
C låner sin aktie til D.
D sælger aktien til E.

Vi har nu 3 aktionærer, som ejer hver en aktie. De to af dem (A og C) har dog lånt deres aktier ud.

Vi har 2 shortere (B og D).

Hvis dette foregik med alle selskabets aktier, ville 200% af aktierne være shortede.

Det er i sig selv ikke et problem, så længe Berne og Derne overholder deres forpligtelser. Men der kan opstå et teknisk problem, hvis alle udlån slutter på samme tid.



27/11 2023 08:46 TC_TC 13116960



Ovenstående mekanik / scenarie med A der låner aktie til B der sælger aktie til C der låner aktie til D osv osv er præcis den model der tillod Sanjay Shah, Northern Channel Bank mfl at skabe fiktive aktier de benyttede til at svindle den danske stat for 16 mia kr.
Samme koncept gør det netop muligt for Short hedgefonde (og kriminelle) at benytte algoritmer til intraday at generere enorme mængder af ikke eksisterende aktier ved at handle mellem egne selskaber til at "oversvømme" handlen i aktier der ellers kun havde lav volume på Børsen og dermed drive kursen kunstigt ned hvorefter de lukker / cover deres shorts i slutningen af samme dag og dermed aldrig skal producere eller rapportere de ikke eksisterende aktier i praksis nogen steder. En praksis der skævvrider al form for fair markedsmekanisme for almindelige investorer og som ikke bør bortforklares med narrativet at short handel "også gør godt ved at holde optimistiske CEOs i snor" eller "hjælper med at skabe handel" osv.



27/11 2023 13:42 EliotSpitzer 13116963



Occam - Nu skal man aldrig blive for stor til at indrømme at man har taget fejl og dit eksemplvis viser en mekanism, hvor der ikke er naked short selvom vi går over 100%. Men jeg vil nu alligvel fortsat være lidt kritisk til situationer, hvor der er voldsom stor short andel (naked eller ej) og det var min egentlig pointe. Du peger netop på at problem opstår når alle skal gøre op for sig hurtigt. Her kan vi trække frem GameStop eksemplet igen:

Det var de sidste dage af januar 2021 at short squeeze situationen toppet i GameStop. Hvad skete så i disse dage?

Ifølge Bloomberg oversteg amerikanske handelsvolumener (efter antal aktier) den 27. januar 2021 det højdepunkt, der blev sat i oktober 2008 under finanskrisen, og det var den tredjehøjeste i dollars inden for de sidste 13 år (før 27. jan 2021), der er registreret.

Den 28. januar blev mere end 1 million GameStop-aktier, dengang til en værdi af 359 millioner dollars, anset for manglende levering. Den dag nåede GameStops samlede markedsværdi $33,7 milliarder, hvilket gjorde det midlertidigt til det højest værdsatte selskab på Russell 2000-indekset.

Er det ikke absurd at relativt lille selskab som GameStop kan udløse en situation som er volumenmæssigt på højde med finanskrisen. Dette er i mine øjne ikke udtryk for sund markedsmekanisme. Det er særligt ikke godt når der i tillæg er manglende levering. Den sunde marked svigtet fuldstændigt her.

Lige nu (November 2023) ved vi fra Goldman Sachs (Reuters artikel) at de globale hedge funds ligger med nogle af de størreste short position i de sidste 5 år og Financiel Time har oplyst at Hedge fund ligger med 43 mia dollar i tab på disse shorts.

Det er også kommet frem at Jim Chanos efter 40 år nu lukker ned sin hedge fund som særlig gik efter at selskaber som var "overpriset". "Chanos & Co" administerer for øjeblikket mindre end 200 mio $ sammelignet med 2008 hvor den adminisetert 6 mia $. Fonden bliver lukket med udgangen af dette finansår. Chanos skrev følgende i brevet til investorer "It is no secret that the long/short equity business model has come under pressure and interest in fundamental stock pickers has waned,".

Summa summarum så tænker jeg at der vel er en årsak til at SEC har valgt at komme med udbygget melde regler for short. De har forstået at her en en markedsrisiko, som de må forstå bedre.



28/11 2023 23:50 EliotSpitzer 3116984



Og noget tyder på at der er lidt short squeeze igen nu i GameStop! Selskabet har været short'et med 20 % det sidste stykke tid (måske fordi nogle funds vel ville have lidt hævn). Men se på kursen for denne uge - Det er "GME"

For dem som har lyst til at lære lidt mere om hele historien og som er habile på engelsk er det værd at se

"GameStop — Rise of the Players 2022" på YouTube





TRÅDOVERSIGT