Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

AMBU starter året godt med et solidt første kvartal


118375 ProInvestorNEWS 30/1 2024 08:31
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


AMBU starter året godt med et solidt første kvartal, som rammer over forventningerne. Muligheder for senere opjustering er gode

AMBU starter 2024 godt i et solidt første kvartal
Omsætning på 1,254 mia. ligger lidt over de forventede 1,244
Den organiske vækst på 14 % ligger markant over guidance for helåret på 7-10 %
EBIT på 126 mio. ligger markant over forventningerne på 98 mio.
EBIT margin på 10 % før særlige poster ligger markant over forventninger på 7,9 %
AMBU fastholder forventningerne til helåret om en omsætningsvækst på 7-10 % og en EBIT margin på 8-10 %

En enlig svale gør ingen sommer, men senere opjustering mulig

En enlig svale gør ingen sommer, og AMBU fastholder helårsforventninger på trods af en flyvende start på 2024 i deres første kvartal. Der burde være gode muligheder for at AMBU senere kan præcisere deres forventninger opad. Hvis investorerne skal være rigtig glade, er det først og fremmest omsætningen, som skal drive bundlinjen. Det er det som er mest afgørende for aktiekursudviklingen.

Ambu




30/1 2024 08:35 ProInvestorNEWS 3118376



Ambu leverer langt stærkere regnskab end ventet i første kvartal

30/1 07:10

Ambu kom væsentligt bedre ud af første kvartal end ventet af analytikerne. Fremgangen var drevet af medicoselskabets vækstben, Endoscopy Solutions, mens kerneforretningen bestående af Anaesthesia og Patient Monitoring leverede en beskeden vækst.

Det fremgår af Ambus regnskab for første kvartal af 2023/24.

I første kvartal realiserede Ambu en organisk vækst på 14 pct. og en driftsmargin før særlige poster på 10 pct. Her var ifølge konsensusestimater indsamlet af selskabet selv ventet en organisk vækst på 12 pct. og en driftsmargin på 7,9 pct. før særlige poster. I samme kvartal et år før var der tale om en organisk vækst på 4 pct. og en driftsmargin på 3,9 pct.

- Jeg er tilfreds med præstationen i årets første kvartal, der demonstrerer vores fortsatte engagement i at levere stærk profitabel vækst. Med 25 pct. vækst i Enscopy Solutions, et løftet profitabilitetsniveau og positive pengestrømme på 135 mio. kr. er vi kommet godt for start til at indfri vores forventninger til regnskabsåret, siger topchef Britt Meelby Jensen i regnskabet.

Omsætningen endte i første kvartal på 1254 mio. kr. mod 1132 mio. kr. i samme periode året før, mens driftsoverskuddet før særlige poster lå på 126 mio. kr. mod 68 mio. kr. i 2022/23.

Her var ventet en omsætning på 1244 mio. kr. og et driftsoverskud på 98 mio. kr.

På bundlinjen stod 92 mio. kr. mod ventet 72 mio. kr. og 22 mio. kr. i samme kvartal året forinden.

.\˙ MarketWire



30/1 2024 09:45 ProInvestorNEWS 2118381



Ambu bør præstere over markedet efter stærk årsstart, mener Sydbank

30/1 08:18

Ambu kunne i første kvartal nyde godt af en stærk vækst og en væsentligt bedre indtjeningsmargin end ventet på forhånd.

Det er fortsat medicoselskabets vækstben, Endoscopy Solutions, der driver væksten, mens kerneforretningen kun lige netop viser fremgang.

- Der var på forhånd ventet en god indledning på regnskabsåret for Ambu, siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank, til MarketWire.

- Det leverer man også og bedre end det, der var forventet - specielt på indtjeningssiden, fortsætter han.

Ambu præsterede i første kvartal en organisk vækst på 14 pct., hvor der i markedet til sammenligning var ventet 12 pct.

Den organiske vækst er drevet af både området for lungeendoskopi og områder som urologi og øre-næse-hals-endoskopi. Dertil har en normalisering af markedet efter covid-19 bidraget til væksten, bemærker Søren Løntoft Hansen, der også fremhæver bidraget fra Ambus lancering af lungeendoskopet Ascope 5 Broncho.

Endoscopy Solutions voksede i kvartalet med 25 pct.

I Ambus kerneforretning, der tæller områderne Anaesthesia og Patient Monitoring, var der tale om en samlet organisk vækst på 1 pct.

- Den her moderate vækst er på den ene side drevet af prisforhøjelser, som påvirker positivt, men også det faktum, at man i 2023 annoncerede, at man vil gå ud af cirka 40 markeder med et lavt lønsomhedsniveau. Det trækker i den anden retning, siger senioranalytikeren.

Han vurderer videre, at den underliggende vækst i kerneforretningen ville have været højere, havde det ikke været for exitten fra de omkring 40 markeder.

- På lidt længere sigt bør man være i stand til at vokse med en lav til midt encifret organisk vækst i kerneforretningen, lyder vurderingen.

Trods en stærk årsstart har Ambu valgt at fastholde sine forventninger til 2023/24 om en organisk vækst på 7-10 pct. og en driftsmargin før særlige poster på 8-10 pct.

- Jeg tror gerne, at Ambu vil være sikker på, at man kan indfri forventningerne til hele året. Det er klart, at man har fået en rigtig god indledning på året, men der kommer også kvartaler længere henne, hvor sammenligningsgrundlaget bliver sværere.

- Ikke desto mindre har man med denne start som minimum sat sejl efter den høje ende af helårsprognosen efter min mening, fastslår Søren Løntoft Hansen.

Aktien bør da også reagere positivt på regnskabet, lyder vurderingen.

- Jeg forventer at se en Ambu-aktie, der vil outperforme det generelle marked, siger Sydbank-analytikeren, der dog også påpeger, at aktien i Ambu er af volatil karakter, hvilket kan føre til store udsving - særligt ved offentliggørelse af regnskaber.

.\˙ MarketWire



30/1 2024 12:24 ProInvestorNEWS 1118385



Ambu har lagt godt fra land i sit første kvartal med en væsentlig fremgang i den organiske vækst og for indtjeningsgraden.

Alligevel har medicoselskabet besluttet at fastholde sin prognose for regnskabsåret om en organisk vækst på 7-10 pct. og en driftsmargin før særlige poster på 8-10 pct.

Fastholdelsen har især to årsager, forklarer Ambus administrerende direktør, Britt Meelby Jensen, til MarketWire.

- Det ene er, at det her er første kvartal. Vi har stadig tre kvartaler igen, siger topchefen og forklarer videre, at en gradvis normalisering efter corona sidste regnskabsår vil betyde, at sammenligningsgrundlaget vil blive sværere i årets løb.

- Den anden ting er, at i vores Anæstesi og Patient Monitoring-forretning er vi i gang med at øge vores priser - i nogle områder ret markant - og det er stadig for tidligt at sige, hvor store potentielle tab får vi som en del af det. Der er vi gået til værks på en måde, hvor vi er klar til at tabe noget af forretningen for at sikre profitabiliteten.

Mens Ambus endoskopiforretning leverede en organisk vækst på 25 pct. i kvartalet, var der inden for kerneforretningen, der består af Anæstesi og Patient Monitoring, blot tale om en samlet organisk vækst på 1 pct.

Væksten er drevet af løbende prisforhøjelser i flere af Ambus mindre givtige geografiske områder, mens den modarbejdes af, at Ambu med udgangen af regnskabsåret 2022/23 er trådt ud af cirka 40 markeder.

- Det påvirker også noget af omsætningen. Det fik vi stort set afsluttet , inden vi gik ind i det her finansår, så der har vi også et højere basisniveau fra sidste år. Da det primært var produkter inden for Anæstesi og Patient Monitoring, vi solgte i de her markeder, har det selvfølgelig også en betydning, siger Britt Meelby Jensen.

Omsætningen fra de nu tidligere markeder løb samlet op i 20 mio. kr.

- Det har vi fuldt bag os nu, så vi er sat bedre op til at være fokuseret. Det er alt i alt en god ting for forretningen.

Langsigtet sigter Ambu mod en vækst på 2-4 pct. i kerneforretningen.

PÆN VÆKSTFREMGANG EFTER PLANEN

Mens kerneforretningen lige netop leverede vækst, var den organiske fremgang i Ambus vækstben, Endoscopy Solutions, noget mere overbevisende.

I endoskopiforretningen blev der leveret en organisk vækst på 25 pct., hvilket samlet bidrog til en organisk kvartalsvækst på 14 pct.

- Vækst er vores prioritet nummer ét, så vores omsætningsvækst på 14 pct. og med 25 pct. i endoskopiforretningen er det noget, vi er glade for - især også, at vi ser vækst i vores tre største segmenter, siger Ambus topchef.

Selskabets største segmenter inden for engangsendoskopi er pulmonologi, øre-næse-hals og urologi.

Inden for pulmonologi - lungeendoskopi - voksede salget organisk med 18 pct. fra en tilbagegang på 17 pct. i samme kvartal året før. Væksten var dog i nogen grad hæmmet af en relativt begrænset influenzasæson i Ambus første kvartal, der tæller oktober, november og december.

For selv om influenzasæsonen historisk set var udtalt, var den mindre omfattende end året forinden.

Om der skulle være tale om en forskydning af influenzasæsonen er svært at sige.

- Vi følger tallene. De sidste par uger er det gået ned, men det er set tidligere, at den så går op igen. Sidste år toppede den i det kvartal, vi lige er gået ud af, og så gik den nedad, mens den andre år har varet langt inde i andet kvartal, siger Britt Meelby Jensen og tilføjer, at udviklingen følges tæt.

I første kvartal voksede medicoselskabets indtjeningsgrad dertil til 10 pct., hvilket markerer en vigtig milepæl for selskabet.

- Da vi også har et langsigtet mål om at nå op på 20 pct., er det også en vigtig milepæl, at vi fortsætter med at gå i den rigtige retning og fortsætter med at følge den plan, som vi har lagt, for at øge vores vækst.

.\˙ MarketWire

Ambu




30/1 2024 12:27 ProInvestorNEWS 1118386



Ambus driftsomkostninger har ramt et plateau - situation i Det Røde Hav er en ubekendt

30/1 11:07

Et plateau for stigningen i Ambus driftsomkostninger koblet med en pæn toplinjevækst har i første kvartal bidraget til en stor fremgang i driftsmarginen.

Hvor stigningen i driftsomkostningerne synes at have fladet ud, står det mere uklart til med fragtpriserne i de kommende kvartaler som følge af konflikten i Det Røde Hav.

- Vores driftsomkostninger er i store tal procentvis på linje med de seneste par kvartaler. Det er klart, at vi har en højere omsætning, så alt i alt ser det fornuftigt ud. Det har også været med til at drive EBIT-marginen op, hvor bruttomarginen så har haft en lidt mindre effekt på stigningen i EBIT fra 6 til 10 pct., siger Britt Meelby Jensen, der er administrerende direktør i Ambu, til MarketWire.

Ambus bruttomargin var i første kvartal 58,9 pct., hvilket svarer til en lille fremgang fra 58,5 pct. i samme kvartal året før. Fremgangen var drevet af produktmikset samt valutamedvind, mens effekter fra den høje inflation trak lidt i anden retning.

Driftsomkostningerne løb i kvartalet op i 613 mio. kr. fra 594 mio. kr. i samme periode af 2022/23. Opgjort procentvist udgjorde driftsomkostningerne dog kun 49 pct. af toplinjen fra 52 pct. året før som følge af væksten i omsætningen.

På driftsoverskudsposten stod 126 mio. kr., svarende til en EBIT-margin på 10 pct. For et år siden lød samme post på 68 mio. kr. med en driftsmargin på 6 pct.

- Vi er stadig i en transformation. Vi har fokus på den langsigtede profitabilitet, men vi kigger også på den korte bane på vores operationelle investeringer, siger Britt Meelby Jensen.

- Vi er stadig ved at "ramp up" i Mexico, som på den lange bane skulle forbedre vores bruttomargin, men lige nu er der nogle opstartsomkostninger, fortsætter hun.

PÅVIRKNING FRA DET RØDE HAV UBEKENDT

Omfattet i driftsomkostningerne er blandt andet fragtpriserne. Netop fragt har været et omtalt emne, siden flere containerrederier i december sidste år måtte omlægge sejladsen i området omkring Det Røde Hav efter angreb fra Houthi-bevægelsen i Yemen.

Det har særligt i januar ført til store stigninger i fragtpriserne - en udvikling, der dog ikke har afspejlet sig i Ambus omkostninger endnu.

- Situationen i Det Røde Hav har ikke endnu haft stor påvirkning på vores fragtomkostninger, men givet at der er grund til at tro, at det kan fortsætte i hvert fald nogle måneder endnu, er der en sandsynlighed for, at vi vil se større fragtomkostninger, når vi kommer længere ind i vores finansår, siger den administrerende direktør.

Det er dog svært at sætte tal på størrelsesomfanget af de eventuelle stigninger i fragtpriserne.

- Vi følger udviklingen tæt. Det er klart, at situationen ikke er gunstig for fragtomkostningerne, siger Britt Meelby Jensen.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT