Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ørsted fremlægger opdateret forretningsplan


118603 ProInvestorNEWS 7/2 2024 09:05
1
Oversigt

Kapitalmarkedsopdatering: Ørsted fremlægger opdateret forretningsplan efter omfattende porteføljegennemgang - Thomas Thune Andersen træder tilbage som bestyrelsesleder på den kommende generalforsamling
7.2.2024 08:00:19 CET ' Ørsted A/S ' Intern viden

Ørsteds bestyrelse har i dag godkendt en forretningsplan med en ambition om en installeret kapacitet på 35-38 GW inden udgangen af 2030 og opdaterede finansielle mål efter at have afsluttet en omfattende gennemgang af sin portefølje. Den opdaterede ambition og de opdaterede finansielle mål, som Ørsted offentliggør i dag, understreger, at Ørsted til trods for sine udfordringer i 2023 fortsat er en global leder inden for havvind med en ambition om at levere en attraktiv vækst og et attraktivt afkast frem mod 2030.

På trods af en stærk underliggende fremgang var 2023 et år med betydelige udfordringer for Ørsted, da selskabet foretog betydelige nedskrivninger af sine amerikanske havvindprojekter, hvilket medførte meromkostninger forbundet med opsigelse af kontrakter og påvirkede Ørsteds prognoser for sine kreditnøgletal (FFO/justeret nettogæld) negativt.

Som reaktion herpå er Ørsted i gang med at implementere foranstaltninger, der skal sikre en robust balance, som kan understøtte langsigtet vækst og en robust kapitalstruktur frem mod 2030. På baggrund af erfaringerne fra sine havvindprojekter i USA har Ørsted også gennemført en omfattende gennemgang af sin projektportefølje og igangsat tiltag for at reducere risici.

Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør i Ørsted, siger:
"Vi har prioriteret projekter i vores portefølje og er i gang med at gennemføre betydelige ændringer i vores forretning, herunder ved at revidere vores forretningsmodel for at reducere risici. Vi fremlægger nu en robust forretningsplan, og med vedholdende fokus på værdiskabelse planlægger vi at mere end fordoble vores nuværende installerede kapacitet af vedvarende energi inden udgangen af 2030."

Gennemgang af risiko og portefølje
Der bliver ikke ændret på Ørsteds grundlæggende strategiske valg vedrørende teknologier og regioner, og det er stadig Ørsteds ambition at være verdensførende inden for havvind og en regional aktør inden for vedvarende energi på land og P2X i Europa og USA. Ørsted har dog revurderet sin portefølje for at prioritere vækstmuligheder med det største potentiale for værdiskabelse og lavere risici.

Ørsted er i gang med at implementere erfaringerne fra sine havvindprojekter i USA i sin forretningsmodel for at reducere risici i forbindelse med udvikling og gennemførelse af projekter. Der fokuseres især på planlægning ved uforudsete hændelser, tilsyn med leverandører, inflationsbeskyttelse, grundig gennemgang af forpligtelser før endelig investeringsbeslutning, større fleksibilitet i forhold til projekttidsplaner og idriftsættelsesdatoer samt projektledelse og -gennemgang.

Som tidligere offentliggjort har Ørsted besluttet ikke at gå videre med udviklingen af havvindprojekterne Ocean Wind 1 og Ocean Wind 2 i den form, hvori de blev tildelt af New Jerseys tilsynsmyndighed, Board of Public Utilities. Ørsted har også besluttet at repositionere havvindmølleprojektet Skipjack Wind i USA og vil primært fokusere sin portefølje inden for havvind i USA ud for den nordøstatlantiske kyst. For at reducere sine udviklingsomkostninger og øge sit strategiske markedsfokus yderligere vil Ørsted træde ud af flere havvindmarkeder (herunder Norge, Spanien og Portugal) og nedprioritere sine udviklingsaktiviteter i Japan, og selskabet planlægger også en mere fokuseret udvikling inden for flydende havvind og P2X.

Annullering af projekter og delvis udskydelse af anlægsinvesteringer på tværs af porteføljen vil medføre en reduktion i anlægsinvesteringerne på ca. 35 mia. kr. i perioden 2024-2026 sammenlignet med de tal, der blev præsenteret på kapitalmarkedsdagen i juni 2023.

Som følge af gennemgangen af porteføljen mener Ørsted, at selskabet nu har en mere robust portefølje af projekter, og selskabet har endvidere ændret fokus for sin havvindstrategi i USA. Ændringerne i porteføljen vil medføre en reduktion på ca. 3 mia. kr. i udviklingsomkostningerne i perioden 2024-2026 sammenlignet med de tal, der blev præsenteret på kapitalmarkedsdagen i juni 2023.

En robust balance
Ud over at reducere anlægsinvesteringerne og projektudviklingsomkostningerne har Ørsted besluttet ikke at udbetale udbytte for regnskabsårene 2023-2025.

Derudover vil Ørsted accelerere sit frasalgsprogram. Delvise frasalg og frasalg forventes at bidrage med et provenu på ca. 115 mia. kr. frem mod 2030, hvoraf ca. 70-80 mia. kr. forventes i 2024-2026.

Derudover vil Ørsted igangsætte tiltag, der skal gøre organisationen mere strømlinet og effektiv, og selskabet har sat sig som mål at reducere sine faste omkostninger med 1 mia. kr. i 2026 i forhold til 2023 set på et sammenligneligt grundlag. Dette vil medføre en nedlæggelse af 600-800 stillinger globalt. Det er ikke alle stillingsnedlæggelser, der resulterer i afskedigelser, men der vil ske afskedigelser i løbet af 2024, og i dag offentliggør Ørsted, at man afskediger ca. 250 medarbejdere globalt inden for de kommende måneder.

Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør i Ørsted, siger:
"For at forbedre vores konkurrenceevne samt sikre værdiskabelse og vores evne til at tiltrække kapital til udbygningen af vedvarende energi vil vi gøre Ørsted til et mere effektivt og strømlinet selskab. Dette omfatter blandt andet en nedlæggelse af stillinger. Vi vil gøre vores yderste for at gennemføre dette på en fair og respektfuld måde."

Opdatering af strategisk ambition, finansielle mål og finansielle politikker
Som følge af den forretningsplan, som bestyrelsen har godkendt, har Ørsted opdateret sin ambition for installeret kapacitet fra ca. 50 GW vedvarende energi inden udgangen af 2030 til 35-38 GW, hvilket er mere end en fordobling af den nuværende installerede kapacitet på 15,7 GW. Inden udgangen af 2026 forventer Ørsted at have en installeret kapacitet på ca. 23 GW.

Ørsted har også opdateret sine finansielle mål for 2024-2030 og sine finansielle politikker, så de afspejler den nye strategiske ambition for installeret kapacitet inden udgangen af 2030 (mål udmeldt i juni 2023 angivet i parentes):

Ørsted fastholder sit mål om et spænd på 150-300 basispoint mellem det ikke-gearede afkast (IRR) hen over den fulde livscyklus, inklusive udviklings- og overheadomkostninger, og de vægtede gennemsnitlige kapitalomkostninger (WACC), når vi byder i udbud eller træffer endelige investeringsbeslutninger, hvad end der måtte komme først.
Ørsted forventer, at EBITDA (ekskl. nye partnerskaber) vil stige til ca. 39-43 mia. kr. i 2030, hvilket svarer til en årlig vækst (CAGR) på 8 % i perioden 2023-2030 (tidligere 50-55 mia. kr. i 2030, hvilket svarede til en forventet årlig stigning på 13-14 %).
Ørsted forventer at opnå et afkast af investeret kapital (ROCE) på gennemsnitligt ca. 14 % i perioden 2024-2030 (tidligere ca. 14 % i gennemsnit i perioden 2023-2030).
Ørsted har en målsætning om en solid og attraktiv kreditværdighed med et forhold mellem FFO og NIBD på over 30 % (tidligere en FFO/NIBD på over 25 %).
Ørsted har besluttet ikke at udbetale udbytte for regnskabsårene 2023, 2024 og 2025. Herefter er det målsætningen at genoptage udbyttebetalingerne fra regnskabsåret 2026.

Ørsted planlægger at investere 270 mia. kr. i perioden 2024-2030, hvoraf selskabet forventer at investere ca. 130 mia. kr. inden udgangen af 2026.

Forretningsplanen er fuldt finansieret uden behov for at rejse yderligere egenkapital. Den er finansieret via en kombination af pengestrømme fra driften, partnerskaber og frasalg, skatterabatter samt udstedelse af gæld og hybridobligationer.

Ørsted vil fortsat arbejde på at sikre en bæredygtig udbygning, der skaber en positiv indvirkning på naturen og samfundet, og som spænder over mere end blot at gøre energisystemerne CO2-neutrale. Ørsted har i samarbejde med sine leverandører gjort en stor indsats for at reducere CO2-udledningen i hele forsyningskæden og er godt på vej til at nå sine videnskabeligt baserede mål om at reducere sin CO2-udledning med 98 % (scope 1 og 2) i 2025 og opnå en nettoudledning på nul for hele værdikæden i 2040.

Thomas Thune Andersen træder tilbage som bestyrelsesleder
Efter godkendelsen af ovennævnte forretningsplan har bestyrelsesleder Thomas Thune Andersen i dag meddelt bestyrelsen, at han har besluttet at træde tilbage som bestyrelsesleder på den kommende ordinære generalforsamling den 5. marts 2024.

Thomas Thune Andersen, bestyrelsesleder for Ørsted A/S, siger:
"2023 var et udfordrende år for Ørsted. Vi har lært af udfordringerne og fremlægger i dag en robust forretningsplan med reviderede strategiske vækstambitioner for 2030. Planen er udviklet i tæt samarbejde mellem koncernledelsen og bestyrelsen, og vi er overbeviste om, at det er en robust plan, der kan sikre vores fortsatte langsigtede vækst."

Thomas Thune Andersen fortsætter:
"Jeg har haft den fornøjelse og det privilegium at være bestyrelsesleder for Ørsted de seneste ti år, hvor virksomheden DONG Energy skiftede navn til Ørsted og omstillede sig til at være et af verdens førende vedvarende energiselskaber. Vi har nu en ny plan, der vil mere end fordoble Ørsteds kapacitet inden udgangen af dette årti og indfri vores fortsatte ambition om at være verdens førende grønne energiselskab. Nu da planen er på plads, og vi går en ny tid i møde, er det et passende tidspunkt for mig at træde tilbage og overlade opgaven med at gennemføre planen til en ny bestyrelsesleder."

Som følge af Thomas Thune Andersens beslutning om at træde tilbage som bestyrelsesleder vil bestyrelsen så snart som muligt komme med en indstilling om valg af ny bestyrelsesleder på den ordinære generalforsamling den 5. marts 2024.

Opdatering for investorer og analytikere
I forbindelse med offentliggørelsen vil Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør i Ørsted, og Rasmus Errboe, midlertidig koncernøkonomidirektør i Ørsted, præsentere årsresultatet og give en kapitalmarkedsopdatering den 7. februar kl. 13.00.


Præsentationsmaterialet (på engelsk) vil være tilgængeligt før kapitalmarkedsopdateringen på Investors ' Ørsted (orsted.com)

Telepressemøde
Der vil blive afholdt et telepressemøde for journalister onsdag den 7. februar 2024 kl. 9.00, hvor der vil være mulighed for at høre mere og stille spørgsmål om kapitalmarkedsopdateringen og årsresultatet for 2023.

Telefonnumre til telepressemødet:

Danmark: 89 87 50 45
Storbritannien: +44 20 3936 2999
Adgangskode: 421285

Tilmeld dig her, hvis du ønsker at deltage i telepressemødet: NetRoadshow

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Global Media Relations
Carsten Birkeland Kjær
99 55 77 65
cabkj@orsted.com

Investor Relations
Rasmus Keglberg Hærvig
99 55 90 95
ir@orsted.com



7/2 2024 09:19 ProInvestorNEWS 1118607



Ørsted A/S: Årsrapport for 2023 - stærkt underliggende resultat og strategisk fremdrift i et udfordrende år

7.2.2024 08:06:17 CET ' Ørsted A/S ' Årsrapport

Ørsteds bestyrelse har i dag godkendt årsrapporten for 2023.

Årets driftsresultat (EBITDA) udgjorde 18,7 mia. kr. EBITDA eksklusive nye partnerskaber og annulleringsomkostninger udgjorde 24,0 mia. kr., hvilket var højere end vores udmeldte forventninger på 20-23 mia. kr.

EBITDA fra havvindmølleparker blev mere end fordoblet til 20,2 mia. kr. i 2023 på grund af øget produktion fra Hornsea 2 og Greater Changhua 1 og 2a, og fordi den negative effekt af prissikringer i 2022 ikke blev gentaget i 2023.

EBITDA i 2023 var påvirket af en hensættelse på 9,6 mia. kr. til annulleringsomkostninger relateret til vores beslutning om ikke at gå videre med udviklingen af Ocean Wind 1-projektet. Herudover indregnede vi nedskrivninger på 26,8 mia. kr. i 2023. Hovedparten af disse (19,9 mia. kr.) vedrørte Ocean Wind 1.

Nettoresultatet udgjorde -20,2 mia. kr., og afkastet af investeret kapital (ROCE) lå på -14 %. Nettoresultat og ROCE eksklusive nedskrivninger og annulleringsomkostninger udgjorde henholdsvis 14,9 mia. kr. og 12,9 %.

Som en del af den kapitalmarkedsopdatering, vi offentliggjorde tidligere i dag, har bestyrelsen besluttet ikke at udbetale udbytte for regnskabsårene 2023-2025. Herefter er det målsætningen at genoptage udbyttebetalingerne.

I 2024 forventes EBITDA eksklusive nye partnerskabsaftaler og annulleringsomkostninger at udgøre 23-26 mia. kr., og bruttoinvesteringerne forventes at udgøre 48-52 mia. kr.

Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør i Ørsted, siger:
"På trods af et år med stærk underliggende fremgang var 2023 et år med betydelige udfordringer for Ørsted. Vores finansielle resultater blev påvirket negativt af de nedskrivninger, vi foretog af vores havvindprojekter i USA i tredje kvartal 2023, og af hensættelsen til annulleringsomkostninger relateret til vores beslutning om ikke at gå videre med udviklingen af havvindprojektet Ocean Wind 1.

Vi har nøje gennemgået de omstændigheder, der har ligget til grund for vores beslutning om ikke at gå videre med udviklingen af Ocean Wind 1-projektet, og vi er i gang med at implementere erfaringerne i vores forretningsmodel for at reducere risiciene ved at udvikle og gennemføre projekter. På trods af de kortsigtede udfordringer oplevede vi en stærk fremdrift og et stærkt underliggende momentum i 2023. Vi leverede stærke driftsresultater i 2023 med et justeret EBITDA lidt over vores forventninger og med opnåelse af flere vigtige milepæle. Indtjeningen fra vores havvindmølleparker er mere end fordoblet i forhold til sidste år, og i 2023 tog vi endelig investeringsbeslutning på tre store havvindprojekter med en samlet kapacitet på 4,5 GW i henholdsvis Storbritannien, USA og Taiwan.

Vi har i dag fremlagt en opdateret forretningsplan, der inkluderer en strategisk ambition om at opnå en installeret kapacitet på 35-38 GW vedvarende energi inden udgangen af 2030, baseret på en omfattende gennemgang af vores portefølje. Vi har revideret vores portefølje for at prioritere vækstmuligheder med det største potentiale for værdiskabelse og samtidig reducere risiciene ved at udvikle og gennemføre vores projekter. Vi er fortsat optimistiske med hensyn til fremtiden for industrien for vedvarende energi, og vi er overbeviste om, at vi kan være en vigtig bidragsyder i forhold til at sætte skub i udbygningen af vedvarende energi i de kommende år."



7/2 2024 09:45 ProInvestorNEWS 0118609



Ørsted får milliardunderskud efter massive nedskrivninger

7/2 08:19

Ørsted måtte i 2023 indkassere et bragende underskud på 20,2 mia. kr. som følge af milliardstore nedskrivninger.

For fjerde kvartal blev det også til et underskud - på 284 mio. kr.

Det viser årsregnskabet onsdag morgen.

Underskuddet skyldes de store nedskrivninger, som Ørsted har måtte indkassere på sine amerikanske projekter.

Over hele 2023 har Ørsted nedskrevet for 26,8 mia. kr.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT