Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Porteføljestyrings og analyseværktøj


119673 MajorBA 4/4 2024 12:15
9
Oversigt

Første indlæg på debatten, så håber at mit spørgsmål vil blive taget vel imod. Jeg har investeret i snart 25 år og har efterhånden opbygget hvad jeg selv vil kalde en ret pæn størrelse portefølje. Over de seneste år er mine investeringer dog blevet mere og mere komplekse at holde styr på. Jeg investerer i frie midler, aktiesparekonto, selskabsmidler, har porteføljer til børnene osv. For at dette ikke skulle være nok deler jeg flere af porteføljerne lidt op i henhold til strategier, for at følge dem på tværs af hinanden over tid. Jeg har været glad kunde hos Nordnet i så mange år, at mit første kontonummer er 6-cifret og jeg har fuld tillid til dem, men deres interne porteføljeværktøj har en del mangler.

Jeg er derfor på udkig efter et godt stykke software, som i den ideelle verden indeholder følgende:

- Portefølje overblik inkl. muligheden for at oprette adskillige porteføljer og følge dem enkeltvis, i grupper og samlet og have et godt overblik over afkast over forskellige tidsperioder, relativt til forskellige indeks/markeder osv. Det skal inkludere udbytter, tage højde for aktiesplit etc. og tillade manuelle ændringer i tilfælde af ny-emissioner, tildeling af medarbejderaktier/optioner og evt. andre corporate actions. Jeg er aktiv på en række europæiske børser og amerikanske, så de skal dækkes.

- Analyseværktøjer: Korrekt fundamental data, gode grafmuligheder over historisk nøgletalsudvikling, evt. tekniske analyseværktøjer.

Porteføljeoverblikket er det væsentligste - analyseværktøjer er sekundært. Jeg er simpelthen blevet træt af at sidde og opdatere Excel ark :)

Værktøjet må hjertens gerne koste noget hvis det er nødvendigt, men vil gerne undgå at skulle ud i en Bloomberg terminal i pris :)

Værdsætter alt feedback.



4/4 2024 12:51 StockBull 9119674



Velkommen til klubben! Jeg har været medlem siden 1988, da jeg købte mine første 3 aktier i Øk, Varde Bank og ISS.

Jeg bruger ikke nogen specifik software, men jeg har læst over 100 bøger om teknisk analyse, fundamental analyse, investering i aktier, futures, obligationer, råvarer, handelspsykologi, megatechs osv. Jeg har investeret mere tid i at blive en bedre investor end jeg gjorde på min 6.5-årige uddannelse. Der findes masser af gode bøger på Amazon. Ud over det har jeg taget nogle online kurser og set en masse handelsvideoer på YouTube. Læser stadig i snit en bog per uge, selvfølgelig ikke alle om investering :−)

Jeg bruger primært TradingView, som koster cirka 600 USD om året. Du kan læse mere om priserne her: https://www.tradingview.com/pricing/?source=profile_billing&feature=upgrade_plan#plans

Jeg bruger også Saxo Trader: https://www.saxotrader.com/Login/?ReturnUrl=%2Fd

Desuden har jeg et abonnement på CNBC Pro: https://www.cnbc.com/pro/ og selvfølgelig er jeg også medlem af ProInvestor.

Derudover et godt PC trading ser-up et must. https://www.asiaforexmentor.com/day-trading-computer-set-up/

Kender ikke nogen software som kan løse dit problem 100% men nogle af dine problemer kan tradingview helt sikkert håndtere.

Her nogle alternativer til Bloomberg terminalen. https://www.investopedia.com/best-bloomberg-terminal-alternatives-5114517

At have adgang til en bred vifte af værdipapiranalyseværktøjer er en god ressource, men det er vigtigt at huske, at der stadig er en betydelig risiko for at tabe penge. Ofte skyldes tabene psykologiske faktorer, såsom at holde fast i taberne for længe eller sælge vindere for tidligt



4/4 2024 18:14 jfjf 6119680



Hej jeg har også investeret i mange år, men har aldrig brugt teknisk analyse, eller noget der ligner, har brugt sund fornuft, efter egen mening, og det har været en rimelig succes, kunne godt tænke mig at høre hvad dit årlige afkast ca. igennemsnit, har været, ikke for at sammenligne, men du har jo brugt megen tid, og mange studier, jeg har kun brugt tid.



5/4 2024 02:43 StockBull 7119687



Investering behøver ikke være svært, især hvis man holder sig til velkendte muligheder som f.eks. SP500 eller investeringsstrategier som den beskrevet på https://muscularportfolios.com/papa-bear/. På den måde kan alle potentielt opnå en gennemsnitlig årlig afkast på 10-12% over en 10-årig periode.

Personligt har jeg oplevet en profit på ca. 800% fra 2010 til 2020, primært drevet af investeringer i Genmab, SP500, Tesla og swingtrading. Desværre mistede jeg en betydelig sum penge i 2008, hvilket tvang mig til at starte forfra. Mine afkast har varieret gennem årene med 19% i 2021, 6% i 2022, 23% i 2023, og i øjeblikket er jeg oppe med 13% for 2024.

Det er en anerkendt kendsgerning, at det ikke er let at slå markedet. Hvis det var let, ville ingen investere tid og ressourcer i en lang uddannelse for at opnå et almindeligt job. Selv pensionskasser og professionelle fonde har svært ved at overgå markedet. Dog har du ret i, at sund fornuft og omhyggelighed spiller en stor rolle.

Det kræver bestemt mere omtanke, når man har hele sin formue investeret og er afhængig af investeringerne som eneste indkomstkilde.



5/4 2024 08:38 jfjf 6119691



Jeg kan ikke matche de 800% fra 10- 20 men har slået markedet i alle årene jeg har investeret, og det er vel efterhånden godt 30 år, undtagen måske 2-3, har ikke ramt de helt store kursraketter, men Novo har selvfølgelig bidraget, tjente over 60% i 21, og det gir et godt boost, er oppe med 15% i år, undrer mig over hvor dårligt de professionelle gør det, bla. andet panelet i millionærklubben der år efter år er langt under indekset, også Medium invest, der efter nogle forrygende år, er slået tilbage til start,men også Atlas Global, som jeg overvejede at investere i, da jeg altid har syntes Lars Tvede har virket meget fornuftig, men heldigvis gjorde jeg det ikke.



5/4 2024 10:12 exitnu 5119693



"men har slået markedet i alle årene jeg har investeret"

8% gennemsnitlig afkast i 27 år = knap 700% forrentning af egenkapitalen.

"undrer mig over hvor dårligt de professionelle gør det"

De helt store spillere: disciplineret og struktureret risikostyring.

Norges Bank Investment Management: The fund:

https://www.nbim.no/en/

"We work to safeguard and build financial wealth for future generations"



6/4 2024 05:10 StockBull 5119705



De store pensionskasser har en stor stab af investeringseksperter og kontorpersonale der mig bekendt aflønnes via afkastet, hvilket sandsynligvis bidrager til det relativt lave afkast. Står faktisk at funden siden1998 the fund has generated an annual return of 6.09 percent, or 8,592 billion kroner. Om det er inden skat og inflation står der ikke noget om. Men 6% om året kan alle jo slå ved at investere i en ETF som f.eks VT https://social.saxo/ppkrhsd?uuid=Cgkr757



5/4 2024 05:12 StockBull 7119689



Det kan virke som meget tid at have brugt, svarende til 6,5 års uddannelse, på at studere værdipapirhandelsstrategier. Men hvis man tænker på det som 3 timer om dagen siden 2010, så passer det nok ret godt på min situation. I løbet af de 10 år fra 2010 til 2020 blev omkring halvdelen af tiden betalt af min arbejdsgiver, da jeg har haft den heldige situation at have et job, hvor jeg kunne udføre mit arbejde på væsentligt færre timer end en 8-timers arbejdsdag. Først under Covid-19 lockdown besluttede jeg at trække stikket for mit Chief Adviser job for at blive fuldtids trader. Man lærer jo heller ikke at spille guitar som Eric Clapton på 100 timer, men efter mere end 10.000 timers øvelse kan de fleste spille Claptons numre med en dygtighed på 99% som mesteren selv. Tiger Woods har sandsynligvis også brugt over 10.000 timer på at blive en bedre golfspiller end alle andre. Så min konklusion er, at hvis man bruger 10.000 timer på noget, vil de fleste blive tæt på lige så dygtige som andre, der har brugt mere end 10.000 timer. Investering er sandsynligvis ingen undtagelse. Med investering er det endnu vigtigere at sætte sig grundigt ind i markedet m.m, inden man kaster sin formue all-in, da det jo er ens hårdt tjente penge, man leger med. Trods alt er det bedre at misse en golfkugle end at foretage en forkert investering, der fejer ens formue væk under en. Derfor har jeg heller ikke tillid til bankinvesteringsrådgivere m.m., da de ikke har hele hånden på kogepladen, da de arbejder med andres penge og ikke deres ejne penge. Så hvor jeg tidligere arbejde for penge er det nu penge der arbejder for mig og det giver en helt anden form for frihed skal jeg lige hilse at sige.



5/4 2024 10:17 MajorBA 4119694



Mange tak for svaret. Jeg tør ikke gøre op, hvor mange timer jeg har brugt på at studere investeringsuniverset (udover de år jeg brugte på universitetet) :)

Jeg bruger allerede TradingView. Jeg har kigget lidt på Saxo's produkter, men efter så mange år i Nordnet, kan jeg ikke få mig selv til at forlade dem.

Jeg har faktisk fundet den artikel fra Investopedia også, men næsten alle produkter der laves er meget fokuseret på trading elementet, hvor det jeg faktisk primært har brug for er et stærkt porteføljeværktøj, som så meget gerne må indeholde stærke analysemuligheder som en sekundær værdi.



4/4 2024 13:38 exitnu 6119675



Det findes nok ikke til os i retail-segmentet .. Office-script (Excel) med Power Automate er nok den nemme vej at gå - er mit bud.



5/4 2024 10:22 MajorBA 4119695



Det er en skam. For det jeg efterspørger kræver ikke engang de helt store omkostninger på udviklingssiden (adgang til realtidskurser mv. er ikke så relevant), så burde kunne bygges nogenlunde simpelt op og sælges uden at det skal koste kunden en bondegård. Det væsentlige, som selvfølgelig kan blive dyrt, er at der skal være tillid til den data der leveres. Det er årsagen til at Bloomberg koster en jetjager. Der findes nærmest ingen højere garanti for korrekt data end den de leverer.



5/4 2024 11:31 exitnu 3119696



"Portefølje overblik inkl. muligheden for at oprette adskillige porteføljer og følge dem enkeltvis, i grupper og samlet og have et godt overblik over afkast over forskellige tidsperioder, relativt til forskellige indeks/markeder osv. Det skal inkludere udbytter, tage højde for aktiesplit etc. og tillade manuelle ændringer i tilfælde af ny-emissioner, tildeling af medarbejderaktier/optioner og evt. andre corporate actions."

"kræver ikke engang de helt store omkostninger på udviklingssiden"

Det er vist to helt åbne ender som ikke kan bindes sammen :)



5/4 2024 11:50 MajorBA 3119697



Jeg udtrykte mig måske også en smule uhensigtsmæssigt :) Det jeg mener er, at selve adgangen til data ikke er dyr, når man sammenligner med hvad det koster at udbyde et trading tool i form af realtidskurser, live nyhedsflows etc.

Det er kun software funktionaliteten som reelt skal videreudvikles til at gå et par skridt videre end hvad de fleste gratis porteføljeløsninger tilbyder i dag.

Selve udviklingen af softwaren, er selvfølgelig ikke lige noget man klarer på en eftermiddag :)



TRÅDOVERSIGT