Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Zealand Pharma, 24 Maj kl 15.00 Læs mere her

Demant: Tomgangsvækst kan give kursusikkerhed


120289 ProInvestorNEWS 6/5 2024 08:00
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Demant har leveret en lidt svag start på året og det kan give lidt kortsigtet kursusikkerhed


Demant leverer ikke kvartalsregnskaber, men "trading updates" med omsætningstal
Omsætningen i første kvartal skuffer med en vækst på 3 % vs. Forventet 4,7 %
Der er tale om en bred afvigelse i forhold til forventningerne i hearing aid, hearing care og i Diagnostics


Demant fastholder helårsforventningerne om en organisk vækst på 4-8 %; et EBIT på 4,6-5 mia. og det forventede aktietilbagekøb på 2 mia.
I første kvartal har Demant været lidt foran med hensyn til aktietilbagekøb. Lidt under 37 % (739/2000) af den totale ramme er blevet udnyttet.



Sammenligner investorer med GN Hearing?

Demant har de seneste mange kvartaler været sikkerheden selv, når det handler om at levere gode resultater. Lavere end ventet salg på grund af mindre salg hos større kunder vil give indtryk af et "back-end loaded" år. Aktien har for vane at bevæge sig ganske meget selv ved mindre afvigelser fra det forventede. Spørgsmålet er om det er en af de dage i dag? Til sammenligning var sidste uges tal fra GN Store Nord og deres Hearing lidt bedre end ventet, og det kan måske være noget af det, som investorerne i dag tænker over.

WDH.CO




6/5 2024 09:03 ProInvestorNEWS 0120291



Demant fik samlet set en lidt langsommere start end ventet på 2024, hvor særligt væksten i detailforretningen - Hearing Care - holdt selskabet tilbage.

Det var navnlig en sløjere end ventet udvikling i Frankrig og Kina, der pressede den organiske vækst hos Hearing Care ned på 0 pct., mens analytikerne ifølge estimater indsamlet af selskabet selv havde sigtet efter 4,6 pct.

- Hearing Care oplevede en langsom start på året med flad organisk vækst i første kvartal, hvilket er en smule under forventningerne. Denne udvikling skyldes primært et langsomt momentum i Frankrig, hvor kundetilstrømningen og konverteringsraten var lavere end forventet. Kina trak ligeledes den organiske vækst nedad, primært som følge af et svagt marked, skriver Demant i sin periodemeddelelse for første kvartal mandag morgen.

Selskabet forventer dog, at væksten vil blive øget i resten af året.

Hos forretningen for engrossalg af høreapparater - Hearing Aids - noterer Demant sig en "flot" modtagelse af det nye topprodukt, Oticon Intent, men estimerer, at den organiske vækst på 4 pct. i første kvartal - målt på salget til eksterne kunder - svarer til en flad udvikling i markedsandelen.

Det hører dog også med til historien, at Hearing Aids i første kvartal sidste år havde en massiv organisk vækst på 26 pct. Dermed er sammenligningsgrundlaget hårdt.

For hele året holder Demant fast i sin prognose om en organisk vækst på 4-8 pct. og et driftsresultat (EBIT) på 4600-5000 mio. kr.

En tilføjelse er dog, at prognosen for driftsresultatet nu er før særlige poster. Det skyldes indregning af to engangsposter i første halvår, som ikke har likvid effekt i regnskabet.

- I første halvår vil vi indregne to ekstraordinære engangsposter, som vil have en positiv, ikke likvid nettoeffekt på cirka 125 mio. kr. på EBIT. Disse poster vil blive indregnet på en separat linje som særlige poster, og for dette år vil vi således i vores forventninger henvise til EBIT som EBIT før særlige poster, skriver Demant i periodemeddelelsen.

Indregningen kommer som følge af, at Demant efter udgangen af første kvartal har lukket et opkøb af "en værditilførende distributør" inden for engrosforretningen - Hearing Aids. Det vil medføre en "usædvanligt" stor, men ikke operationel og ikke likvid regulering af regnskabsværdien.

Tabel over Demants periodemeddelelse for første kvartal 2024:
Mio. kr.
Q1 '24:
Q1 '24(e):
Q1 '23:
FY '24(e):
FY '23:
Omsætning
5423
5545
5262
23.261
21.601
- Hearing Aids (eksternt salg)
2508 2551
2478
10.654
10.036
- Hearing Care
2318 2384
2218
9945
9083
- Diagnostics
597
610
566
2662
2482
Organisk vækst (%)
3
4,7
16
6,2
14
- Hearing Aids (eksternt salg)
4
3,7
26
N/A
N/A
- Hearing Care
0
4,6
9
N/A
N/A
- Diagnostics
7
8,0
4
N/A
N/A
EBIT N/A N/A
N/A
4854
4506
Nettoresultat N/A N/A N/A 2959
1798

(e) = gennemsnitsestimater indsamlet af Demant selv blandt op til 17 analytikere inden periodemeddelelsen.

* = der er ingen decimaler i de faktiske væksttal fra Demant - derfor ingen decimaler i tallene for første kvartal 2024, første kvartal 2023 og hele 2023.

Demants forventninger til 2024:
.
Ved Q1 '24:
Ved FY '23:
Organisk vækst i %
4-8
4-8
EBIT før særlige poster i mio. kr.
4600-5000 4600-5000

.\˙ MarketWire



6/5 2024 09:16 ProInvestorNEWS 0120292



Analytiker ser Demant-aktien underpræstere mandag efter afdæmpet start på året

6/5 08:50

Høreapparatvirksomheden Demant skuffer med væksten i første kvartal men melder på den positive side om en "flot modtagelse" af det nyligt lancerede flagskibshøreapparat Oticon Intent.

Det er det negative - og positive - islæt i mandagens kvartalsmelding fra Demant, siger senioraktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, som venter, at aktien kan komme under pres mandag fra åbningen.

- Jeg tænker, at det vil være en aktie, som kommer til at underperforme det generelle marked i dag. Demant har haft en lille smule mere afdæmpet start på året, end det der var ventet, siger Søren Løntoft Hansen til MarketWire.

Den organiske vækst i første kvartal opgøres overordnet til 3,0 pct., mens analytikerne til sammenligning havde sat næsen op efter en vækst på 4,7 pct.

- Det er lidt mindre organisk vækst end ventet på tværs af de forskellige forretningsområder inden for Hearing Healthcare, som giver den her mere dæmpede vækststart på året, uddyber Søren Løntoft Hansen.

Inden for Hearing Aids var den organiske vækst i første kvartal på 4 pct. i det eksterne salg, hvilket analytikeren kalder "okay, godkendt og på linje med forventningerne".

- Den dæmpede vækst afspejler selvfølgelig et svært sammenligningsgrundlag, hvor man havde en meget stærk udvikling i første kvartal 2023. Det negative islæt inden for grossistsalget i Hearing Aids er, at væksten er drevet af en positiv gennemsnitlig salgspris, hvorimod stykvæksten er negativ, påpeger Søren Løntoft Hansen.

Demant uddyber om den negative stykvækst, at det "til dels skyldes lavere salg til visse større kunder".

Et negativt islæt i regnskabet er også en flad organisk udvikling i kvartalet inden for Hearing Care.

- Det er noget svagere end forventet og afspejler lavere kundetrafik og konverteringsrater i Frankrig, afdæmpet vækst i Kina som følge af svag forbrugerstemning, og der er også moderat negativ vækst i USA, siger analytikeren.

På positivsiden hæfter han sig ved meldingen om en god modtagelse af Demants nyligt lancerede flagskibshøreapparater, herunder Oticon Intent. Det skal hjælpe selskabet med en øget organisk vækst i resten af året, hvilket da også er påkrævet for at nå hele året forventninger om en organisk vækst på 4-8 pct.

.\˙ MarketWire



6/5 2024 10:59 ProInvestorNEWS 0120293



Demants topchef: Både markedet og os selv er kommet lidt langsomt i gang i detail

6/5 09:19

Demant er kommet lidt langsommere i gang med 2024 end ventet af både selskabet selv og analytikerne i navnlig detailforretningen, som i regnskabsbøgerne går under navnet Hearing Care.

Og det skyldes både markedsudviklingen og udviklingen hos det danske selskab selv, lyder det fra Søren Nielsen, der er administrerende direktør hos Demant.

Der er dog ikke tale om nogen alarmerende udvikling.

- Der er to dimensioner i det. Det ene er, at markedet har udviklet sig lidt svagere, end vi antog. I sidste år havde Kina et boom i første kvartal, fordi det var lige efter genåbningen efter coronapandemien. Det var ikke ret langt, og så kom vi ind i et lidt mere tilbageholdende marked. Det har vi set siden og også i starten af i år, siger Søren Nielsen til MarketWire.

- I Frankrig er vi lige et nøk under, end hvad vi selv havde ventet. Vi havde for året snakket om et marked med flad vækst, og det har nok været let negativt i første kvartal, fortsætter han.

Resten af forklaringen skal findes hos Demant selv og har mest at gøre med timingen i salget hen over årsskiftet.

- Den anden del er os selv, der har haft en lidt svag start. Der er altid lidt timing hen over årsskiftet i forhold til, hvornår man lige lander salget før og efter nytår, siger Søren Nielsen.

Hearing Care havde i første kvartal en flad organisk vækst, mens analytikerne ifølge estimater indsamlet af Demant selv havde sigtet efter en organisk vækst på 4,6 pct.

Det dog også Demants forventning, at Hearing Care i resten af året vil vende skuden og igen gå positiv vækst i møde.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT