Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

D/S Norden update på vurdering


17196 torquay 19/8 2009 17:31
Oversigt

Som allerede postet af fcras tidligere i dag har vi fået en Q2/halvårsrapport fra D/S Norden her til morgen. Det var ikke en rapport der var den store usikkerhed til hvad angår 2009 tal da D/S Norden allerede i sidste uge efter salg af endnu et skib opjusterede årsforvetningerne med det provenue man fik fra dette salg - med andre ord var der egentlig tale om en stadfæstelse af tidligere udmeldt resultat på driften.

Resultatet der blev fremlagt i dag gav da heller ikke anledning til bemærkninger, omsætning var lidt lavere end ventet, oveskud lidt bedre - men vi snakker marginaler.

2009 er på mange måder et lukket regnskab, man har pillet al dårligdom ud i form af modpartsager allerede ved Q1 og afdækningen på tørlast er så høj at usikkerheden her er begrænset, tank er godt nok ikke afdækket med mere end ca halvdelen for resten af året - men da den er klart den mindste og der opereres med lave rater for det der mangler at afdækkes er risiko her ligeledes reduceres betragteligt.

Fokus har derfor i langt større grad været på udmeldinger, her er der både kommet godt og skidt nyt.

Af gode udmeldinger kan nævnes:

1) Ingen nye modpartsproblemer af betydning registreret
2) Modparter med problemer er begyndt for nogle at opleve bedring i deres forretning og dermed øget sandsynlighed for at der kommer penge i kassen hos D/S Norden enten ved forlig eller via retssager - altså trigger for forbedring af 2010 da man dog fortsat ikke venter afklaring af nogen sager i 2009
3) Fortsat forhandlinger med værfter omkring nybygningsprogram, dog har D/S Norden fortsat $800 mio i kontanter som er nok til at afdække indgået kontrakter, så ingen problemer med finansiering som kontrakter er men mulighed for indgåelse af ændringer der har positiv indflydelse på D/S Nordens balance og/eller drift fremadrettet
4) På tankdelen udløber kontrakter på nogle dyre tankskibe inden årets udgang som kan sænke gns omkostninger fremadrettet på drift af resterende tankskibe

På den negative side findes:

1) Afdækning i 2010 er ikke så høj som ønsket og øger risiko for udfald af 2010 resultat
2) Fortsat sløjt marked båret af Kina

Dette er faktisk de eneste men også meget væsentlige negative punkter jeg har kunnet finde, men uden tvivl også de punkter som trækker kursen ned i dag (sammen med negativt marked generelt og fortsat fald i BDI indekset), psykologisk giver det nogen usikkerhed at man ikke endnu kan melde mere udsolgt hvad angår skibsdage næste år - når den usikkerhed kombineres med det psykologiske i at raterne stadig er på vej ned målt på BDI indekset (til trods for at vi jo i lang tid har kendt til dette via FFA raterne) gør at D/S Norden må se kursen falde i dag.

Markedsværdien ligger pt på ca DKK 8 mia og kontantbeholdningen alene udgør lige over 50% af denne markedsværdi, D/S Norden har via sine mange skibssalg i år stadfæstet de evner at tilpasse deres forretning i et svært marked og alle salg er sket med gevinst hvilket også giver en hvis sikkerhed for at opgjort NAV er retsvisende, denne indikerer pt en fair value for D/S Norden på 275 (jeg opererer selv med 250) og derfor er kursen i det nuværende marked ikke urimelig lav.

Kortsigtet kan vi stå overfor lidt turbulens målt både på fortsat fald i BDI indekset og målt på en negativ undertone i markedet efter nogle kraftige stigninger siden marts bunden, set i det lys kan vi godt stå overfor endnu en korrektion ned mod kurs 150-165 hvor jeg for den kortsigtede vil anbefale køb.

Langsigtet skal vi gennem 2009 og vide lidt mere om 2010 hvis man skal gætte på kursudvikling gennem 2010, men jeg mener fortsat at de underliggende faktorer peger mod endnu en test af kurs 250 inden GF 2010 (handlesinterval 220-280 lidt efter stemning).

Meget langsigtet har D/S Norden hele sin forretning intakt, man har fået den tilpasset i tide og ledelsen er kanon dygtig, man har sikret en finansiel platform få virksomheder kan prale af og som giver dem deres handlefrihed til at udnytte gode tilbud. D/S Norden vil komme ud som klar vinder i tørlast markedet målt op mod deres konkurrenter og de vil hurtigt kunne tilpasse forretningen når opturen tager fat på tørlast markedet, modsat de fleste andre firmaer har D/S Norden eksempelvis ikke måtte udvide aktiekapitalen men har faktisk købt yderligere op, så aktionærer der er i selskabet vil få fuld valuta og skal ikke dele med nytilkommere.

For den meget langsigtet investorer anbefales køb i flere tempi med reduceringer på stigninger, køb kan allerede påbegyndes her omkring kurs 180 men som nævnt med risiko for mindre tilbagefald på 10-15%, men i så fald det kommer købes der lidt mere mens der reduceres på kommende stigninger.



TRÅDOVERSIGT