Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier 101


23321 Krassus 10/12 2009 17:13
Oversigt

Hej - Jeg sender lige en prøveballon op og ser om der er grobund for et segment jeg vil kalde:

Aktier 101

Når man køber aktier, køber man sig ind som ejer i en virksomhed. At være ejer i en virksomhed giver visse privilegier, heriblandt retten til fremtidig gevinst (udbytte og kursstigning).MEN - hvad skal man betale for at få retten til denne fremtidige gevinst??

Cash is king!

Helt simpelt består aktieprisen af tre elementer: dividende (Nutidig værdi af fremtidige udbetalinger), og nutidsværdien af salgsprisen en gang i fremtiden. (det sidste element bliver berørt lidt senere).

Det vil sige at man ved at antage en virksomhed udbetaler 10kr. i dividende pr. aktie pr. år i al evighed kan finde aktiekursen ved at tilbagediskontere med den gældende rente (hvis aktier 101 fanger an, så vil jeg gerne uddybe hvad det så præcis er for en rente i en anden post). Er renten fx. 5% kan man lave en række matematiske krumspring og finde ud af at værdien af dividenderne idag således er: 200kr. (10kr pr. år uendeligt / 5% i rente)

Hvordan finder jeg så salgsprisen i fremtiden?
Her kommer det tredje element ind i billedet: Forventninger til fremtidige vækstmuligheder - hvis investorer tror at en virksomhed opnår en strategisk fordel i fremtiden tilskriver de denne sandsynlige fordel en værdi. Således kan den fremtidige salgspris ikke direkte udledes (for hvis den kunne det, så ville du jo allerede have købt aktien ikke?)
Forudsætter vi at alle vidste hvad salgsprisen blev i fremtiden - så tilbagediskonterer vi blot denne pris og lægger til værdien af vores dividender. så fremkommer værdien af aktien.

Men Danske Bank udbetaler jo ikke dividender mere?
Nej - men forventningen om at Danske i fremtiden vil tjene penge betyder altså at investorerne tror på en kursstigning eller at Danske begynder at udbetale dividende igen.

Således kan et firma som ingenting sælger endnu, sagtens være mange penge værd - da forventningerne om fremtidigt salg gør at folk tør spekulere i at virksomheden kommer til at tjene penge:

PRIS PÅ AKTIE = nutidsværdi af fremtidig dividende + nutidsværdi af vækstmuligheder (og hermed overskud i fremtiden)



10/12 2009 18:44 JensHorka 023326



Hej Krassus, tak for et godt indlæg og velkommen til

Der var engang noget der hed beleriandk's aktieskole på en anden kanal, tror bestem PI's brugere vil synes godt om at der kommer en lignende og mere nutidig ækvivalent her på sitet, så se at komme til tasterne :)

Hygge

JH



10/12 2009 18:52 023327



Ja det er et super initiativ, kan jeg få dig til at tagge alle indlæg med relevante keywords nede i TAGS. Så sørger jeg for at vi får lavet en wikipedia agtig ting på PI....



TRÅDOVERSIGT