Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et Jule Eventyr...lidt økonomiske overvejelser


23781 24/12 2009 11:54
Oversigt

2009 var af kraknisser, dommedagsprofeter og økonomiske pessimister udråbt til at blive det år, hvor vi trådte ind i den værste depression nogensinde. Sidste år samme tid stod vi med den værste bankkrise, som mange mente var uhåndterlig.

Vi husker alle BDI-indeks der faldt til jorden. Varer der ikke blev flyttet fra havnen. En verdenshandel der var gået i stå.

Alle indikatorer i US var deprimerende. Arbejdsløshedstallene, boligpriserne you name it. Det var svært at se hvordan økonomien skulle reddes.

I Bund og grund stod kampen allerede tidligt mellem tilhængerne af de super libertarianske (republikanske) fløje med hang til den østrigske skole, som sagde at alle problemer skyldtes regulering og så den mere pragmatiske men dog stadig liberale fløj med Bernanke, Obama og de andre Merry Men, som mente at der skulle gribes ind. Og grebet ind blev der. Bankerne fik nye afskrivningsregler, mere egenkapital og vi fik billigere rente. Den krisehåndtering gik hele verden rundt og helt til Danmark.

Men pengene gik ikke videre til firmaerne og gør det stadig ikke, så man kunne stadigvæk frygte om firmaerne så kunne klare det.

I feb-marts begyndte så de første regnskaber så at komme fra amerikanske firmaer og selvom omsætningen var presset, overraskede firmaerne gang på gang med stærk indtjening. Indtjening der måske nok var præget af sænkelse af omkostninger via fyringer og lagernedbringelse, men stadigvæk vidnede om et forretningsmæssigt klima der vitterligt var i stand til at navigere i et kritisk udfordrende miljø.

Og aktierne begyndte at stige. Og har steget lige siden. (dont mention the war on Genmab)

-----------------------------------------------

Nu står vi så frem mod 2010, hvor der igen skal kigges på fundamentalerne. Hvor skal væksten så komme fra?

Forbrugernes situation:
Negativt: De bliver fyret, deres boliger er mindre værd, de sparer mere op
Positivt: renten er lav, men kan de låne? nok ikke, men de får mere mellem hænderne....

Firmaernes situation:
Negativt: faldende omsætning, costcutting kan ikke fortsætte for evigt, kan ikke låne penge til investeringer, skal rejse penge gennem markedet, fokus på gældsreduktion = ingen nye investeringer

positivt: mange konkurrenter exitter markedet, Kina, Indien

Vi har jo her sådan rent uformelt holdt en slags gang i handelsindekset og julehandlen som for nogen butikker betyder helt op til 33% af årets omsætning. Og det ser ikke imponerende. Jeg tror de bliver virkeligt skuffende. Selvfølgelig kan der være en effekt af øget internet handel.

------------------------------------------------------------------------------

Vi kan nu se fremimod de regnskaber der begynder at rinde ind om et par måneder. Retningen her bliver nok udslagsgivende for resten af året.

For de firmaer der kommer i krise pga. refinansiering af gæld eller negativ cashflow ser det dystert ud. Bankerne låner ikke længere ud til driftskreditter, ihvertfald ikke i nævneværdig grad, så det gælder om at have gode kreditværdige kunder der betaler deres regning for ve den der skal i banken med hatten i hånden. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, men at det skulle være vilkåret for gamle hæderkronede firmaer såsom B&O, H+H kommer nok som et chok på direktionsgangen.

Hvis du skal hente penge, skal du gøre det over markedet og deres risikopræmie er skyhøj. Se hvordan aktionærerne i H+H er blevet udslettet. Det er en skandale.

--------------------------------------------------------------------------------------

Analytikerne, de kære væsener, har skiftet diskurs (som er et flot ord for at måden at tale om tingene er skiftet). Jeg har efterhånden været med så længe at jeg kan huske de forskellige temaer der har kørt overfor danske firmaer. I 90´erne blev man vurderet på om man havde omsætning i USA, så blev det Kina man skulle flytte produktionen til for at være rigtig konkurrencedygtig i 2000-2004, derefter var det gældstagsning og ekspansion.

Nu er det back to basic. Gæld er det onde dyr i åbenbaringen. Har du gæld er du færdig. Og hvad ligger dine cash i. Mærkelige obligationer?

Det bliver spændende at se hvad deres historie fortælling bliver for 2010.

En ting er sikkert PI vil følge det skridt for skridt. Udvikling for Udvikling. For vi er jo basalt set det vi altid har været.

Et investeringsforum lavet af Investorer for Investorer.

Glædelig JUL!







24/12 2009 12:11 renek 223782



Glædelig til Jer alle herfra også.

Aktiemarkedet er aldrig kedeligt og livet er generelt ikke kedeligt. Bunden blev sat i markedet d. 10 marts da Bernanke ytrede sig om bogføringsreglerne for de finansielle institutioner. Big money lugtede at dette nok skulle blive positivt for regnskaberne og evnen til at trylle alt det onde (værdiløse aktiver og massiv gæld) væk...og sådan blev det. Se det er sgu et rigtigt juleventyr! Magic happens only once in a life time....




TRÅDOVERSIGT