Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

SP Group - en opdatering.


42130 revisoren 4/5 2011 20:07
Oversigt

Det er vist på tide med en opdatering på en af de aktier jeg forventer mest fra i de kommende år - naturligvis på en dag hvor den er faldet pænt.

SP Group har siden jeg skrev sidst om selskabet offentliggjort årsregnskab for 2010 samt i sidste uge Q1 regnskab for 2011.

Regnskaberne var skuffende, til gengæld var tallene i begge regnskaber til den gode side - rigtig gode endda.

Til de positive ting:

1. Resultaterne var bedre end ventet
2. Insiderne har købt væsentlige poster
3. Lånemulighederne er blevet bedre (større lånemuligheder samt til en lavere margin)
4. Den langsigtede strategi fastholdes og præciseres yderligere

Vedr. 1

Resultatet af Q4 blev betydeligt bedre end forudset og SPG tjente i 2010 ca 10,5 kr per aktie og havde dermed det bedste resultat nogensinde.

SPG forventer et lidt højere resultat i 2011 udfra en lidt højere omsætning (852 mio i 2010). Q1 resultatet var dog så godt at man allerede nu kan stille spørgsmåltegn ved SPGs forventninger. I Q1 havde SPG en omsætning på 250 mio og et overskud per aktie på 3,4 kr. SPG er ikke voldsomt sæsonbetonet, men Q3 er pga ferie lidt lavere end de andre kvartaler. Jeg tror således at der er således lagt op til en pæn opjustering af tallene ved aflæggelse af Q2 regnskabet. SPG påpeger selv at den globale økonomi er skrøbelig med store underskud på offentlige finanser etc. Ligeledes mener SPG at lagrene i de forskellige led i værdikæden efterhånden er fyldt op. Endelig er USD faldet overfor DKK ikke godt for afsætningen på længere sigt. Det taler selvfølgelig for en afdæmpet vækst fremover. SPG havde i Q1 2011 en 25 %'s vækst og den kan sandsynligvis ikke fortsætte resten af året - men mindre kan bestemt også gøre det.

For 2011 bør omsætningen let overstige 900 mio og jeg vil ikke blive overrasket hvis SPG tjener 14-15 kr per aktie. SPGs overskudsmargin bør stige hen over året, idet SPG i Q1 blev belastet af indkøring af adskillige produktionsenheder. SPG skriver selv i Q1 at disse produktionsenheder forventes at bidrage positivt i 2011, men at de vil belaste resultatet i 1. halvår.

Jeg ser derfor også SPG aktien stige pænt henover året op til et niveau på 150-180 i løbet af de næste 12 måneder (afhængig af SPGs forventninger til 2012 - men her bør man tænke på SPG langsigtede strategi - se punkt 4).

Vedr. 2

Insiderne har lige efter de seneste kvartalsregnskaber (bortset fra Q1 2011) købt aktier i SPG. Især har direktøren købt en ordentlig portion aktier sidst i marts 2011 og han (samt nærtstående) er nu største aktionær med 14,1 % af aktierne. Bestyrelse samt direktion ejer iøvrigt godt 35 % af aktiekapitalen i SPG - så den der driver bixen tror åbenbart på selskabet.

Vedr. 3

I 2010 var man tæt på en kapitaludvidelse - den er nu lagt nederst i skuffen. Bankerne har pludselig fået lyst til at udlåne penge til SPG og deres margin er blevet reduceret, hvilket naturligvis hjælper på de finansielle omkostninger og dermed på resultatet. SPG har desuden pænt store uunyttede kreditfaciliteter på nuværende tidspunkt - det viser jo også at bankerne, som har adgang lidt flere regnskabstal end vi andre, tror på selskabet.

Vedr. 4

Jeg kan godt lide selskaber som offentliggør langsigtede økonomiske planer - der er naturligvis langt større usikkerhed ved 5-års planer end ved 1. års budgetter (og man skal derfor også altid tage den slags planer med vis forsigtighed) - men i det mindste ser vi bestyrelsens visioner og fremtidsplaner. Der er alt for nemt for en bestyrelse når de aldrig udtaler sig om hvor de ser/ønsker selskabet bevæge sig hen. SPG er et af de få selskaber på fondsbørsen hvor bestyrelsen har modet til at sætte tal på visionerne - og dermed naturligvis risikere at blive hængt op på dem senere - det synes jeg man skal tage golfkasketten af for.

Hvad er de langsigtede økonomiske forventninger så:

Jo SPG forventer en omsætning på 1,5 mia i 2014 eller måske 2015 - indtil 2010 årsregnskabet var der ikke sat årstal på (eller rettere ikke opdateret) - SPG havde i 2010 en omsætning på 850 mio - så SPG lægger an til en pæn vækst. EBITDA skal øges i perioden og langsigtet skal resultatet før skat ligge på 6-7 % af omsætningen - svarende til ca. 100 mio ved 1,5 mia i omsætning. Jeg har i tidligere indlæg lavet beregninger som viser at det bestemt ikke er umuligt at tjene 100 mio ved en omsætning på 1,5 mia. Efter skat vil det således være ca. 75 mio eller 38 kr pr aktie. Med en sådan vækst som sikkert ikke pludselig stopper i 2015, vil en P/e på 10 bestemt ikke være urealistisk og i 2015 kan kursen således være små 400.

Andre forhold:

Jeg er normalt ikke tilhænger af at skrive at et selskab snart bliver købt op osv - det er ofte noget man skriver i fortvivlelse når en aktie ikke performer som man forventer - og det ligesom er det eneste som kan bringe kursen på ret køl. Mine SPG aktier er købt til en væsentlig lavere kurs end den nuværende så jeg er ikke ligefrem desperat når jeg ser på mit SPG aktiedepot - tværtimod skal jeg tænke på min seneste golfrunde for at få tørret smilet væk. Jeg vil dog alligevel mene at SPG burde være interessant køb for et selskab som Schouw. Schouw har med købet af BioMar en ret ujævn selskabsportefølje og de har brug for at "jævne" lidt ud. SPG har desuden den helt rette størrelse - en omsætning på en lille mia og et overskud før skat på 30-40 mio - præcist som flere af de andre selskaber i Schouws portefølje. Der er desuden en link mellem SPG og Schouw. SPG bestyrelses formand er bestyrelsesmedlem i Schouw - så kontakten kan let skabes mellem de to selskaber. SPG er muligvis ikke til salg (til en rimelig pris) og Schouw er muligvis ikke interesseret i at købe yderligere på nuværende tidspunkt - men jeg synes nu alligevel den ligger lige til 7-jernet.

ps. Hvorfor var regnskaberne iøvrigt skuffende - tjah jeg bryder mig ikke så meget om at SPG har slået 3 aktiviteter sammen i deres rapportering, så hvor de før rapporterede for 4 aktiviteter rapproterer de kun for 2 nu. Dermed er det sværere at se hvor godt det går i de enkelte aktiviteter - altså færre detaljer og dermed mindre gennemsigtighed. Deres forklaring til hvorfor de rapporterer på en ny måde er heller ikke særligt overbevisende - men okay det må vi leve med - det var jo stort set det eneste negative jeg kunne finde i regnskaberne.



4/5 2011 22:46 Kristensen 042141



Håber du havde en god tur og tak for en super gennemgang. Jeg har fulgt SPG siden dit seneste indlæg, men casen begynder at virke overbevisende. Jeg vil holde et skarpt øje på den i den kommende tid og se om ikke man kan komme ind til en lidt mere fornuftig kurs end pt.



TRÅDOVERSIGT