Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

Den græske tragedie


43165 McJanus 16/6 2011 20:04
7
Oversigt

De store generelle kursfald over de sidste dage/uger kan ikke forklares med forandringer i de individuelle underliggende instrumenter (aktier/virksomheder). De kan heller ikke henføres til 'Sell in May ...' men skyldes den generelle frygt blandt kapitalhaverne for en decideret ny finanskrise på ryggen af et totalt sammenbrud i Grækenland.

Det er muligt at EURO landende og centralbanken står klar med yderligere lån og garantier til grækerne, men det er endnu uvist om det græske folk overhovedet er interesseret.

Og nu bliver jeg politisk og kommer med udsagn der har rod i min holdning til EURO'en, medlemslandene og optagelseskriterierne.
Så er I advaret!

Euro konstruktionen er i sit udgangspunkt ganske fornuftigt og en forudsætning for vares, tjenesteydelsers og penges fri bevægelighed. Forudsætningerne er også i udgangspunktet ganske fornuftige ... i bund og grund skal medlemslandene blot holde en finansiel diciplin på linie med den tyske.
Det er så fint at medlemslande på optagelsestidspunketet er indenfor konvergenskriterierne, men tiden står ikke stille og nu er forskellene mellem medlemslandene blevet så store at elastikken sprænges.
Vi i Danmark er heller ikke gået fri, for på trods af at vi ikke er medlemmer, så optræder vi som om vi er - i 2006 hvor vores økonomi kogte over burde vi have revalueret 5-10% i forhold til euroen for at tage trykket af kedlerne og derved bekæmpet den efterfølgende lønfest, og i starten af 2010 burde vi have devalueret 5-10% for at modvirke arbejdsløshed, faldende eksport og mistede statslige indtægter.

Men hvor vi gennem en forholdsvis mådeholdene finanspolitik trods alt ikke er kørt helt af sporet, så falder andre lande efterhånden som dominobrikker.
Grækenland nu - så en efter en resten af PIIGS landene (Portugal, Italien, Irland, Grækenland, Spanien).

Og det handler om penge i form af kreditter/lån som kapitalhaverne står til at skulle afskrive. Mange penge!
Riskoen for at mange banker ikke kan klare de store tab betyder nu at Tyskland/Frankrig presser på for at Grækenland tager imod nye lån for at udskyde ... ikke afværge ... den statsbankerotten - og for at holde dem inde i euroen uden mulighed for at kunne 'indgive konkursbegæring'. En udskydelse af dødstidspunktet i et år kan betyde at færre banker går tabt når regningen skal gøres op.
Men - De nye miliardlån trækker likviditet ud af pengemarkedet.

For dine vestas, genmab, SAS og FLS aktier betyder det at kursen falder - ikke fordi businesscasen er forværret, men fordi der er mindre likviditet i markedet ... færre købere.
Så hvor du ikke skal lede efter svagheder i de enkelte selskaber for at finde årsagen til de store kursfald, så skal du heller ikke forvente de voldsomme stigninger, hvis eks vestas lander en stor ordre eller Genmab finder en aftalepartner.
(Hvilket de dygtige investorer udemærket ved, hvorfor de ikke er købere nu, hvilket øget manglen på likviditet og forsætter den onde cirkel).

Surt, men vi så det også da den første finanskrise satte ind.

Double Dip?
Tjae ... hvis det stopper der.17/6 2011 14:08 McJanus 243186Tyskland, Frankrig og centralbanken nærmer sig det endelige tilbud til grækerne. Det handler stadig om at redder (især) Merkels banksektor fra voldsomme tab på græske statsobligationer.

Finansmarkederne reagerer naturligvis positivt selvom der ikke er en endelig løsning at forholde sig til - reaktionen er alene baseret på politikernes klare intention om at bankernes tab skal minimeres.
Hensigtserklæringen i dag løfter allerede nu kursen på de græske statsobligationer, så kan de tyske banker off-loade lidt på den gode stemning, så har de i det mindste tabt et par euro mindre.


Men der er stadig et par joker'e i spil.

Den første er hvilket tilbud Tyskland/Frankrig/ECB vil give grækerne. Hvad bliver konditionerne.
Jeg tror stadig at Merkels/Sarkozy's udspil skal ses som en time-out. Et forsøg på at udsætte det ustoppelige. Bare 12 mdr mere.

Den anden er grækerne. Jeg er ikke sikker på, at dagens græske regeringsrokade holder særligt længe. Men målet er vel også at den kun skal holde til aftalen med Tyskland/Frankrig/ECB er underskrevet.
Den menige græker er ikke specielt begejstret ... især ikke den offentligt ansatte græker. Strejkerne vil forsætte, uro'en vil brede sig og den nye regering bliver ikke særlig gammel. Et kommende valg (måske allerede til efteråret) kan sagtens blive et valg for/imod euroen.

Men for nu:
Forhåbentlig kan freden sænke sig sommeren over, men jeg har personligt ikke den store lyst til at kaste mine penge i aktier foreløbig. Heller ikke selvom der måske ligger et pænt rebound lige for næsen af os.

God sommer

mvh
McJanusTRÅDOVERSIGT