Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Investor eller spekulant?


52730 Sjoveren 8/2 2012 00:21
Oversigt

Synes brugerne på PI der er forskel på spekulanter og investorer?

Jeg er selv iværksætter og har alt hvad jeg ejer investeret i min virksomhed. Jeg er elendig til aktiespillet, for jeg ønsker ikke at sælge mine aktier. Hvis de er nede håber jeg på bedre tider og omvendt vil jeg beholde mine 'gode' aktier med stigninger.

I spillet har jeg for sjov forsøgt at tabe alle mine penge på 'hæderlig dum' vis (har købt Vestas, shortet Novo). Idéen var, at andre kunne handle modsat mig med en 'trade tracker' og vinde, men jeg ligger nu nummer 872, dvs. bedre placeret end folk der helt sikkert prøver at tjene penge. Det får mig til at reflektere over vilkårligheden i de skiftende kurser i min portefølge fra dag til dag.

For mig at se, er en invester en person der køber aktier (ej shorter) og beholder dem i lang tid. Køb+salg af samme Aktie samme dag minder mere om spil og spekulation. Jeg fælder ingen moralsk dom, men jeg vil egentlig gerne høre om brugerne på PI har samme opfattelse :−)



8/2 2012 01:31 Tonny9 352734



Jeg ser mig selv som investor og jeg investerer i virksomheder, ligesom en tømrer investerer i sin egen virksomhed, blot med den forskel, at jeg gør det sammen med mange andre og derfor ikke har samme indflydelse i virksomheden, eller den daglige drift.

Den mulighed har jeg "givet" til en ledelse, så derfor er det også vigtigt, at jeg har tillid til ledelsen og virksomhedens produkter, samt at "min" virksomhed giver et afkast (udbytte).

Når jeg har fundet en sådan virksomhed, der er til salg til en "rimelig" pris så køber jeg og beholder gerne aktierne i medgang og i modgang.
Dog nok med nogle "tekniske" salg og genkøb af hensyn til optimering af skatten.

Der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelser, men lidt forenklet, så er det cirka sådan min indstilling er, til og investerer i virksomheder (aktier)




8/2 2012 07:32 renek 1052739



Efter min mening er alle, som deltager i f.eks. aktiemarkedet spekulanter: vi spekulerer alle i, at det aktiv vi har købt (uanset årsag) kan sælges til en højere værdi i fremtiden, ellers var der ingen mening i at "investere" i det. Selv den største hard-core buy & hold investor skal sælge på et tidspunkt...

Det er efter min opfattelse kun ens tidshorisont, investeringsstil og risikoramme, som er afgørende for, hvorvidt man kalder sig det ene eller andet, hvor termen "investor" ofte forbindes med noget finere og mere udsøgt end "spekulant" som forbindes med griskhed og noget samfundsdestruktivt.

Objektivt set er en spekulant en, som tager en overnormal risiko i forsøget på at opnå en overnormal profit. Man går således ikke, i en klassisk investeringstilgang, efter noget, der giver en sikkerhedsmargen på hovedstolen og et efterfølgende tilfredsstillende afkast. Men det er teori. Som ovenfor nævnt involverer al form for investering elementer af spekulation, og vi er alle i en eller anden udstrækning derfor spekulanter...efter min mening.



8/2 2012 18:37 Tonny9 352778



I øvrigt så er ordet spekulant et negativt ladet ord for de fleste.
Min holdning er, at vi skal være glade for spekulanterne. Ordet burde opfattes positivt.

De (spekulanterne) går gerne ind og tager en chance når alle andre ikke vil. Det skal vi være glade for, for på den måde bliver der holdt en hånd under markederne.
Om det så er aktiemarked, boligmarked eller noget helt andet er sådan set ligegyldigt.

Men det er nok det her typiske danske der spiller ind, at man må gerne tage en chance og går det dårligt, så er det ens eget ansvar og alle går og "gnækker" lidt over det gik galt, men går det godt, så skal man dele.....eller så er man en "ond spekuant"





8/2 2012 19:38 Sjoveren 252782



Jeg forestiller mig hverken at 'investorer' eller 'spekulanter' handler som de gør, fordi den ene er mere moralsk end den anden. Jeg er helt enig i at investoren også er spekulant, men min pointe er at det ikke nødvendigvis er omvendt.

For at sætte tingene lidt på spidsen, så investerer jeg kun i min egen virksomhed, som så også er min pensionsopsparing.

Det er ikke min hensigt at definere en objektive forskel, men hvis man køber og sælger de samme aktier samme dag med væsentlige kursudsving til følge, så virker det nærmere som 'spil' end som 'investering'.

I kan så hævde at 'investering' også er 'spil' - det er jeg enig i :−) Men ud fra min egen situation, så er der en stor forskel på de to.

Investeringen giver kapital til en virksomhed der på lang sigt skal producere nogle produkter af værdi.
Spekulationen er nærmest et nulsumsspil mellem de handlende. Det gavner ikke virksomheden at kursen svinger alene pga. handel med aktierne.

Igen er jeg ikke ude på nogen moralsk mission, men hvis nu 90% af markedet shorter Vestas, så skabes der jo et incitament til at få en - hvad der kunne være - sund virksomhed til at gå ned.



8/2 2012 20:05 Occam 352785



Det er faktisk det spørgsmål, som Graham diskuterer allerførst i kapitel 1 i "The Intelligent Investor".

Hans klassiske svar er: "An investment operation is one which, upon thorough analysis promises safety of principal and an adequate return. Operations not meeting these requirements are speculative."

Nu levede Graham længe nok til, at han fik revideret sin bog flere gange. Erfaringerne fra 30erne førte til en erkendelse af et periodevist spekulativt element i alle aktier, og at kun Obligationer var sikre. Hvorefter 60ernes inflation og stigende renter viste, at heller ikke Obligationer er sikre.

Det ord, jeg er mindst glad for, er "promises". Det beskriver ikke den indbyggede usikkerhed godt nok. "giver en høj sandsynlighed for" ville være bedre.



10/2 2012 19:43 Sjoveren 052884



Måske jeg skulle læse hvad klogere folk har tænkt :−) Men i sidste ende er der naturligvis ikke et facit på hvad der er spekulation og hvad der er investering.



TRÅDOVERSIGT