Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Luftfart


57260 turin 23/5 2012 07:55
Oversigt

Tidligere har jeg luftet mine forbehold om investering i luftfartsaktier. Jeg har aldrig været selskabsspecifik, men har altid påpeget at det er hvad jeg opfatter som branchespecifikt. Historien har vist at det er usandsynlig svært at drive en rentabel luftfartsforretning.

Min skepsis fik ny næring da de reelle ejere af Cimber for nylig trak stikket, og sagde at "enough is enough". Nu er det så svenske Skyways der har måtte kaste håndklædet i ringen, hvilket ikke bidrager til min entusiasme omkring branchen. I 2012 har vi således set fire konkurser: Spanair, Malev, Cimber Sterling og nu Skyways.

Mit valg af SAS som aktiemarkering skal ikke ses som et udtryk for at jeg tror at selskabet bliver nummer fem på listen for 2012, men udelukkende at det er den der ligger lige for når vi taler branchen som helhed. Jeg kan se at der allerede nu hviskes i krogene om at SAS kan blive nummer fem, men jeg er for længst holdt op med at følge SAS i detaljer, så jeg er ikke den rette at konsultere.

Fra tid til anden dukker der indlæg op hvoraf det fremgår at "nu er SAS billig, nu vender skuden og nu kan det bare gå op, og ...". Til det vil jeg sige to ting:
- Det er muligt, men udviklingen viser noget andet.
- Held og lykke med din investering - du får brug for det!

- turin23/5 2012 08:14 turin 057261Jeg glemte én ting, nemlig det gamle aztekiske ordsprog: Luftfart er noget lort

- turin23/5 2012 08:17 NedOp 257262Warren Buffet: "... despite putting in billions and billions and billions of dollars, the net return to owners from being in the entire airline industry, if you owned it all, and if you put up all this money, is less than zero."23/5 2012 14:36 turin 157296Et par (galgen)humoristiske kommentarer om luftfart som investering. Jeg har bevidst udeladt ophavsmanden men inkluderet årstallet. Tag det som en lille prøve. Warren Buffett er ophavsmand til to. Hvilke? (Og nu ikke google! Så er det for nemt)


1) If the Wright brother were alive today Wilbur would have to fire Orville to reduce costs - 1994

2) People who invest in aviation are the biggest suckers in the world - 1999

3) As of 1992, in fact - though the picture would have improved since then - the money that had been made since the dawn of aviation by all of this country's airline companies was zero. Absolutely zero - 1999

4) The worst sort of business is one that grows rapidly, requires significant capital to engender the growth, and then earns little or no money. Think airlines. Here a durable competitive advantage has proven elusive ever since the days of the Wright Brothers. Indeed, if a farsighted capitalist had been present at Kitty Hawk, he would have done his successors a huge favor by shooting Orville down - 2008

5) This industry attracts more capital than it deserves - 2009

- turin23/5 2012 08:23 golfhouse 057263Godt indlæg, men lad mig komme med det positive indslag.

Sky og Cim havde samme ejer.

Der er nu ryddet lidt op i selskaber, så de begynder at kunne sælge billetter til priser som gør branchen kan eksistere.

Tror vi ser lidt mere oprydning men så vender branchen forhåbenligt, lidt det samme vi håber på med vind

sent from iPhone23/5 2012 12:23 turin 157291Positivt indslag er selvfølgelig noteret, men det ændrer nu ikke min grundholdning: Luftfart er og bliver noget lort

- turin23/5 2012 09:28 Kobbe 057273Der må efterhånden være gummiarm på direktionsgangen i SAS. SAS ejede aktier i Spanair, hvilket gav et ikke ubetydeligt tab. Cimber og Skyways var lokale partnerselskaber og fødelinjer for SAS' udenrigtsruter. Det har været hele 3 meget dårlige nyheder på et halvt år, der uden tvivl sætter sine fingeraftryk på SAS' årsregnskab.24/5 2012 00:16 Tonny9 057304Ja luftfart er lidt af et problem, set som investor.

Jeg håber blot, at SAS overlever, for på lang sigt så syntes jeg at vi (Danmark og f.s.v. også Norden) har brug for selskabet.
Jeg er i hvert fald lidt bange for, at mister vi SAS, så mister vi på lang sigt mange forbindelser ud i verden uden mellemlandinger.

Jeg syntes og kunne se et billede af flere og flere brancer der er ved og komme i samme situation som luftfarten (men luftfart er det ekstreme).
Alså masser af kunder til og købe produkterne, men med for mange udbydere og kunder der kun ser på prisen. Dermed udsulter brancen sig selv i konkurrencen om kunderne.

Vindmølleindustrien, solcelleindustrien og teleindustrien er på vej den vej også. Det samme kan siges om gasproducenterne af shalegas i USA og skibsfarten vel også.
Bare for og nævne nogle.

Men kan man pirke vinderne i disse brancer ud nu, så er jeg overbevist om, at man langsigtet kan gøre nogle rigtig gode forretninger, men jeg har ingen bud på hvilken selskaber det kan være, men lav gæld er jo en udemærket rettesnor.

Selv har jeg satset på nogle udvalgte teleaktier og på et par udvalgte rederier som jeg forventer, når det kommer til stykket, nok ikke får helt så meget "modvind" som marked forventer/har indregnet i deres kurser p.t.

Luftfart holder jeg mig fra indtil videre. Den brance virker lidt giftigere end de fleste brancer.TRÅDOVERSIGT