Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Austevoll Seafood og andre selskaber i fiskebranchen


64450 Okonomen 17/3 2013 15:23
Oversigt

Jeg synes fiskeindustrien er meget interessant set fra en investors perspektiv. Jeg har længe kigget efter billige selskaber med god upside i denne branche.

Jeg "faldt" over norkse Austevoll Seafood for noget tid siden. Selskabet er en stor spiller i den norske fiskebranche primært fokuseret omkring laksefangst. De er hvor det sker , nemlig i Norge (Nordatlanten), Chile og Peru. Andre selskaber i branchen som fx Lerøye og Marine Harvest handles til KIV på mindst 1,6-2,0 mens Austevoll handles til en KIV omkring 0,7. Samtidig er PE fornuftig mellem 8 og 10. Det undrer mig en smule, at Austevoll handles til så lav en KIV specielt eftersom de er storaktionær i Lerøye.

Industrien er spændende, da den er relativ konjunkturneutral. Til gengæld påvirkes kurserne kraftigt af laksepriser. Man kan faktisk se, at Austevolls kursudvikling passer stort set perfekt med udviklingen i laksepriserne. Som sådan er aktien ikke med lav risiko, eftersom den har haft nogle gevaldige op- og nedture. Det ser ud til at laksepriserne er den primære faktor. Udbytteafkastet ligger pt omkring 4 % og egenkapitalen er stigende. Generelt ligner det en god Value case.

Jeg er dog i tvivl om det er en god ide at gå ind nu, da laksepriserne er en smule høje set fra et historisk perspektiv. alt andet lige er efterspørgslen efter laks stigende i hele verden bl.a. grundet den stigende middelklasse som gerne vil have god fisk som vi også spiser i vesten. Austevoll ser samtidig positivt på fremtiden.

Når det sagt så skal jeg dælme også love for at der næsten ikke er noget bedre en end god stegt laks på tallerkenen! <span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Har også kigget på selskaber der fokuserer på salg af fiskefoder, da dette alt andet lige må være en mere sikker branche. Her har jeg dog kun kunnet finde Cermaq, som handles noget dyrt og samtidig betaler meget lidt i udbytte desværre.

Vil gerne høre andres meninger om branchen, selskaberne jeg nævner (specielt Austevoll) og måske endda andre interessante selskaber i fiskeindustrien både mht. fangst og fiskefoder.



20/3 2013 18:45 Kristensen 064513



Jeg har tidligere kigget og været i Bakkafrost, men den er steget meget den seneste halve års tid. http://www.proinvestor.com/boards/37514/Bakkafrost-en-overset-valueaktie?

Kender ikke Austevoll, men prissætningen virker da helt forkert i forhold til peers, og som storaktionær i Lerøy, med mindre deres egen drift ikke er for solid.

Lerøy kender jeg kun som porteføljeselskab i Schouw &Co., men de har jo netop solgt deres post på 2.000.000 stk.



20/3 2013 20:14 Okonomen 064515



Hej Kristensen. Endelig er der nogen der svarer mig. Ingen interesserer sig åbenbart for fiskeindustrien hverken på EI eller PI... udover os! Ja jeg er virkelig også selv undrende over hvorfor den skal handles tilden KIV når fx Lerøye handles til over 1,5 KIV samtidig med at Austevoll er hovedaktionær. De ejer jo stort set alle aktierne i Lerøye. Samtidig synes jeg at Austevolls regnskab fo r2012 ser fint ud. udbytte på 1,2 NOK giver et udbytteafkast omkring 4 %, egenkapitalen er stigende og de har et positivt outlook. Samtidigtaler demografien i verdensbefolkningen også for, at laks og andre frinere fisk bliver mere efterspurgt bl.a. fra den stigende middelklasse på flere emerging markets. Korte af det lange er at jeg undrer mig over den KIV. Der ser ud til at være tale om en rigtig Value case her. Det eneste der gør mig en smule bange er, at aktien altså har svinget en del og det ser ud til, at den svinger i takt med laksepriserne <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



20/3 2013 23:26 Kristensen 064524



Jeg ville så gerne have, der var noget mere tid til PI, men det er der desværre ikke pt.

Jeg kan se at de 20 største aktionærer i Austevoll ejer 75,57% af aktierne, heraf ejer den største aktionær, Laco A/S 55,55%.

Efter at have kigget lidt i regnskabet for Q4-2012, er noget af det som slører lidt, at værdireguleringer bogføres over resultat opgørelsen, hvilket kan give nogle væsentlige udsving, uden at det egentligt påvirker EBITDA og den underliggende drift. I 2011 påvirkede "Fair Value adjustment biomass" negativ med 616 mio. NOK, hvorimod det i 2012 påvirker positivt med 295 mio. NOK. EPS står dog også angivet før og efter værdiregulering. Der står desværre ikke så mange oplysninger i Q4-2012 rapporten, så det bliver nok lidt nemmere at se i den endelige årsrapport hvordan Lerøy er optaget, og hvad den vægter med i balancen.

Jeg læste for nylig nedenstående om de aktuelle laksepriser:

"LAKS:PRISENE FALLER VIDERE, RUNDT 36 KR/KG -AKTØRER

Oslo (TDN Finans): Prisene for fersk oppdrettslaks med levering i neste uke faller noe fra nivået forrige fredag.

Det opplyser markedsaktører til TDN Finans fredag.

Vi hører om priser på rundt 36,50-36,75 kroner kiloen levert Oslo, sier Francois Perrone i Fish Pool til TDN Finans.

Forrige uke ble det meldt om priser på 36-37 kroner kiloen.

En eksportør TDN Finans har snakket med sier at prisene er under press.

Prisene oppdretterne krever er alt for høye, og vi får ikke igjen for det ute. Vi avventer, og kjøper ikke før prisen kommer ned til 35 kroner kiloen, sier eksportøren.

Vi har godt tid. Det er mye som tas opp, og jeg er sikker på at vi får kjøpt til 35 kroner, etter en stund. Det er mulig vi må vente til over helga, men vi har som sagt god tid, sier eksportøren.

Nordea Markets skriver i sin ukentlige oppdatering om priser på 35 kroner kiloen, uten å presisere om dette er FCA Oslo eller fob oppdretter.

Det gir fortsatt en driftsmargin på 10-11 kroner kiloen til oppdretterne, noe som gir supermarginer, skriver Nordea.

anders.furuset@tdn.no

TDN Finans, +47 22 00 11 55"



20/3 2013 23:59 Okonomen 064526



Tak for et godt indlæg! Mangler noget sparring omkring denne branche.

Har godt set det med lakseprisen, men generelt er outlook god ifølge Austevoll og laksebranchen generelt. demografiske forhold taler også for stigende priser idet middelklassen rundt om i verden er stigende og de vil have vestlige goder i form af lækker fisk som fx norsk laks. har dog en smule svært ved at læse hvor Austevoll afsætte rsine laks. Men går stærkt ud fra at de afsætter til emerging markets bl.a. gennem lerøye. Austevoll har jo en fornuftig andel af verdensmarkedet for laks. Er ikke sikker men tror det er mellem 5-10 %?

Interessant med så mange storaktionærer. Det at 25 % af aktierne er i omløb kan måske sætte et pres på kursen idet at der derved er sandsynlighed for at en stor bunke aktier sendes ud på én gang? Alt andet lige er det jo meget meget små beholdninger de fleste af de 20 storaktionærer besidder, så umiddelbart går jeg ud fra at der er mere end 25 % af aktierne der løber rundt. Jeg må indrømme jeg stadig undrer mig gevaldigt over hvorfor den handles til kiv 0,7. Branchen er generelt meget dyrer i KIV og Austevoll ejer endda størstedelen af Lerøye som handles til KIV omkring 1,5.



25/3 2013 18:40 TeamGarlic 064567



hej okonomen
bedre sent end aldrig spørger jeg dig om du har fundet noget på hegnar.no's forum - kunne være en mulighed



25/3 2013 18:56 Okonomen 064568



TeamGarlic: Ja bedre sent end aldrig. Jeg holder gerne gang i denne tråd. Har faktisk købt Austevoll til porteføljen. Gjorde jeg i sidste uge. Kan ikke finde noget på hegnars forum. Har du ellers nogle tanker mht. selskabet?



26/3 2013 15:01 TeamGarlic 064579



Hej okonomen
Kendte ikke aktien i forvejen. Men jeg har fundet ud af, at Pareto Forvaltning har solgt ud. De er stor-aktionær og skal flage. Se mere http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Business-profile?s=AUSS:OSL



26/3 2013 15:38 Okonomen 064580



TeamGarlic: Okay hvnornår skete dette og hvorfor? Ingen ko på isen pga. det. Det er mærkværdigt med Austevoll, for hvorfor prisfastsættes de til en KIV på 0,75 med en Mcap på ca 7 mia Nok når de ejer 62 % af Lerøy Seafood som handles til KIV 1,5-1,6 og har en børsværdi på 8 mia NOK. Bare dette ene aktiv hos Austevoll er jo næsten ligeså meget værd som hele markedsværdien af Austevoll



27/3 2013 09:43 TeamGarlic 064593



Hey okonomen !
Kunne være jeg skulle have udtrykt mig tydeligt: på linket vælger du Movers og holder cursoren over Pareto Forvaltning og så kan du se detaljer.
Kig evt. i årsrapporten 2012 for Pareto Forvaltning på deres hjemmeside. Af den fremgår beholdningen og at de havde et stort minus på beholdningen. De havde også en del andre store poster inden for industrien, så det kan være af skattemæssige årsager, sektor-rotation, nedbringelse af sektor-risiko og meget andet.
De havde for februar-rapporten et tip om Solstad Offshore:
Solstad Offshore ASA er en av verdens ledende leverandører av spesialisert
offshoretonnasje til den internasjonale olje- og gassindustrien. Selskapet har
nærmere 48 års erfaring innen drift av offshore serviceskip. Total flåte er på
50 skip: hvorav 22 ankerhåndteringsfartøy, 9 plattform supplyskip og 19
konstruksjons- og vedlikeholdsfartøy (2 under bygging). Solstad Offshore
oppnådde 42 prosent driftsmargin og en inntjening per aksje på NOK 9,2 i
2012. Aksjen kjøpes på under 5 ganger årets estimerte inntjening og 0,9
ganger pris bokført Egenkapital. Økt fokus på kostnadsreduksjoner har gitt
resultater i 2012, og dette arbeidet forventes å bli videreført i 2013. Økning i
oljeselskapenes letebudsjetter gir et godt grunnlag for etterspørselsvekst
etter kvalitetstonnasje. Selskapet er godt posisjonert innenfor
konstruksjons- og vedlikeholdsfartøysegmentet der en ser begrensninger i
tilbudet og god vekst i etterspørselen.
Vår aksjeforvaltning er verdiorientert og analysebasert. Siden 2007 har våre
selskaper i snitt hatt en årlig avkastning på egenkapitalen på 18 prosent. Det
vil si 170 prosent akkumulert forrentning av egenkapitalen. Fondets
avkastning har vært nokså flat i samme periode. Over tid vil det være en klar
sammenheng mellom en virksomhets verdiskapning og investorenes
avkastning. Bokført egenkapitalandel på nesten 50 prosent er den høyeste i
fondets historie. Fondet kjøpes 9 ganger årets inntjening, pris/bokført
Egenkapital er 1,6 og utbytteavkastning er 3,7 prosent. Nøkkeltallene
antyder at dagens portefølje er lavt priset og kan kjøpes med en betydelig
«sikkerhetsmargin».



TRÅDOVERSIGT