Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Oversigt

Vil lige åbne en debat omhandlende selskaber i den agrikulturelle branche, da jeg selv har en stor interesse heri og dens mange forskellige selskaber og produktområder

Jeg ejer selv Auriga med et godt afkast, og Yara er pt. særdeles interessant. Jeg lister lige kort op hvilke selskaber jeg pt. er faldet over som virker fair valueret:

Auriga
Yara International
Archer Daniels Midland Company
Cal-Maine Foods

Jeg er specielt interesseret i Yara, som er faldet lidt på det sidste. Den er meget
interessant i det nuværende niveau med et direkte udbytteafkast omkring 5-6 % ift.
2013 udbyttet (rigtig aktionærvenligt selskab, aktietilbagekøb forekommer også), en KIV omkring 1,25 og en forward PE på under 10. Dette lader til at være godt under peers?

Regnskaberne er flotte og selskabet er stort set gældfrit. Mcap omkring 60-70 bNOK Omsætningen spreder sig over mange forskellige og defensive segmenter såsom gødning og dyrefoder. Fantastisk selskab som jeg håber jeg ejer snart. Håber på at kunne nuppe den omkring 230-240. med Yaras høje udbytter så er det en oplagt investerings mulighed med en nærmest uendelig tidshorisont alt afhængigt af selskabets fremtidige udvikling.

Er der andre nævneværdige selskaber i disse brancher med fornuftige prissætninger?
Jeg synes ikke jeg kan finde nogen Aktie i branchen der pt. er ligeså interessant som
Yara15/6 2013 20:23 cfrimodt 165646Ved du hvad Okonomin, du skulle tage og få dig en snak med Steffen Jørgensen inde på Aktieinfo.dk, I lader til at være uhyre enige im Auriga og Yara og de andre.... ;o)

Spøg til side, så synes jeg nu også at Yara virker ganske rimeligt prissat :o)

Mvh Casper16/6 2013 19:41 TeamGarlic 065650god humor dér, Casper <span><img src=" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
Lidt flere med dissociativ personlighedsspaltning og en hel flok jagter efter Yara :-D16/6 2013 20:05 TeamGarlic 165651Hey Steffen !
Som altid er læseværdigt indlæg fra din hånd.
Når nu nøgletal ser så fine ud er der så en god forklaring på dem ?
Manglende vækst ?
Hvor optimistiske er forventningerne til din forward P/E ?
Hvordan kan det forventede resultat betegnes i forhold til deres historik og et "normalt" år. Jeg antager, at Yaras forretning i lige så vejr-konjunktur-følsomt som Aurigas eller ?
Har Yara udsigt til et unormalt år med rigtig gode betingelser, som ikke kan forventes gentaget, men tilbagevenden til et resultat, som vil give f.eks. Forward P/E 2014 på 20 ?

Falder disse selskaber inden for det du søger ?
CF Industries (CF) - FP/E = ca. 8
Agrium (AGU) - FP/E = 9.15
Rentech (RTK) - FP/E = ca. 10
LSB Industries (LXU) - FP/E = 7.5

Brasilien er ét af de meget store markeder og landet har besluttet at "tvinge" Vale til at investere i branchen for at gøre sig uafhængige af import fra 2020. Se mere http://www.fool.com/investing/general/2013/06/11/will..16/6 2013 21:20 Okonomen 365652Haha ja eller det er mit alter-ego! Og tak for rosen og i lige måde! <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Der bør ikke herske tvivl om, at Yara er et væsentligt mere robust og standhaftigt foretagende end Auriga, da omsætningsfordelingen spreder sig over mange områder, men ethvert selskab i denne sektor er eksponeret mod vejrrisikoen, og vejret er derfor også et vigtigt parameter. Det der undrer mig er, hvorfor aktien handles til en så lav P/B ift. konkurrenterne, idet selskabet er veldrevet, kapitalstærkt, aktionærvenligt og udvikler sig flot. Kiggede lige hurtigt på uviklingen i omsætning og Egenkapital siden 2005 og egenkapitalen er steget hvert eneste år og omsætningen er næsten fordoblet.

CF Industries: 2 P/B
Syngenta: 3,4 P/B
Agrium: 1,9 P/B
Potash Corp: 3,3 P/B
Rentech: 12 P/B
LSB Industries: 2 P/B
Auriga: 1,9 P/B

Yara: 1,25 P/B

Angående forward P/E så ser det ret positivt ud hvis man tager de langsigtede briller på. Ledelsen har store vækstplaner, og flere emerging markets (fx Indien og Kina) er markeder som Yara nok vil omsætte mere på i fremtiden. Ligeledes viser flere og flere lande interesse for at skifte til mere miljøvenlige metoder i den såkaldte "agricultural practice".

Og nej det lader ikke til at Yara har udsigter til et særdeles godt år. Jf. sidste kvartalsrapport så ser 2013 indtil videre stabilt ud og nogenlunde i trit med foregående år. EPS excl. ekstraordinære poster og valutapåvirkning stiger en smule, men det lader til primært at skyldes aktietilbagekøbsprogrammer. Salget er en lille smule lavere end Q1 2012 men alt i alt er der ikke noget der lige falder i øjnene. Vækstplanerne er i fokus i selskabet (bl.a. skal salget nå 32,5 mio. tons t.o.m 2016, dvs. 8 mio. tons mere ift. 2010). Kan informere om at P/E 2013 ifølge consensus på 4-traders er på 7,98.

Interessant link du kommer med. Derfor er det også vigtigt at Yara forsøger at brede sig mere ud bl.a. mod Asien, hvilket de lader til at være meget interesserede i. Om Brasilien får "skubbet" de udenlandske producenter såsom Yara ud må tiden vise, men jeg tror Yara er velpolstret til at klare udfordringen.17/6 2013 07:33 TeamGarlic 165655Hey Steffen
Ser nu i en artikel, at Yara har valgt at imødegå stramningerne i Brasilien ved at købe sig ind i et stort firma. Meget fornuftigt. (Link: http://news.google.com/news/url?sa=T&ct=us/0-1-0&fd=S..

Har også valgt at droppe et meget stort projekt i Nord-Amerika pga. stærkt stigende omkostninger (set i flere år), mange har iværksat tilsvarende investeringer og udbud/efterspørgsel forventes forrykket en del på grund af disse. Morgan Stanley kvitterede positivt for valget om at udskyde - vi må håbe, at det bliver til at droppe investeringen og de i stedet for kaster sig over Asien.

http://www.bloomberg.com/news/2013-06-10/yara-falls-a..
Over-udbud af carbamid vil trykke indtjeningen fra EPS35 i 2013 til 20 i 2015 iflg. Pareto, der har Sell på aktien. Det er nok forklaringen på den lave FP/E.
Skal vi kigge i kaffegrums, så vil jeg tage de langsigtede briller på OG være lidt skeptisk, hvis jeg skal vente til 2014-2015'ish for at vente på, at alle andre også synes, at aktien er attraktiv.
Vi kan se en mellemsigtet bund nu - hvis ikke, så ville jeg kigge efter 215 og ellers omkring 160.
Inden du råber for vildt op: risiko-vurdering, stigende rente på et tidspunkt, EPS på 20.... 160 er måske lavt, men frem mod 2016 forventer jeg stadig problemer i økonomien.
God vind på markedet.17/6 2013 09:18 Okonomen 065656Ja læste godt om situationen i Nordamerika på Aktieinfos debat. Det lader også til, at hvis projekterne droppes, så vil der være udsigt til en større udbyttebetaling end planlagt for 2013.

Må indrømme at jeg ville måbe hvis jeg så Yara-aktien ryge under kurs 200 med den nuværende udvikling. Ser nu stadig kurs 230 som et must-have niveau. Det er paradoksalt at jeg sidder med penge i aktier og håber på at markedet crasher så jeg kan samle lidt op <span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>17/6 2013 10:47 TeamGarlic 065657Intet paradoksalt i det scenarie at sidde med penge i håb om crash. Det svære er at udføre SitOnHands....<span><img src=" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> Når dine timingsmodeller for investering af kontanter tillader dig at træde i markedet, så ved du besked17/6 2013 21:28 Okonomen 165659Jeg har håndteret den svære del (SitOnHands) udmærket i den sidste tid. Min portefølje har indtil videre toppet omkring slutningen af maj og har de sidste par uger korrigeret. Dette føltes nu også som en naturlig følge af flere måneder med flot vækst. Hvordan er det gået med dine "SitOnHands-egenskaber"? <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>18/6 2013 07:09 TeamGarlic 065661Mine SitOnHands-egenskaber har undergået en forvandling. Jeg har stort set droppet enkelt-aktier og gør mig kun i certifikater fra Nordea og Handelsbanken på VWS, FLS, Carlsberg, APM, Novo og C20. Både bull og bear.
Grundet en længere sommerferie, så har jeg trappet ned og taget nogle gode gevinster i de nævnte.
Ellers holder jeg øje med flere modeller til efter sommerferien og har nogle ideer. Har læst en hel del og er meget tiltrukket af Robert Novy-Marx's artikler og agter at bruge bil-turen til det sydlige Europa på at få gjort nogle overvejelser omkring praktisk implementering.18/6 2013 19:07 Okonomen 065677Ferie lyder nu mere spændende end aktier <span><img src=" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> Interessant fremgangsmåde, og dine positioner er så både kort- og langsigtede? De certifikater du handler er de så med flere gange gearing? Det lyder noget højrisikabelt19/6 2013 06:53 TeamGarlic 065689Hey Steffen
Ferie ER bedre end aktier, men aktier kan bidrage til finansieringen af ferien <span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
Jeg bruger primært certifikaterne til positioner på flere måneder. Det giver mig adgang til at indtage særligt bear-positioner som jeg. pt. har i C20 og overvejer Novo, da de ugecharts på begge ikke ser overbevisende ud i mine øjne. Desværre kan jeg kun dette for frie midler og ikke pensionsmidler, hvor jeg er nødt til at ty til kontanter, hvis jeg er bearish. Har som tidligere taget en stor tur i Vestas på bull-certifikater og tjent kassen. Certifikaterne er typisk højest med 2x gearing. Højrisikabelt ? hmmmm.. det er jo hele C20, så jeg har ikke selskabsrisiko, men kun landerisiko og så bevægelsens retning. Men jeg position sizer i stor stil og indtager meget mindre positioner end nogensinde før. Kan godt finde på at købe frimærker (under 5.000 kr.) indtil jeg har hele setup'et på plads.19/6 2013 21:04 Okonomen 165718De kan også forpurre den ;) Bruger du hele din porteføljekapital til dette eller er det kun noget af det og så har du fx også en betragtelig "normal" valueportefølje? Well det lyder da spændende men jeg foretrækker nu at læne mig mere tilbage efter jeg har lavet min research og investeret. Så støver man skidtet af når kvartalsrapporterne kommer <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>20/6 2013 08:22 TeamGarlic 065726Jeg allokerer for en mindre del af min portefølje. At handle i certifikater er ret nyt for mig, men måske jeg kunne finde på at gøre det noget mere, hvis jeg føler det er mere min styrke på det nuværende tidspunkt i en konjunkturbølge.
Pt. har jeg ingen value-aktier ud over et enkelt frimærke (Songa) - øvrige er solgt. Af andre frimærker kigger jeg på Jinhui, men venter.
Frimærke-strategien fra KonjunkturEksperten (aka Lars Erik Nielsen) dukker hyppigere op i hovedet på mig og den interesserer mig.
Omvendt er jeg nok mindre end hidtil til at investere i value-aktier og vente 8-10 år på at få en gevinst, når jeg kan se, hvor meget der kan mistes ved konjunkturnedgange, så det bliver vejen frem: entry/exits ved konjunktur-vendinger, position sizing, value-aktier kombineret med certifikater, re-investering for ny opsparing ved drawbacks inden for konjunkturbølgen.

Jeg fik bekræftet min strategi om omlægning til bear C20 igår og vi får se, hvor lang tid den bølge kan rides. På en bounce op i C20 og måske også Novo, så køber jeg mere bear - og måske vi ses på en fynsk sydhavs-ø ?! <span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> (en hilsen til René aka Rkhanen)20/6 2013 10:58 Okonomen 065728Ja 8-10 år er lang tid, men når man samtidig løbende får 4-10 % udbytteafkast så giver det alligevel en pæn gevinst med mindre markedsøkonomien brænder helt sammen. Ja frimærketanken er ret sjov. Der er mange super high risk/return selskaber som har enormt potentiale. Man kunne smide et lille beløb i hver af de casses som man syntes så lovende ud. Så længe det samlede beløb kun udgjorde en lille del af porteføljekapitalen. Føler du at tiden du bruger på at kigge på charts matcher med afkastet? Det er måske et lidt dumt spørgsmål for tiden for det gør det vel pt. nu da du har tjent godt på VWS mfl.?20/6 2013 19:48 TeamGarlic 165730Hmmm... jeg forstår, hvad du skriver om 4-10% i udbytte, men har du ikke nærmest investeret på bunden, så står du efter det næste crash med et stort tab igen. Ved finanskrisen var tabet oppe i nærheden af 60%. Derfor er jeg til mange typer aktier - særligt Value - men det ikke buy and hold for mig. Jeg ønsker at se porteføljen vokse i absolutte værdier og derfor min interesse for forskellige timingsmodeller.
Jeg bruger ikke 30 minutter om ugen på charts - typisk mindre. Jeg har nogle faste aktier og indeks, som jeg tjekker. Men tit tager arbejdet overhånd og så bliver det ikke til så meget.
Har længe be-undret mig over flere PI'ers viden om diverse aktier og evner, men jeg håber og tror, at de har interesse for emnet for jeg tror ikke, at der er nogen edge i noget af det.20/6 2013 19:52 TeamGarlic 065731Apropos frimærke-investeringer. Læste en artikel om Seth Klarman i sommers. Han havde købt mode-aktier efter finanskrisen. Bund omkring 9,50 i 3. kvartal 2008 - top i april 2013 omkring 87 <span><img src=" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>20/6 2013 19:53 TeamGarlic 065732Fik ikke nævnt, at kurserne er på Hugo Boss. Kan godt være, at den måtte have fornuftige nøgletal nu, men den slags Volatilitet er kun mig, hvis jeg kan købe i krisetider.21/6 2013 01:07 Okonomen 165735Derfor køber jeg ikke aktier til høje P/E og KI-værdier. Køber kun aktier jeg føler er væsentligt undervurderede langsigtet, så de er vel på en måde nær "bunden" selvom man jo aldrig ved med aktiemarkedet <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Og husk at dem der solgte under finanskrisen var taberne. Dem der supplerede op var vinderne. Hvis selskabet er stærkt med gode udbytter, god pengestrøm, stabil udvikling, så bør et 50 % fald ikke få mig til at sælge men derimod det omvendte - for nu fås aktien til en fuldstændig absurd billig pris <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Uha jeg håber markedet fortsætter ned så jeg kan feje et par aktier op inden længe. Forhåbentlig Yara20/6 2013 20:28 akademikeren 265734Jeg tilbragte en interessant formiddag med RKhanen idag og skulle hilse dig mange gange. Frimærkestrategien fra LE er en helt andet ting end den der bliver praktiseret på andre boards. Det var sande frimærke, men var meget mere cyklisk bundet op, end blot virksomheder med stort potentiale.21/6 2013 06:46 TeamGarlic 065736Hey Peter! tak for hilsenen <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
Korrekt - LE's model var bundet op på en konjunkturmodel og baseret meget på bilsalget, hvis jeg erindrer det korrekt. Når bilsalget viste stigende tendens, så skulle andre industrier (typisk underleverandører) købes ind. Jeg husker LE gjorde meget i selskaber, der producerede maskiner og de skulle igen bruge andre maskiner og så spredte det sig som ringe i vandet. Blev inviteret til hans Yahoo Group og jeg vil se om jeg kan finde noget oplæg.21/6 2013 08:12 akademikeren 065737Han skrev meget herinde også om BoBi. Altså boliger og biler, det var hans rettesnor for konjunkturen. Men når han talte frimærker, så taler vi flere hundrede selskaber han dækkede globalt, næsten ingen af dem var danske. Jeg går i arkivet og fisker noget op.21/6 2013 09:07 TeamGarlic 065738Jeg husker, at han havde en hulens masse lister med selskaber sorteret efter brancher. Systematik og atter systematik.TRÅDOVERSIGT