Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Opfølgning på en potentiel multi-bagger


74602 Spekulant.dk 24/4 2016 17:09
Oversigt

Satte for et par måneder siden fokus på et par cases som jeg mente havde pænt stigningspotentiale på den korte bane, det drejede sig helt konkret om hhv. Torm og B&O - begge aktier klarede sig hæderligt med stigninger på mere end 30% efterfølgende - for begges vedkommende dog lidt tilbagefald fra toppen - har efterfølgende lavet yderligere opdateringer omkring disse aktier og ejer dem pt. ikke længere; der var i begge tilfælde overvejenede tale om kortsigtet spekulation - og knapt så meget langsigtet investering. Dermed ikke sagt at der ikke er potentiale i disse aktier længere, har blot selv rettet fokus andre steder.

Skrev i det oprindelige Torm/B&O-indlæg følgende:

"3) Har endelig en amerikansk tech-aktie i kikkerten indenfor semiconductor-segmentet; der ser jeg et muligt multibagger-potentiale - men måske ikke helt købsmoden endnu og med måske fortsat betydelig downside-risk; den klarer sig pt. ikke specielt godt på positive dage - når/hvis casen bliver mere "klokkeklar" vender jeg evt. tilbage omkring denne; der kan dog gå måneder - derfor der ikke sættes åben fuld fokus på den endnu..."

Kilde: http://www.proinvestor.com/boards/74270/Var-det-vendingen?

Der er så nu gået nogle måneder og planen var at løfte sløret for hvilken aktie det drejede sig om efter den kommende regnskabsaflæggelse som fandt sted torsdag aften dansk tid i den forgangne uge - vurderede at risikoen var forholdsvis stor op til dette regnskab og ville derfor ikke gå ud og anbefale aktien bredt før noget af denne risiko var pillet ud af casen - en hel del andre må også have vurderet at der var forholdsvis stor risiko for mærkbar downside, for aktien blev nærmest ramt af noget man må betegne som et decideret short squeeze - ja, det drejer sig så om AMD (Advanced Micro Devices) - aktien steg i fredags med mere end 52%; en af de største stigninger i selskabets mere end 40-årige historie og muligvis AMDs største stigning på en enkelt dag nogensinde. Vi taler ikke om et helt lille selskab, marketcap var på mere end $2 mia. torsdag og nu over $3 mia efter stigningen i fredags. Så det var en mini-elefant vi så gallopere - det er ikke hverdagskost, og slet ikke på en dag hvor en del andre US tech-aktier dykkede ganske meget, bl.a. Microsoft, Amazon m.fl.

I forvejen (før fredagens 52%-stigning) var AMD faktisk kravlet op med omkring 43% gennem de seneste par måneder; sammenlagt en stigning som nærmer sig 120% hen over nogle måneder - trods denne stigning vurderer jeg at AMD stadig kan have multi-bagger potentiale i sig - det forventer jeg vil kunne ske hen over de næste 1-3 år og fremadrettet.

Årsag: selskabet har i en længere årrække været voldsomt kriseramt - dels pga. konkurrence fra Intel, dels pga. generelt faldende PC-salg m.v. Dertil andre faktorer - selskabet bærer også rundt på en ikke ubetydelig gæld. Men forventer personligt at selskabet kan stå overfor et betydeligt comeback, ganske enkelt et regulært turn-around i et marked som vil kunne vokse på flere fronter - dels er der blevet underinvesteret IT-mæssigt i mange virksomheder world-wide i en længere årrække, dels er AMD på vej med nye CPU'er og GPU'er (grafikchips) som bl.a. (igen) skal tage kampen op mod Intel og NVIDIA, alene der forventer jeg et ikke ubetydeligt upside.

CPU- og GPU-markedet bliver særligt interessant i de kommende år, bl.a. fordi VR (Virtual Reality) kan være med til at løfte dette marked; VR kræver ekstra kraftige chips og for mange så også nyindkøb/nyinvesteringer - udover de ikke ubetydelige underinvesteringer der har fundet sted i forvejen generelt på hele PC/server-markedet. Netop VR var medvirkende til at jeg satte fokus på AMD. Der sidder i egen hjemmebygget PC ikke AMD-chips, men hhv. en CPU fra Intel og et high-end grafikkort baseret på NVIDIA-chips - men det ændrer ikke ved at jeg stadig sagtens kan se AMD som en særdeles spændende case i de kommende år - det er også en interessant faktor at selskabet for ikke så længe siden har fået ny CEO i form af Lisa Su: http://www.amd.com/en-us/who-we-are/corporate-information/leadership/dr-lisa-su - muligvis et godt kort når AMD skal flyttes ind i en ny æra og et turn-around forsøges gennemført.

Udover PC-markedet står diverse gaming-konsoler også foran opgraderinger i den kommende tid, bl.a. Sony's PS4 som i sin indmad har AMD-grafikchips, der sidder derudover AMD-grafikchips i flere af Apples lidt kraftigere desktops og notebooks. Hvis Apple på et eller andet tidspunkt vil med på VR-vognen vil kravene til bl.a. grafik-muskler vokse markant, her kan AMD (sammen med NVIDIA) spille en ikke ubetydelig rolle; ja - de kommer nærmest til at spille hovedrollen, for grafikkapaciteten/performance er altafgørende hvis man vil undgå middelmådige eller decideret ringe VR-oplevelser som worst case kan gøre brugerne "søsyge", hvilket hidtil har været en af udfordringerne inden for VR.

I sig selv kan AMD også komme i spil som opkøbscase; hvis det sker på kort sigt vil det så kunne begrænse multi-bagger potentialet, med måske kun en premium på 30%-100% - og måske noget er flertal af aktionærerne vil afvise når/hvis takterne i selskabet begynder at pege hen mod et reelt turn-around, hvilket der er noget som tyder på ifb. med seneste regnskabsaflæggelse.

Vil ikke gå i en masse tekniske detaljer omkring hvorfor jeg finder AMD-casen interessant på indtil flere fronter; det kunne der skrives mange og lange indlæg omkring - her vil jeg i stedet henvise til andre som har skrevet desto mere dybdeborende analyser - der har været et par gode på bl.a. Seeking Alpha, her er en af de bedre som jeg på flere fronter er/var ret enig i: http://seekingalpha.com/article/3958678-sell-intel-buy-amd-today

Ja, der er muligvis meget hype og overdrevne forventninger på Seeking Alpha (ligesom det er tilfældet mange andre steder) - men indimellem er der altså nogle guldkorn som er værd at samle op, og man må sige den pågældende græske analytiker George Kesarios foreløbig fik nailet potentialet i AMD ganske godt.

Disclaimer: vil grundet den historisk store stigning i AMD i fredags vurdere at aktien de kommende dage vil være ret volatil og muligvis også temmelig risikabel; man vil på den korte bane kunne risikere at købe på toppe med ikke ubetydeligt risiko for større tilbagefald - vil i stedet anbefale at man evt. venter til aktien har fundet et mere "roligt" leje - derefter kan man overveje køb, evt. drypvis i flere omgange - hvis selskabet lykkes med sit turn-around og bl.a. PC-markedet igen begynder at vokse, evt. også løftet af VR m.v., vil jeg vurdere at aktien fortsat vil kunne flerdobbles i værdi hen over de kommende år - det kræver dermed lidt tålmodighed og dermed efter egen vurdering en case som først vil kunne udfolde sit fulde potentiale hen over en årrække; casen er set fra eget synspunkt ikke kortsigtet spekulativ som det var tilfældet i eksempelvis Torm og B&O. Visse aktier har det dog med at tage forskud på "glæderne" - vil ikke afvise at det også kan ske i AMD på linje med andre kriseramte tech-selskaber som er flerdobblet i værdi hen over en ganske kort periode. På helt kort sigt vil jeg vurdere risikoen til at være høj, også selskabets historik in mente.

Historisk set har AMD skuffet mange gange, og der har været en tendens til at selskabet ikke har kunne indfri sine forvetninger gang på gang; det vil muligvis ske igen; man altså også potentiale til at man endelig begynder at indfri sine forventninger og måske mere end det - set i det lys vil aktien ifb. med kommende regnskabsaflæggelser sandynligvis stadig være temmelig volatil - man vil nok kunne sammenligne det med kursbevægelser i eksempelvis Vestas da de var i lignende krise. Så næppe en aktie for folk med sarte nerver - det ændrer dog ikke ved at jeg personligt ser et stort og fortsat uforløst potentiale i aktien, men samtidig sikkert også et yndet short-offer - mange (inkl. også professionelle) vil givetvis forsøge short-attacks grundet de seneste måneders forholdsvis store stigning, som for mange måske virker overdreven og uden hold i virkeligheden - der er nok lagt op til kamp på begge sider, sikkert også shortpositioner som desperat lukkes ned, det var ret tydeligt i fredags. Oven i hatten er det dog også væltet ind med upgrades af targets, så en vis substans er der trods alt nok i stigningen.

Hvis jeg skal vurdere AMD-casen i få ord: et selskab som måske er ved at gå fra noget rigtig skidt til det desto lidt bedre; det fik så aktien til nærmest at "eksplodere" i fredags - og sammenlagt nu næsten en stigning på 120% hen over nogle måneder, men muligvis stadig med et endnu større og fortsat uforløst stigningspotentiale. Det er næppe en aktie for de forsigtige og risikoaverse, men alligevel en case hvor jeg for eget vedkommende godt tør satse mere end et helt lille "frimærke" - og så må man blot på den korte bane forsøge at være immun overfor høj volatilitet, hvis ellers man har guts til at holde aktien langsigtet og stadig har tiltro til casen.24/4 2016 18:03 Helge Larsen/PI-redaktør 274604Tak for en god sober gennemgang af noget som ligner en meget spændende case.24/4 2016 19:03 Spekulant.dk 274605Velbekomme, Helge. Vil godt understrege at AMD klart (fortsat) hører til i den risikable boldgade - historisk har aktien skuffet rigtig mange investorer og sikkert også kostet store tab.

Disse skuffelser og denne risiko har muligvis bevirket at der har været en meget stor rabat i aktien; måske lidt på linje med Fingerprint, da kun et lille entusiastisk mindretal havde tiltro til denne case - vurderer selv at AMD nu meget vel kan stå overfor et ikke ubetydeligt comeback; det er andre så åbenbart også enige i - ellers var aktien næppe steget hen ved 120% i løbet af få måneder, og vi taler altså ikke om en lille ubetydelig penny stock - det er trods alt et gammelt tech-selskab som har været på banen i nu mere end 4 årtier - og i perioder også en særdeles værdig konkurrent til bl.a. Intel. Tror personligt på at VR og andre faktorer kan være med til at løfte AMD fra "skrot-niveau" til noget lidt bedre; og den slags har det med at give meget store stigninger, også tidligt i fasen, hvilket vi til dels måske allerede har set.

Aktien fik oven på regnskabet i torsdags som nævnt flere upgrades, så en vis substans er der nu nok i stigningen - men hvor meget af stigningen der skyldes evt. "støj" pga. short-positioner som blev (tvangs/panik)lukket får vi nok et lidt klarere billede af i den kommende uge - men under alle omstændigheder en rigtig spændende case hvis man er til tech-aktier og gerne vil have lidt af den slags i sin PF.

Ja, man kunne også vælge Intel; men her er tale om en mastodont som ville have langt sværere ved at galoppere under lignende omstændigheder - ser langt større stigningspotentiale i AMD, forudsat naturligvis at de lykkes med deres turn-around og igen kan indhente lidt markedsandele fra bl.a. Intel. Det vil jeg så vurdere vil kunne ske i løbet af de kommende år - og netop derfor det efter egen vurdering bør være en langsigtet investering hvis man vælger at gå ind i aktien - hvis man er forsigtig er der mulighed for SL; det er så at vippe aktien ud igen, hvis den skuffer og begynder at dræne for meget i ens PF(er).

Nye gentagende skuffelser vil nok bevirke at jeg selv vil holde mig væk fra aktien; vi skal nok minimum et par kvartalsregnskaber igennem før man for alvor kan vurdere hvilken vej vinden blæser for selskabet, til den tid kan aktien så være steget eller faldet desto mere - det er så gamet når man investerer - der er ingen gratis frokoster på aktiemarkedet... ;−)25/4 2016 19:35 Spekulant.dk 074607Har postet en dagsaktuel opdatering her: http://www.euroinvestor.dk/debat/post-59413-372404-3662868/hvis-det-er-dette-her-indl-aelig-g-du-t-aelig-nker-amd - det skulle gerne fremgå, at jeg mener man bør overveje andet hvis det udelukkende er en hurtig kortsigtet gevinst man går efter - efter det run-up aktien har været igennem de seneste par måneder og særligt i fredags (+52%) så er der nu en ikke ubetydelig downside-risiko på den korte bane.TRÅDOVERSIGT