Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Genmab A/S, 26 August Kl. 16:30 Læs mere her
      

Skal jeg vælge et frimærke eller et bogmærke?


75111 SimonFrandsen 26/8 2016 09:58
3
Oversigt

Skal jeg vælge et frimærke eller et bogmærke?

Elsker når jeg hører Helge i diverse medier bruge udtrykket frimærker og jeg syntes det kan være en brugbar ting at købe frimærker for at følge firmaer da de så hele tiden pipper frem på ens depot som Helge så smukt siger.

For og imod frimærker.

Når man er relativ ny som mig og har meget at lære om aktiehandel kan frimærker også være lidt farligt for skal man supplere op når begynder at stige ? Det er fristende men også en farlig vej hvis man ikke har styr på sin fundamentale eller tekniske analyse.

Omvendt er det jo skønt at når ens frimærker falder mange procent så kan man sige pyt skidt for det rykker ikke det store i ens depot.

Afhængig af kurtagepris og vekselomkostninger f.eks. på Nordnet har man som lille investor som mig ikke diverse valuta kontoer, det kan det hurtigt blive en dyr omgang at købe frimærker specielt uden for DK, trykker på knappen Køb til kurs 8 og næste dag står den som GAK 9. Her føler jeg mig lidt taget bag i og den slags er jeg simpelthen for nærig til, vil ikke have min aktier skal stige over 20 % for at bare gå i nul ( jeg er muligvis lidt psykologisk på afveje her )

Nu kan man ikke sætte en pris på et frimærke for mig og min økonomi er et frimærke 1000 - 1500 kr.

Derfor ønsker jeg at introducere den nye trend nemlig bogmærker gearing af frimærker X4 så for mit vedkommende er det ca. 4000 - 5000 kr. Jeg føler at jeg får meget mere for pengene ens vekselkurs / handelsomkostninger bliver mere priset ind og man får mere for pengene. Igen rent psykologisk bryder jeg mig ikke om at udse en aktie og købe et frimærke for at se den stige næste dag med 10 % og jeg så stadig er i hullet.

Jeg skal på ingen måder sige frimærker er dårlige men man skal have en strategi klar til hvad man ønsker at opnå med sine frimærker. For mit vedkommende er jeg mere tryg ved at vælge færre aktier og købe bogmærker i dem, dette er måske udtryk for min "manglende" dømmekraft hvor med for mange frimærker bliver fristet af at supplere op når stiger uden måske at have helt styr eller fejlbedømme hvorfor de stiger.

Ulempen ved bogmærker er de fylder mere end frimærker og derfor naturligt giver større udsving i ens depot. Netop det man undgår ved at købe et frimærke og derfor vi elsker frimærker.

Håber der i fremtiden er plads til begge dele frimærker og bogmærker 

Take Care
Simon26/8 2016 11:05 Helge Larsen/PI-redaktør 375112Gode tanker Simon.

"Frimærker" fra posthuset har varierende værdi - det har de også i mine porteføljer.

Jeg har masser af aktier, hvor mit "frimærke" er en enkelt aktie til f.eks. 100 kr. Det er ren "lyttepost".

Jeg har større "frimærker" på f.eks. 10-20.000 kr. Det er cases i let spirende udvikling.

De større "frimærker" kalder jeg ikke "bogmærker" eller noget andet. I procent udgør de ganske lidt af min samlede porteføljeværdi. Det er først og fremmest det forhold som gør, at jeg bruger betegnelsen "frimærke".

MVH
Helge
26/8 2016 11:49 Helge Larsen/PI-redaktør 275113Flere af mine "frimærker" er aktier, som er i kraftig nedtrend. Dem følger jeg tæt, fordi jeg forventer en bundvending på et eller andet tidspunkt. Når den indtræffer, øger jeg ofte beholdningen.26/8 2016 11:54 SimonFrandsen 275114Du kender mig Helge nogen gange min humor går lidt over i det sorte bare rolig mine bogmærker skal ikke mase dine frimærker :−)

Jeg kan netop godt lide betegnelse frimærke fordi det ikke er et klart køb og på den måde "forsikrer" man sig selv med et køb. Derfor kan jeg rigtigt godt lide betegnelsen frimærke. Man kan så ligge til som casen udvikler sig det er den optimale vej at gå.

Men når man er ny investor kan man ikke med fuldtidsjob ved siden af sætte sig ind så mange cases og vurdere om smart at supplere og derfor giver mere ro at satse på færre aktier og fokusere på dem frem for at blive forvirret af en masse ting der pipper frem som man skal forholde sig til.

Dette er de erfaringer jeg har gjort mig efterhånden som jeg har fået mere viden og bliver hurtigere til at læse regnskaber er jeg også mere tryg ved at have mine frimærker fordi jeg nu ved hvordan jeg skal eller vigtigst ikke skal agere når de stiger kraftigt.

Frimærker har deres berettigelse men at det ikke er noget jeg nødvendigvis mener nye investorer kan drage fordel af fordi frimærker giver en masse støj.

Jeg ville dog have været meget ked af at skulle have undværet mit frimærke i Genmab som jeg netop købte fordi jeg havde læst med her på PI men ikke kunne overskue casen så derfor kun et frimærke, men der kom så sandelig ikke strafporto på det brev :−) og utroligt hvad et frimærke kan gøre ved ens økonomi.

Take Care
Simon26/8 2016 12:09 Helge Larsen/PI-redaktør 275115Din oplevelse med Genmab er der netop der, hvor en start med et "frimærke" har sin store berettigelse.

Har man som investor svært ved at følge flere "frimærker" på samme tid, kan man jo vælge at have et mindre antal. Det gjorde jeg selv i de første år som aktiv på markedet.
26/8 2016 13:41 SimonFrandsen 275117Jeg kan ikke længere rette i min tekst.

Tak for de mange kommentarer her og på Facebook. Jeg beklager at jeg har skrevet lidt sort og misvisende.

For at klarlægge det jeg gearer ikke mine frimærker x4 det var en fejlslagen joke jeg mente blot at jeg ser mere værdi i at køre mine frimærker X4 da jeg mener det er mit sweet spot hvor jeg får mest for mit frimærke og stadig med god riskostyring.

Beklager misforståelsen28/8 2016 10:19 mlama 275121Interessante tanker, Simon, som sætte gang i lidt strøtanker hos mig. For eller imod frimærker tror jeg kan have at gøre med ens personlighed og ens opmærksomhedsspænd - er man nødt til at centrere sin opmærksomhed eller er man mere bekvem med at sprede den?

Jeg hører selv til førstnævnte kategori og har altid performet bedst når jeg har koncentreret mig i positioner færre end 10 aktier (pt har jeg kun tre positioner), oftest med fokus på lav nedside. Nogle gange bliver jeg fristet til at sprede mig mere, men jeg går altid tilbage til den koncentrerede strategi, fordi den ligger min natur nærmere. Jeg har et krav til at jeg skal have en særlig dyb forståelse for de aktier jeg investerer i, og den går fløjten når jeg spreder mig. Det er sket flere gange at jeg har undladt at læse en kvartalsrapport fordi min position fylder for lidt. Og jeg har indset at så har afskriver jeg samtidig muligheden for at have en edge.

Det er en svaghed. Og mit ideal er egentlig Peter Lynch som evnede at sprede sig over flere hundrede aktier som han samtidig havde styr på selskaberne på detaljeniveau.

Jeg kender flere, Helge blandt andre, for hvem frimærkestrategien åbenlyst passer fint. Sikkert fordi de evner at have flere bolde i luften samtidig. Det er det som er fremragende med investering - om man har kendskab til sin egen personlighed, så er der plads til mange forskellige strategier. Det bliver til gengæld hurtigt dyrt, hvis man går imod sin natur.

De der helt små mikropositioner forekommer mig dog som ren udgift pga kurtagen (men måske har jeg for dyre mæglere? Jeg betaler ikke under 69 kr per handel). Hvorfor ikke blot oprette en observationsliste hos ens mægler? Jeg har selv 30-40 aktier på min observationsliste som jeg mandsopdækker og er klar til at gå ind i hvis en eller flere af dem bliver billige nok, de fleste af dem er dog meget langt væk prismæssigt pt.28/8 2016 20:51 Helge Larsen/PI-redaktør 275125Jeg har både frimærker og "boblere". De sidste er på en ren observationsliste. Mine reelle investeringer er på meget få selskaber.29/8 2016 23:11 SimonFrandsen 075126Tak mlama og for dine input.

Jeg er egentlig stor tilhænger man begår fejl for dem lærer af dem. Jeg bragte ikke den store kapital til bordet da jeg startede op med aktiehandel netop fordi jeg vidste jeg ville begå fejl og lære af dem. Min pension styres af PFA som jeg har det bedst med.

Pludselig havde jeg for mange "frimærker" dette skyldtes helt sikkert at jeg som ny i gamet blev lidt grebet af at eje flere firmaer end hvad egentlig var smart pga. min sparsomme kapital, tror det er en typisk begynder fejl. Når jeg så pludselig kommer til at eje flere "frimærker" og ikke nyder godt når de stiger og ikke har evnerne og overblikket til at udnytte mine positioner i "frimærker" ved jeg naturligvis at min strategi var fejlet.

Jeg har netop fundet at jeg føler med et "bogmærke" passer til mig jeg får noget mere ud af min investering jo klart da mine tab kan blive tilsvarende større, jeg behøves ikke ærgre mig når stiger fordi der rent faktisk drypper lidt gevinst af.

Jeg bruger Nordnet og bruger også lister som jeg opretter og følger tæt. Netop fordi jeg føler det er ekstremt dyrt at købe et frimærke uden for dks grænser, når jeg ikke føler jeg kan udnytte positionen.

En meget dygtig mand Flemming Kozok er også stor tilhænger af "frimærker" han bruger et udtryk som ikke er helt så cool som "frimærke" nemlig "føler i felten" :−) (se mit link)

http://www.nordnetbloggen.dk/en-foeler-i-felten/21/01..
TRÅDOVERSIGT