Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Nedtur smadrer næppe helårsindtrykket


98981 Helge Larsen/PI-redaktør 29/11 2021 07:05
3
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Investorerne havde næsten indstillet sig på, at 2021 var tæt på at være gået fantastisk godt. Sådan kan det også meget vel stadig vise sig at ende. Rentenervøsiteten er skubbet i baggrunden, oliepriserne fik sig en afklapsning og Covid og ikke mindst en sydafrikansk version blev talk of town:· I sidste uge ramte en ubehagelig cocktail bestående af først rentebekymringer og siden Covid investorerne

· Mandag blev Jerome Powell nomineret til at få fire år mere som FED formand

· Det burde i sig selv ikke være nogen større overraskelse, og reelt burde det heller ikke "antænde" en større rentenervøsitet hos investorerne, men det gjorde det

· Tirsdag fulgte hvad de danske investorer næppe vil se positivt tilbage på som en forsmag på Black Friday udsalg, da det danske C25 faldet med 3.2 %.

· Skurken var ikke kun frygt for stigende renter, men også at Covid igen blev nærværende som den uvelkomne julegæst.

· Nervøsiteten om Covid har i det meste af 2021 været en latent udfordring, men ikke noget som for alvor har haft den markedsmæssige dirigentstok på, men torsdag brød den ud i lys lue i Asien.

· Fredag fulgte så et gedigent udsalg for de globale investorer, som har tabt 4-5 % af markedsværdierne vurderet over hele ugen.Corona: Rentefald og kollaps i oliepriserne· Rentestigningsforventningerne blev skudt til hjørne og den amerikanske 10 årige rente er faldet fra 1,65% til 1,53% her mandag morgen.

· Joe Bidens annoncering af frigivelse af 50 mio. tønder olie fra de strategiske reserver havde ingen oliepriseffekt. Det havde derimod Covid risikoen og fredag faldt oliepriserne med ekstreme 13 %.

· Covid har cementeret sig som den største kortsigtede udfordring for investorerne. Hvis det ikke var klart tidligere, blev det senest slået fast torsdag/fredag. Det er ikke kun den generelle Covid risiko, som har overtaget styringen, men den nye sydafrikanske variant "Omikron" lægger en risikodimensionering oveni.

Centrale investorspørgsmål:· Når risikoen er i fokus, har investorerne svært ved at identificere nuancerne. Faldende renter og stigende covid risiko bør trække i hver sin retning. I sidste uge trak de begge aktierne ned.

· Hvad farlig er konsekvensen af "Omikron" varianten? Forlydender siger, at den er langt mere smitsom end de varianter vi kender, men det er ikke ensbetydende med at symptomerne er værre. Det ved vi ikke, og det får vi først mere at vide om de næste uger.

· Hvis rentefaldet fortsætter, kan det få investorerne til at flokkes om de digitale vækstaktier igen, mens de virksomheder som lider under en nedlukningstrussel vil blive solgt. Fredag gik det således i Danmark meget massivt ud over selskaber som ISS og FLS. I den anden ende af afkastskalaen gik Ørsted og Vestas fri af nedturen (formentlig på grund at nyt grønt tysk regeringsgrundlag), mens AMBU steg med næsten 5 %.

Usikkerhed og nedtur smadrer ikke 2021 afkast


På kort sigt har usikkerheden taget fat i investorerne. En 4-5 % global nedtur kradser i afkastlakken for 2021, men vil ikke ændre billedet af at 2021 bliver et fremragende aktierår. Spørgsmålet er hvor længe Covid udfordringerne bliver ved med at være en større udfordring og om i tiden derefter at renterne igen vender næsen opad og ødelægger starten på 2022?TRÅDOVERSIGT