Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Jeudan/CEO: Nyligt rentefald kan puste liv i transaktionsmarkedet

22/12 10:07

Der har været langt imellem transaktionerne på markedet for erhvervsejendomme i Danmark i 2023, men det nylige rentefald kan måske være med til at puste liv i markedet igen i det nye år.

Det vurderer Per W. Hallgren, som er administrerende direktør for ejendom- og serviceselskabet Jeudan, i et interview med MarketWire.

- Transaktionsmarkedet for den type ejendomme, vi interesserer os for, har været noget lavere i 2023 end i 2022, og endnu lavere end 2021. Det er der mange forklaringer på, men det er formentligt primært den voldsomme vækst i renten, der er årsagen, siger Per W. Hallgren.

RENTEFALD SENESTE MÅNEDER

Efter en lang række renteforhøjelser hos centralbankerne i Europa og USA de sidste halvandet år, ser det nu ud til, at inflationen er løjet af. Det har styrket forventningerne om, at centralbankrenterne har toppet, hvilket de sidste uger og måneder har presset markedsrenterne noget ned igen.

- Det rentefald, der sker nu, kan måske få transaktionsmarkedet lidt i bevægelse igen i 2024. Jeg tror ikke, der sker noget her på kort sigt, bare fordi renten falder lidt, men det kan være, at markedet finder nogle nye balancer i 2024, der får transaktionsmarkedet til at komme lidt tilbage – dog ikke tilbage til de store højder, der var i 2021, forudser Per W. Hallgren.

Usikkerhed om renten giver også usikkerhed om, hvilket pris - og afkast - erhvervsejendomme skal handles til.

Et andet forhold udover renten, der har påvirket markedet, er usikkerhed om regulering. Det gælder både i forhold til den fremtidige beskatning af erhvervsejendomme, men også om finansieringsmulighederne, hvis et forslag fra Det Systemiske Risikoråd om øgede kapitalbuffere til finansiering af erhvervsejendomme bliver indført.

- Usikkerhed er jo gift for transaktionsomfanget, så usikkerheden i forhold til regulering har jo ikke gjort det bedre. Men det er formentlig indtil videre primært den voldsomme vækst i renten, der er årsagen til, at det har bremset op, siger Per W. Hallgreen.

FÅ EJENDOMME TIL SALG

Af samme årsag her Jeudan ikke købt nye ejendomme i 2023.

- Det er sådan set ikke fordi, vi ikke har villet købe, men der har bare ikke været noget til salg, som har mødt vores krav og ønsker. Og det kan jo være, at 2024 så viser sig at blive positivt anderledes, tilføjer direktøren.

For Jeudan er opkøb da også en central del af vækststrategien. I det seneste regnskab blev selskabets opkøbskapacitet opgjort til ca. 5 mia. kr.

Derfor vil det også være meget kærkomment for selskabet, hvis der kommer gang i nogle flere transaktioner i markedet. Den nuværende stilstand tager Per Hallgren dog med ophøjet ro.

- Det er ikke noget, jeg bliver stresset af. Slet ikke. Og det er heller ikke noget, jeg bliver overmodig af. Vi tager det stille og roligt. Det vigtige er, at vi ikke kommer til at gøre noget, vi så efterfølgende fortryder.

- Vi har det lange lys på hele tiden og køber ejendomme op for at beholde dem og drive dem effektivt. Så om det lige bliver det ene eller det andet år er ikke så afgørende, siger han.

.\\˙ MarketWire