Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Stagflationsfrygt sænkede markedet - Novo-konkurrent mod strømmen

1/5 06:32

Nervøse investorer handlede tirsdag de amerikanske aktier kraftigt ned og markedsrenterne op, samtidig med at chefgruppen i Federal Reserve indledte sit todages rentemøde.

Og den nervøse stemning fortsætter onsdag morgen, hvor futures indikerer kursfald på 0,1-0,3 pct. i de tre store amerikanske aktieindeks, når markedet åbner i New York senere på dagen.

Fokus var tirsdag også på en skuffende måling af den amerikanske forbrugertillid i kombination med en større stigning i arbejdsomkostningerne end ventet, for det fremmanede endnu en gang stagflationsspøgelset, altså frygten for høj inflation og ingen vækst.

Ellers var der et hav af kvartalsregnskaber i det amerikanske, hvor Novo Nordisks konkurrent Eli Lilly stjal en meget stor del af rampelyset, inden opmærksomheden efter markedets lukning gik videre til Amazon.

Det brede S&P 500-indeks faldt med 1,6 pct., mens Dow Jones tabte 1,5 pct., og Nasdaq smed mest med 2,0 pct.

- Stagflationsspøgelset kommer igen denne tirsdag. Vi har fået en svag måling af forbrugertilliden og en højere end ventet opgørelse af lønningerne. Konklusionen er, inflation kombineret med lavere vækst, lyder det fra seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- I et sådan scenario er det også svært for centralbanker at afbøde svagheden i væksten. Fordi inflationen er høj.

I markedet regnes med, at renten onsdag vil blive fastholdt i niveauet 5,25-5,50 pct., hvor den har været siden juli sidste år, så fokus vil i stedet være på kommentarerne omkring udsigterne for økonomien, herunder især inflationen, og hvordan det vil påvirke kommende, ventede rentesænkninger. Og det kan - vanen tro - udløse store bevægelser.

- Danske Banks forventning er, at renten fastholdes. Formand Jerome Powell kan dog godt sige noget. Den seneste tids data har vist en højere inflation end ventet, og markedet har indstillet sig på, at Powell trækker i en mere høgeagtig retning, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

- Det kan derfor godt være positivt for aktierne, hvis han ikke når helt derhen. Så vil renterne sætte sig, og aktierne vil køre op.

ELIL LILLY I FRONT

I S&P 500 klarede sundhed sig bedst med et fald på kun 0,1 pct. Her var det Eli Lilly, som trak for efter en opjustering, da koncernens diabetesmiddel Mounjaro og fedmemiddel Zepbound, begge baseret på samme molekyle, Tirzepatid, bare sælger derudaf.

Derfor vandt aktien frem med 6,0 pct., og ingen anden bidrog så meget til at holde de tunge kursfald i ave.

For de øvrige sektorers vedkommende gjaldt det, at der inden for vækst var minus til kommunikationsservice på 1,5 pct., til it på 2,2 pct. og til cyklisk forbrug på 2,7 pct. Blandt de cykliske brancher var der også tilbagegang til finans, til industri, til råvarer og materialer samt til energi på 1,0-2,9 pct.

Det var softwarekæmpen Microsoft, der trak mest ned i markedet med et minus på 3,2 pct., mens der ligeledes inden for it også var et fald til chipkæmpen Nvidia på 1,5 pct. og til Broadcom på 2,9 pct. Apple tabte også 1,8 pct. trods et solidt regnskab fra konkurrenten Samsung.

TESLA DYKKEDE

I cyklisk forbrug bakkede Tesla desuden med 5,6 pct. Der var også tale om gevinsthjemtagning, efter at aktien mandag steg med 15,3 pct. på nyheden om, at Kina i princippet har godkendt selskabets software til selvkørende biler.

I samme sektor satte Amazon sig også med 3,3 pct. lige inden sit kvartalsregnskab senere tirsdag.

I kommunikationsservice var der kursfald til Meta Platforms, der faldt 0,6 pct., mens Alphabet satte sig 2,0 pct.

Med i toppen af hovedindekset var Trane Technologies, der blandt andet producerer varmesystemer og air condition-anlæg til byggesektoren, også med et løft på 5,5 pct. efter en opjustering.

Industriselskabet 3M steg desuden 4,7 pct. efter et bedre end ventet regnskab for første kvartal. Paypal gik også 1,4 pct. frem efter sine tal for første kvartal, da tiltagende volumener udløste en opjustering.

I bunden af S&P 500 befandt GE Healthcare sig med et minus på 14,3 pct., et rekordstort minus for aktien, da omsætningen i første kvartal på 4,65 mia. dollar ikke matchede konsensus på 4,80 mia. dollar.

.\\˙ MarketWire