Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas/Sydbank: Ejerskab i CIP kan øge møllesalget og give gode afkast

18/12 10:02

Der er både driftsmæssige og finansielle fordele forbundet med Vestas' opkøb af en fjerdedel af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der investerer i vedvarende energiprojekter.

Det vurderer analysechef i Sydbank, Jacob Pedersen. Han ser modsat ikke ser de store hager ved, at Vestas knytter tætte bånd til CIP.

- For Vestas er der dels en fordel i, at der vil kunne sælges flere Vestas-møller til CIP. Den næste fordel er, at man køber sig ind i et fremadstormende selskab, der må formodes at kunne levere stærke afkast, siger Jacob Pedersen.

VRAGET FOR GODT TO UGER SIDEN

I forhold til mulige effekter på Vestas' møllesalg, så skal man bare godt to uger tilbage for at finde et eksempel på, at Vestas blev vraget til netop et CIP-projekt.

Det skete, da den amerikanske havvindpark Vineyard i stedet valgte General Electric som foretrukken leverandør til projektet på 800 megawatt. Projektet er et joint venture mellem CIP og Avangrid Renewables, og Vestas havde tidligere været foretrukken leverandør.

Men i februar løb aftalen ud, på grund af de amerikanske myndigheders udskydelse af miljøgodkendelsen. Og det fik CIP og Avangrid til at opgive at få første halvdel af det 800 MW store projekt klar i 2022 som planlagt.

- Så ambitionen for Vestas med det her må være, at der næste gang står Vestas på ordren, siger Jacob Pedersen.

FINANSIERINGSFORDELE

Han peger desuden på, at der kan være finansieringsmæssige fordele forbundet med, at Vestas breder sin projektforretning ud. Det skyldes, at Vestas allerede i dag har en del udviklingsaktiviteter.

- Og der er det bestemt nok også muligt, at Vestas vil kunne binde færre penge løbende i udvikling af projekter, end det kan i dag, mener Jacob Pedersen.

Købsprisen for ejerandelen i CIP er aftalt til 500 mio. euro, eller godt 3,7 mia. kr. Heraf lægges 120 mio. euro, eller godt 1,3 mia. kr. i forudbetaling, mens resten afhænger af CIP's resultater.

- De fleste vil godt kunne se fornuften og potentialet i de afkast, som CIP vil kunne levere i fremtiden. Er du blandt de stærkeste til at opføre vindmølleprojekter, uanset om det er på havet eller til lands, så vil der være en kæmpemæssig efterspørgsel på at købe projekterne fra forskellige aktører. Gevinsterne, som det giver, vil også komme Vestas tilgode, siger Jacob Pedersen.

Eneste hage ved ejerskabet er muligheden for, at andre udviklere, der konkurrerer med CIP, vil fravælge Vestas.

- Men jeg må sige, at med de strukturer, der er i vindindustrien i dag, kan jeg ikke forestille mig, at det bliver det store problem. Men det kan kun tiden vise, siger Jacob Pedersen.

/ritzau/FINANS