Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Bankeksperter: Ser flere bankbryllupper i 2021 efter et godt fusionsår

22/12 12:30

Et godt år med fusioner, der er indgået af lyst og ikke af nød.

Sådan beskriver to bankeksperter de fusioner, der er indgået mellem danske banker i 2020.

- Vi har haft et år med nogle sammenlægninger og fusioner, som har været glædelige. For der er faktisk ikke nogen af dem, der er gået sammen, som har haft brug for at gå sammen. Det har været et kærlighedens år, hvor bankerne har kunnet se noget fornuft i at gå sammen. Det er meget lang tid siden, at vi har haft sådan et år, siger Lars Krull, seniorrådgiver og bankekspert ved Aalborg Universitet.

Nicholas Rohde, der er direktør for Bankresearch, som undersøger de danske pengeinstitutter, er enig i, at ingen af de banker, der er gået sammen i år har gjort det, fordi de er decideret nødlidende.

- Det har været et fusionsår, som har været præget af, at de deltagende banker har kunnet se, at den måde, som tingene udvikler sig på med compliance, hvidvask og en svagere indtjening grundet lavrentemiljøet, har givet mulighed for, at de kan slå sig sammen og realisere nogle synergier, siger han.

Næste år vil vi se flere fusioner, vurderer Nicholas Rohde.

- Nogle af de allermindste institutter i gruppe 4 vil formentlig blive slugt af institutter i gruppe 2 og 3. Der kan også være gruppe 3-institutter, som vil gå sammen med eller bliver overtaget af gruppe 2-institutter.

Det er blandt andet pengeinstitutter som Danske Andelskassers Bank, Skjern Bank, Djurslands Bank og Lollands Bank, der hører til i gruppe 3, mens større banker som Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Sjælland-Fyn og Vestjysk Bank hører til i gruppe 2.

Gruppe 1-bankerne er Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit Bank og Spar Nord.

Lars Krull vil ikke komme med et direkte bud på, om næste år også bliver et godt fusionsår, men han håber, at tendensen fortsætter.

- Jeg håber jo sådan set, at den tendens, vi har set, hvor nogle af de ikke helt små for eksempel Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank, der gik sammen, vil fortsætte. Jeg vil gerne se nogen af de mellemstore gå sammen, men jeg dømmer ingen bank for lille til en fusion, siger han.

DRIVERE BAG KONSOLIDERING VENTES AT FORTSÆTTE I 2020

Tirsdag har Spar Nord annonceret, at banken overtager Banknordisk danske forretning med et forretningsomfang på 25 mia. kr. fordelt på 60.000 kunder for en købesum, der er aftalt til bogført værdi tillagt goodwill på 255 mio. kr.

Hvis de relevante myndighedsgodkendelser falder på plads, ventes overtagelsen at blive gennemført den 1. marts næste år.

Derudover er en af årets helt store fusioner Sydbanks opkøb af Alm. Brand Bank for lidt over 1,8 mia. kr., der blev annonceret den 1. oktober.

Den 26. november var det så Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasses tur til at annoncere sine fusionsplaner, der skal gøre den samlede bank til Danmarks ottendestørste målt på arbejdende kapital.

Om fusionen bliver en realitet, finder vi først ud af den 13. januar 2021, hvor de to pengeinstitutters aktionærer skal stemme om det på hver sin ekstraordinære generalforsamling.

Sparekassen Vendsyssel og Salling Bank har fusioneret med førstnævnte som den fortsættende bank til, hvad der, ifølge parterne selv, vil blive en af de ti største danske pengeinstitutter målt på udlån.

Derudover er Langå Sparekasse gået sammen med Sparekassen Djursland, og Sparekassen Kronjylland er fusioneret med Sparekassen Den Lille Bikube.

- De ting, der har drevet konsolideringen i 2020 er forhold, som også må forventes at være gældende næste år. Lavrentemiljøet vil stadig gøre det svært for en bank at realisere en fornuftig basisindtjening, og det kan være med til at drive værket. Så er den store ubekendte, hvis covid-19 kommer til at forårsage større udfordringer for bankerne end det umiddelbart ser ud til i øjeblikket. Det er der dog ikke noget, der tyder på lige nu, siger Nicholas Rohde.

/ritzau/FINANS