Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Danske aktier i mystisk bølgegang: Investeringsfirma kan være årsag

27/1 12:25

Danske eliteaktier oplever onsdag meget usædvanlige bevægelser med voldsomme dyk i aktier som Mærsk, Pandora, Rockwool og Vestas.

Til gengæld er der også bemærkelsesværdige stigninger i Ambu og ISS, hvor førstnævnte dog har leveret et nydeligt regnskab, men hvor en stigning på 13 pct. for en analytiker, som Ritzau Finans har talt med, virker overdrevent.

Umiddelbart er det svært at få øje på, hvad der lige præcis er årsagen til den voldsomme bølgegang i de danske aktier, men udviklingen kan være udløst af problemer hos det amerikanske investeringsselskab Melvin Capital.

Melvin Capital er angiveligt blevet ramt hårdt af ekstreme kursstigninger i den amerikanske virksomhed Gamestop Corporation, som tirsdag steg yderligere 93 pct., og det seneste år er steget med 3300 pct.

Desuden stiger Gamestop voldsomt i formarkedet onsdag - med ikke mindre end 128 pct. til 338 dollar.

Det stemmer ikke godt overens med investeringsselskabets sats på kursfald i aktien, og tab på den position kan tvinge selskabet til at lukke positioner i andre aktier for at lukke hullerne.

På det danske marked har aktier som Ambu og ISS i en periode været omgærdet af short-interesse, altså hvor investeringsfirmaer har solgt lånte aktier, som de håber at kunne købe billigere tilbage på et senere tidspunkt.

Hvis nogle af de investeringsfirmaer så af forskellige årsager er nødt til at lukke de positioner ned hurtigt, skal de ud i markedet for at købe dem tilbage.

Det kan give anledning til store udsving i kurserne og måske være en medvirkende forklaring på at Ambu onsdag middag er steget 13 pct. og ISS med 4 pct.

Omvendt kan nogle også være tvunget til at lukke ned for nogle såkaldte lange positioner, hvor der satses på stigninger, men hvor forskellige omstændigheder kan gøre, at investeringsfirmaer kan være nødsaget til at reducere risici.

Mærsk-aktierne, Pandora, Vestas og Rockwool falder onsdag middag alle med omkring 8 pct. Ørsted ligger desuden 6,2 pct. lavere og Bavarian falder 4,2 pct.

/ritzau/FINANS