Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Olie/Jyske: Efterspørgslen på vej mod normalisering

16/3 11:39

Jyske Bank løfter sin prognose for Brent til 70 dollar for hele perioden frem til 1. kvartal 2022.

Oliepriserne er steget de seneste måneder, efter at det på OPEC+ alliancens møde den 3-4. marts overraskende blev besluttet, at Rusland og Kasakhstan kan øge produktionen minimalt, mens Saudi Arabien fastholder sin ekstraordinære produktionsnedgang på 1 mio. tønder olie per dag.

- Oliebalancen strammer dermed til endnu en gang, og næste markedspsykologisk vigtige prisniveau for brent-olie ser vi ved niveauet 72–75 dollar, skriver oliestrateg Jan Bylov fra Jyske Bank i prognosen.

Banken påpeger, at de fundamentale forhold for olieefterspørgslen udvikler sig positivt, og at der er få fakta i favør af OPEC+ argumentationen om "at forblive årvågen og fleksibel", når olieprisniveauet allerede nu er returneret til alliancens formodede kompromis om en målzone for brent på mellem 65–70 dollar.

- Derimod ser vi det sandsynligt, at Saudi-Arabien er lykkedes med at bruge OPEC+ til at sende et geopolitisk modsvar til USA og præsident Bidens offentlige angreb på Saudi Arabiens kronprins og åbning over for Saudi-Arabiens hovedfjende, Iran, skriver Jyske Bank.

Banken peger også på, at vaccineudrulningen, enorme finanspolitiske stimulanser (senest med 1900 mia. dollar i USA) og historisk lave pengepolitiske renter er faktuel baggrund for en forventning om, at efterspørgslen ufortrødent er på vej mod en normalisering.

- Med en normalisering af efterspørgslen undervejs vil OPEC+ alliancen snarligt – og sandsynligvis på mødet i april – skrue op for olieproduktionen, så olieprisen ikke stiger til niveauer, som påvirker efterspørgslen for negativt, accelererer brugen af alternative energikilder, eller uventet genskaber et nyt frygtet produktionsboom i den amerikanske skiferolieindustri.

- Har vi ret, vil det i vores øjne være et signal om, at OPEC+ alliancen ønsker at holde fast i deres vundne respekt for at have grebet nødvendigt ind i oliemarkedet under covid19-pandemien. Nu betyder det at øge olieproduktionen og -eksporten, skriver Jyske Bank.

Prisen på Brent var mandag kortvarigt over 70 dollar per tønde, men tirsdag ved middagstid er prisen faldet tilbage til niveauet 67,75 dollar.

/ritzau/FINANS