Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo/Jyske Bank: Kinesiske reformer ses ramme salg og indtjening

28/9 10:12

Jyske Bank reducerer sine estimater for omsætningen og driftsindtjeningen for 2022 med henholdsvis 3,1 pct. og 4,8 pct. som følge af, at Kina har igangsat flere reformer for at holde sundhedsudgifterne nede.

Det skriver Jyske Banks senioranalytiker Henrik Hallengreen Laustsen, der har anbefalingen ”hold” og et kursmål på 645 kr. for Novo Nordisk-aktien.

Priserne på medicin har været et stort tema, især i USA, og nu er Kina også hoppet med på bølgen med blandt andet volume-based procurement (VBP), hvor sjette runde (VBP-6) omfatter insulin, og det ventes ifølge Jyske Bank at ramme insulinpriserne.

Novos insulinsalg i Kina udgør ifølge Jyske Bank cirka 9 pct. af det totale salg.

Jyske Banks estimat bygger på en antagelse om, at VBP-6 vil medføre en prisreduktion på 40 pct. samt en positiv effekt fra volumenvækst i Kina fra VBP-6, som følge af mindre prisforskel mellem brand-produkterne og de generiske produkter og/eller Novo vinder en eller flere tenders.

EBIT-estimaterne gavnes ifølge Jyske Bank også af en omkostningsreduktion i markedsføringsomkostningerne, som antages at blive halveret pga. overgangentil større tender-kontrakter.

Det store spørgsmål er dog timingen for et politisk indgreb, hvor det kinesiske ”National Drug Alliance Procurement Office” midt i september udsendt en liste med produkter, som bliver ramt i sjette runde af volume-based procurement (VBP) – hvor insulinerne bliver nævnt.

Jyske Bank vurderer, at gennemførelsen af VBP i Kina er tæt på, og forventer en annoncering i fjerde kvartal, med implementering fra starten af 2022.

På trods af risikoen for en tæt på 40 pct. reduktion af Novos salg i Kina, hvor insulin udgør 78 pct., så fastholder Novo Nordisk, at de langsigtede muligheder i Kina opvejer det kortsigtede prisudfordringer – og det syn bliver delt af Jyske Bank.

- Det positive syn skyldes ikke mindst, at vækstområderne som GLP-1 og Fedme endnu ikke har vundet indpas i Kina, hvilket de forventes at gøre over de kommende år, skriver Jyske Bank.

Derudover har regeringen i Kina kommunikeret flere initiativer, som vil gavne væksten i fremtiden, herunder vil man fremskynde adgangen til innovative lægemidler, skriver Jyske Bank.

Medicinalpriserne er også et tema i USA, hvor Demokraterne ifølge Jyske Bank undersøger, om de, ved at give Medicare forhandlingsmyndighed for lægemiddelpriser (MPN), kan betale for noget af den 3500 mia. dollar store infrastrukturpakke.

- Markedet synes heller ikke at fokusere på dette element, hvilket kan skyldes en forventning om, at forslaget ikke gennemføres, skriver Jyske Bank, der først vurderer, at markedet vil reagere, når der kommer noget konkret.

.\\˙ MarketWire