Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier/middag: Simcorp og Netcompany får klø under sektorrotation

28/9 11:45

Det går hårdt for sig på det danske aktiemarked tirsdag formiddag, hvor vækstaktier som Netcompany, Simcorp og A.P. Møller-Mærsk får klø, mens bankaktierne i højere grad formår at holde skindet på næsen.

Baggrunden er rentestigninger på obligationsmarkedet, hvor handlerne i den seneste uge har kunnet konstatere, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har varslet stramninger af sin pengepolitik i form af en nedtrapning af opkøbsprogrammet - formentlig startende i november.

Også fra Den Europæiske Centralbank har der i sidste uge ifølge Reuters været forlydender om, at opkøbene af obligationer under pandemiprogrammet, PEPP, vil ophøre til marts.

- Det vi kigger ind i nu er en nærmest simultan neddrosling af QE (bankernes opkøbsprogrammer, red.) i løbet af fjerde kvartal. Derfor kører renterne op, om end man skal huske, at de kører op fra meget lave niveauer. Men de stigende renter har udløst en aktierotation ud af vækstaktier og ind i valueaktier og ikke mindst bankaktier, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans.

TAB PÅ 5 PCT. PÅ EN UGE

Herhjemme falder C25-indekset 1,6 pct. til 1900,75, og samlet er indekset faldet næsten 5 pct. de seneste tre børsdage.

- Herhjemme har vi en massiv overvægt af vækstaktier, og derfor vil det danske aktiemarked halte efter de globale aktier, når renterne begynder at stige så kraftigt, som vi har set den seneste uge, lyder det fra Danske Banks chefhandler.

Helt i bunden af det danske marked falder Simcorp med 2,6 pct. til 781 kr., og også it-vækstkometen Netcompany klarer sig skidt og taber 2,3 pct. til 750,50 kr.

Fokus er også på den konjunkturfølsomme transportsektor. DSV taber 2,4 pct. til 1534 kr. og er faldet sammenlagt 8 pct. på en uge. B-aktien i Mærsk taber desuden 2,4 pct. til 18.360 kr.

Selskabsspecifikt har Mærsk solgt forretningsbenet Maersk Container Industry (MCI) for samlet 987,3 mio. dollar - eller små 6,3 mia. kr. - på gældsfri basis. Det vil dog ifølge senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen ikke få den store betydning for aktien, der i stedet kan tynges af kursfald blandt rederier i Asien.

Også Novo Nordisk har det svært og siver 2,1 pct. til 618,50 kr. Jyske Bank har skåret sine estimater for omsætningen og driftsindtjeningen for 2022 med henholdsvis 3,1 pct. og 4,8 pct. som følge af, at Kina har igangsat flere reformer for at holde sundhedsudgifterne nede.

BANKERNE KLARER NÆSTEN FRISAG

Blandt bankerne, der har nemmere ved at tjene penge, når renten stiger, falder Danske Bank 0,6 pct. til 109,50 kr., Jyske Bank ligger 0,4 pct. lavere i 283,70 kr., og Nordea taber 0,4 pct. til 81,69 kr. Det er dog hæderligt i et marked, hvor samtlige aktier i eliteindekset, C25, ligger lavere.

- Det er en sektorrotation og vi tror, at vi kommer til at se stigende renter i en periode. Men vi tror ikke, at det er en trussel mod den økonomiske vækst, for det er stadig stigninger fra lave niveauer, siger Mads Zink.

NOVOZYMES MED NYE FINANSIELLE MÅL

Også Novozymes taber terræn og falder 2 pct. til 444,90 kr. Selskabet har mandag aften præsenteret nye mål for perioden frem til udgangen af 2025.

Enzymproducenten venter en gennemsnitlig årlig organisk vækst på 5 pct. eller mere i perioden, mens driftsmarginen (EBIT) ventes at blive på 26 pct. eller højere i 2025.

Og særligt den del er skuffende, lyder det fra analytiker Per Fogh fra Sydbank.

- Målet for den organiske vækst i perioden på gennemsnitligt 5 pct. er måske en lille smule højere, end markedet havde ventet, men til gengæld er det en noget skuffende indtjeningsprognose som bevidner, at væksten altså koster, siger analytikeren til MarketWire.

Novozymes afholder tirsdag kapitalmarkedsdag.

CARLSBERG I TOP

Helt i toppen af C25 ligger Carlsberg 0,1 pct. lavere i 1043,50 kr. Finans skriver, at Carlsberg har fået en bøde i Indien på cirka 100 mio. kr. for at have deltaget i et priskartel. Bøden blev omtalt af Reuters i fredags.

Blandt sidepapirerne dratter nethandelsvirksomheden Boozt, efter at svenske Handelsbanken har indledt analysedækning af aktien med den negative anbefaling "sælg".

Kursmålet er sat til 140 svenske kr. - svarende til 102,3 danske kr.

Boozt falder 5,1 pct. til 111,70 kr. tirsdag.

.\\˙ MarketWire