Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Bavarian/Nordnet: Abekopper har udløst kæmpe "short squeeze"

20/5 12:35

Nyheden om et udbrud af abekopper har fået professionelle investorer, der har spekuleret i kursfald i Bavarian, til at købe op i stor stil, og abekoppeudbruddet er dermed endt med at blive katalysator for en kæmpemæssig kursstigning.

Det vurderer Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, efter at Bavarian torsdag og fredag er steget sammenlagt over 50 pct. oven på nyheden om fundet af flere tilfælde af abekopper rundt omkring i verden.

Sandsynligheden for, at abekopper bliver en guldrandet forretning for Bavarian, der laver koppevaccine, er ellers næppe stor, mener Per Hansen.

- Der er ingen, der bør være i tvivl om, at abekopper er alvorligt, men der er heller ikke nogen af dem, der sidder og kigger på Bavarian, som er i tvivl om, at abekopper i princippet og potentielt er en meget lille forretning for Bavarian, siger Per Hansen til MarketWire.

HEDGE FONDE GØR FORSKELLEN

Alligevel er kurseffekten endt med at blive gigantisk. Og det skyldes, at biotekaktier som Bavarian ofte er genstand for store "shorts" fra professionelle hedgefonde, mener Per Hansen.

I forbindelse med en "short" spekulerer fondene i at tjene penge på kursfald. Det sker ved, at de låner aktier, i det her tilfælde i Bavarian, og sælger dem i markedet. Håbet er så at købe dem tilbage senere til en lavere kurs.

Og i Bavarians tilfælde har fondenes strategi formentlig frem til torsdag givet store urealiserede gevinster.

I starten af december var kursen på Bavarian således over 300 kr., og onsdag, inden abekoppeudbruddet blev nævnt i danske medier, var kursen mere end halveret til 141,35 kr.

Derfor har der også været god grund for hedgefondene til enten at tage gevinsten hjem, eller alternativt dække tab ind ved selv at købe aktier. Det kaldes et såkaldt "shorts queeze", når de investorer, der ligger "kort", føler sig presset til at købe aktierne tilbage. Og det giver kursudviklingen yderligere fart på.

HEDGE FONDE VÆSENTLIGSTE DRIVKRAFT

- Jeg kan ikke afvise, at abekopper udgør 5-10 pct. af den stigning, vi har set i de sidste dage.

- Men det, der forklarer stigningen er formentlig et kæmpe "shorts queeze", siger Per Hansen.

Han vurderer også, at abekoppehistorierne har fået helt almindelige investorers øjne op for, at Bavarian-aktien faktisk er faldet rigtigt meget igennem seneste halve år.

- De private investorer er aktiemarkedets puls. Vi ser over lange periode, at de private investorer hos Nordnet står for 25 pct. eller mere af den samlede omsætning i Bavarian Nordic. Så de tilfører energien og pulsen til markedet.

- Men short-investorerne er den egentlige katalysator for langt hovedparten af stigningen. Om de står for 50, 60 eller 70 pct. af stigningen, ved jeg ikke. Men de sætter retningen.

KONTRAKT I HUS

Bavarian steg torsdag over 29 pct., da de mystiske udbrud af abekopper rundt omkring i Europa, Nordamerika og senest også Australien, blev omtalt i danske medier.

Desuden supplerede Bavarian nyhedsstrømmen med oplysninger om, at et unavngivet europæisk land har bestilt en ordre af vaccinen Imvanex mod abekopper.

Ordren har ikke ændret på Bavarians 2022-forventninger, men aktien fortsætter fredag ufortrødent i vejret og ligger ved middagstid til en gevinst på 18,6 pct. i 217 kr.

.\\˙ MarketWire