Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mærsk/Sydbank: Når Biden vil pille ved markedet bliver man usikker

17/6 09:57

Det er svært helt at få overblik over den amerikanske præsident, Joe Bidens, seneste indgreb over for containerrederierne.

Senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen ser indgrebet som symbolpolitik, men egnet til at skabe usikkerhed på markedet.

- Det er verdens største økonomi, så når Biden siger, at han vil pille ved markedet, så bliver man usikker på, hvad det vil betyde, og hvordan det vil blive gjort, siger Mikkel Emil Jensen, til MarketWire.

Vurderingen kommer, efter at Biden torsdag underskrev en ny lov, der skal sikre lavere fragtpriser. Præsidenten fremhævede samtidig, at loven er endnu et af regeringens tiltag i kampen mod inflationen, skriver Bloomberg News.

Den nye lovgivning, der har støtte fra begge partierne i Kongressens to kamre, skal blandt andet modvirke flaskehalse i søtransporten, da de amerikanske søfartsmyndigheder, Federal Maritime Commission, i USA tildeles redskaber til at forhindre, at rederier på "urimelig" vis nægter at anvende ledig kapacitet til amerikansk eksport.

Efter genåbningen har der været eksempler på, at containerrederier har taget betaling fra andre landes eksportører for at sejle direkte tilbage med tomme skibe og hente nye varer, i stedet for eksempelvis at fragte varer fra USA til et tredjeland på vejen.

Kommissionen pålægges desuden at undersøge særlige ratetillæg, som rederierne opkræver.

Ifølge præsident Biden vil loven stoppe rederierne i "at udnytte amerikanske familier, landmænd og virksomheder".

- De skrabede profit sammen, og omkostningerne blev sendt videre, som I sikkert kan gættet, direkte til forbrugerne. Til amerikanske familier og virksomheder, fordi de kunne, sagde Joe Biden torsdag ifølge Bloomberg News.

LØFT AF HAVNENE VIL HJÆLPE

Hos Sydbank ser Mikkel Emil Jensen dog de tårnhøje fragtrater som et udtryk for de udtalte flaskehalse, der har præget transportsektoren, siden covid-19 brød ud.

Og det er ikke mindst havnene, der ifølge Mikkel Emil Jensen er problemet, da trængsel og ophobning af containere betyder, at rederierne ikke kan få losset og lastet containerskibene, men i stedet må vente længe uden for havnene i lange køer, inden der er ledig kajplads.

- Det er jo markedsstress, de forsøger at pille ved. Men markedet skal på sigt nok komme i balance af sig selv.

- Det her virker lidt som symbolpolitik. For hvad bliver effekten egentlig. De kan jo ikke bare trylle containerskibe frem. Det, der ville hjælpe, var at gøre havnene mere effektive, mener Mikkel Emil Jensen.

Mærsks B-aktie falder 0,1 pct. til 17.065 kr.

.\\˙ MarketWire