Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nato vil fremover se Kina som en udfordring for sikkerheden

28/6 17:42

For første gang i Natos historie vil alliancens strategiske koncept berøre Kina.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i forbindelse med denne uges Nato-topmøde i Madrid.

Da Nato i 2010 vedtog sin seneste langsigtede strategi, blev Kina end ikke nævnt. Kina blev dengang ganske enkelt ikke opfattet som havende betydning for Nato-landenes sikkerhed.

På denne uges Nato-topmøde i Madrid skal Nato vedtage et nyt strategisk koncept. Det vil fastlægge retningen for Nato i de kommende ti år.

- Et af vores budskaber er, at vi ikke vil se Kina som en modstander. Kina er det største land i verden, og vi skal tale med Kina om emner som klimaforandringer og energi.

- Men vi er skuffede over, at Kina ikke har været i stand til at fordømme den russiske invasion af Ukraine. Og at Kina spreder mange af de falske fortællinger om Nato og Vesten, siger Jens Stoltenberg.

På mødet i Madrid ventes Nato-landene ifølge Financial Times at betegne Kina som "en udfordring for vores interesser, vores sikkerhed og vores værdier" i det nye strategiske koncept.

Emnet er dog ømtåleligt, da mange Nato-lande, inklusiv Danmark, har tætte økonomiske bånd til Kina.

Men det har vakt dyb bekymring, at Kina i de seneste måneder har benægtet beviser for russiske krigsforbrydelser i Ukraine. Landet har også afvist, at Rusland forhindrer Ukraine i at eksportere korn.

- Kina og Rusland er tættere nu, end man nogensinde har været før, siger Jens Stoltenberg.

- Vi så det i den fælles udtalelse mellem Kina og Rusland i begyndelsen af feberar, hvor præsident Xi og præsident Putin sagde, at deres partnerskab var uden grænser.

- De fastslog samtidig, at både Rusland og Kina er imod enhver udvidelse af Nato. Det er første gang, at Kina så eksplicit har udtrykt en stærk mening imod Nato og Nato-udvidelse, siger han.

Stoltenberg har op til topmødet lagt vægt på, at Natos partnere i Asien og stillehavsområdet for første gang vil deltage i et Nato-topmøde. Det vil sige Australien, Japan, Korea og New Zealand. Lande, der alle føler sig truet af Kinas oprustning.

Kina afviser dog kritikken. En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium sagde tirsdag til journalister i Beijing, at Nato "hænger fast i gamle sikkerhedskoncepter" fra Den Kolde Krig.

- Kina forfølger en fredelig udenrigspolitik og blander sig ikke i andre landes internationale anliggender, sagde talsmand Zhao Lijian ifølge Financial Times til journalisterne i Beijing.

Stoltenberg afviser dog, at Nato skulle være i færd med at opbygge et modsætningsforhold mellem alliancen og dens partnere på den ene side og Kina og Rusland på den anden.

- Kerneproblemet er ikke, at vi støtter Ukraine. Kerneproblemet er den uprovokerede krig fra Ruslands præsident Putin, siger Stoltenberg.

/ritzau/