Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier/Maj Invest: De dårlige nyheder er slet ikke forbi endnu

2/8 12:37

Rækken af dårlige nyheder for aktieinvestorerne verden over er slet ikke ovre endnu.

Det vurderer Jeppe Christiansen, der er administrerende direktør for Maj Invest, i en kommentar.

Siden den amerikanske centralbank, Federal Reserve, påbegyndte sine stramninger af pengepolitikken, og Rusland invaderede Ukraine, har der været aktieuro.

Både krigen og strammekursen fra centralbankerne kører fortsat. Senest løftede Federal Reserve i sidste uge sin ledende rente med 0,75 pct.point, og også Den Europæiske Centralbank (ECB) er gået i gang med at hæve renterne i kampen mod en skyhøj inflation.

Og skyhøj inflation, kraftige pengepolitiske stramninger og frygt for recession står ikke alene.

Det gør de kursfald, vi oplever nu, anderledes end tidligere nedture - særligt sammenlignet med nedturen under det første coronaudbrud, vurderer Jeppe Christiansen. Det nuværende fald har en længere varighed, da vi samtidig oplever energikrise i kølvandet af Ukraine-krigen. Og den krise vil tage årevis at løse.

Det er ifølge Maj Invest værd at mærke, at krisen rammer verdens tre store regioner forskelligt. Det kan have betydning for udviklingen på aktiemarkedet.

Europa er hårdest ramt med Tyskland som energikrisens epicenter. Europa kommer til at mangle energi i flere år, og derfor kan en økonomisk recession næppe undgås.

USA står i modsætning til Europa stærkere, da amerikanerne har rigeligt energi, og sikkerhedspolitisk er landet rustet med verdens stærkeste militær. Den solide økonomi resulterer i, at den amerikanske dollar samtidig er blevet styrket kraftigt i 2022.

I Asien er inflationen et mindre problem. Her findes der betydelige finansielle ressourcer, og der er ikke udpræget mangel på energi. Kinas problemer består i større grad af covid-19-nedlukninger, høj gældsætning og en potentiel boligboble, der ifølge Jeppe Christiansen begrænser vækstmulighederne.

KRISE KAN GAVNE NØDVENDIGE INVESTERINGER I GRØN ENERGI

Lyset i mørket af energikrisen er, at den ifølge Jeppe Christiansen måske kan være den nødvendige katalysator, der kan få gang i europæiske energiinvesteringer i forhold til grøn energi.

Krisen minder meget om 70'ernes oliekrise, hvor priserne steg til mere end det femdobbelte. Netop nu sker det samme med naturgas, som er mere end fordoblet i pris.

- Vi har brug for en strukturel løsning på energibehovet de næste 25 år og ikke kun en ”naiv” satsning på vindmøller og elbiler. Vi har brug for atomkraft, teknologiske løsninger med indfangning af CO2, masser af grøn brint og brændselsceller samt ikke mindst enorme solanlæg i Sydeuropa, skriver Jeppe Christiansen.

På trods af udfordringerne og røde tal ud for stort set samtlige aktieindeks i 2022, ser markederne dog ikke ud til at falde helt sammen som følge af krisen. Og den langsigtede positive trend vil formentlig også vende hurtigt tilbage, lyder det fra Maj Invests topchef.

- Den bedste strategi er at fokusere på globale aktier og holde fast i de aktier, der har en solid forretningsplatform, som har fungeret i mange år, skriver Jeppe Christiansen.

.\\˙ MarketWire