Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Fredagens aktier: Surest for banker, Mærsk og DSV

23/9 17:08

Fortsat dyk i raterne for containertransport og styrket bekymring for recession pressede især logistikkollegerne Mærsk og DSV samt bankerne mod bunden i fredagens danske C25-indeks, der fik en sur afslutning på handelsugen.

Indekset lukkede i 1457,67 eller 1,7 lavere end lukkeniveauet torsdag eftermiddag, og eliteindekset holdt sig dermed i sit laveste niveau i over to år.

Blot fem ud af indeksets 25 aktier formåede at holde kursudviklingen i grønt.

- Frygt for recession, centralbankerne, der strammer pengepolitikken, geopolitisk usikkerhed og stigende energipriser har virkelig fjernet risikoappetitten fra aktiemarkederne, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

Skuffende PMI-tal fredag formiddag fra eurozonen og Tyskland har heller ikke hjulpet på situationen, mener Martin Munk.

SELV BANKERNE VAR I MINUS

Trods negative aktiemarkeder sås også stigninger i renten på de ellers mere sikre obligationer, og den udvikling gavner sædvanligvis bankerne. Men ikke fredag, hvor frygten for den økonomiske udvikling fik overtaget.

- Selv bankerne oplever kursfald i dag, men de har ellers ligget lunt, noterer Martin Munk.

Nordea mistede 3,2 pct. til 68,84 kr., Danske Bank tabte 4,2 pct. til 100,40, og Jyske Bank gik 4,4 pct. tilbage til 415,50 kr. nederst i C25.

DEROUTE FOR RATER

Tæt på bunden af C25 tabte Mærsks B-aktie 3,7 pct. til 13.835 kr., og DSV fulgte med mod bunden med et minus på 3,7 pct. til 868,60 kr.

- Der kom tal for raterne i denne uge, og de falder 10 pct., så det er ret voldsomt, det der sker der, mener Martin Munk.

Der er tale om Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt fra Shanghai til en række destinationer verden over, og som faldt med 10,4 pct. Det er 15. uge på stribe, at indekset falder. Dermed er det faldet uafbrudt siden midten af juni. Med denne uges fald er indekset 55,4 pct. lavere end på samme tidspunkt sidste år, og over de seneste fire uger er rateindekset faldet med omkring 10 pct. hver eneste uge.

Også transport-lillebroren NTG dykkede med 2,8 pct. til 205 kr.

PLUS TIL DEFENSIVE

I toppen af C25 sluttede Ambu og Netcompany med plusser på henholdsvis 2,0 pct. til 63 kr. og 2,8 pct. til 260 kr. Der var ikke fredag selskabsspecifikke nyheder fremme om selskaberne.

Novo steg 0,9 pct. til 749,30 kr. og Chr. Hansen blev løftet 1,3 pct. til 388 kr. som repræsentanter for de defensive aktier, der sædvanligvis klarer sig relativt bedre i et nervøst marked. Blandt de europæiske aktier klarede netop medicinalaktierne sig bedst fredag med et begrænset minus på 0,02 pct. på sektorbasis ved dansk lukketid.

SÆNKEDE KURSMÅL

I den nedre del af C25 tabte GN 2,8 pct. til 153,75 kr., efter at Nykredit har sænket sit kursmål for aktien til 250 kr. fra 300 kr. Aktien er faldet 62 pct. siden nytår.

Pandora fik skåret en væsentlig luns af sit kursmål til 600 kr. fra 800 kr. hos Nykredit. Smykkeaktien faldt 2,3 pct. til 374,90 kr. og er siden årets start faldet mere end 50 pct.

BØDER TIL SAS

Uden for C25 er SAS blev tildelt en bøde af fondsbørsen i Sverige, Nasdaq Stockholm, på grund af forsinket kommunikation om sommerens pilotstrejke. Bøden i Stockholm er på 1.960.000 svenske kr. og svarer til tre gange SAS' årlige gebyr til børsen.

Nasdaqs kritik går på, at SAS var for lang tid om at meddele om pilotstrejken 4. juli, efter at forhandlingerne var brudt sammen.

Aktien faldt 1,7 pct. til 0,37 kr.

Maersk Drilling har fået lov til at blive afnoteret på fondsbørsen i København. Det er Nasdaq Copenhagen, der fredag har givet lov til en afnotering - og sidste handelsdag på børsen er sat til den 3. oktober. Og dagen efter - den 4. - handles aktierne ikke længere i København.

Afnoteringen kommer i forbindelse med, at Maersk Drilling og amerikanske Noble Corporation fusionerer.

Derudover blev det fredag morgen oplyst, at Maersk Drilling har sikret sig en kontrakt hos britiske Ineos i Danmark til en værdi af cirka 34 mio. dollar.

Men aktien tabte 4,8 pct. til 350,20 kr.

.\\˙ MarketWire