Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Danske Bank: Betaler 15,3 mia. i bøde og opjusterer marginalt - GENT

14/12 06:34

Danske Bank har tirsdag erkendt sig skyldig i bedrageri og indgået et forlig med to amerikanske og en dansk myndighed, som betyder en samlet bødebetaling fra banken på 15,3 mia. kr.

Forliget og bøderne afslutter dermed myndighedernes efterforskning af den store hvidvasksag, hvor Danske Banks filial i Estland gennemførte ulovlige overførsler for udenlandske kunder til udenlandske banker for milliarder af euro.

Det fremgår af en meddelelse til fondsbørsen fra Danske Bank.

På baggrund af forliget opjusterer Danske Bank sine forventninger en smule til et nettoresultat, som er "højere" end et underskud på 5,3 mia. kr. i 2022. Tidligere var buddet et bedre nettounderskud end 5,5 mia. kr.

For 2023 præciserer Danske Bank målet for egenkapitalforretningen på 8,5-9,0 pct. til "den øvre ende af spændet".

- Danske Bank indgår et endeligt koordineret forlig med det amerikanske justitsministerium, den amerikanske børsmyndighed og den danske National enhed for Særlig Kriminalitet som konsekvens af disse myndigheders undersøgelse af fejl og forseelser vedrørende non-resident-porteføljen i bankens tidligere filial i Estland, hedder det.

- Danske Bank accepterer fuldt ud resultatet af undersøgelserne og undskylder uforbeholdent for de uacceptable fejl og forseelser, der er sket tidligere, og som på ingen måde hører hjemme hos Danske Bank i dag.

Department of Justice, DoJ, det amerikanske justitsministerium, skriver også i sin pressemeddelelse tirsdag, at Danske Bank erkender "svindel" over for andre kommercielle banker.

Aftalen tirsdag omfatter også et forlig med de amerikanske børsmyndigheder, Securities and Exchange Commission,SEC, i en civilretlig sag om "værdipapirsvindel", mens aftalen med National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, omfatter overtrædelse af lov og hvidvask og lov om finansiel virksomhed.

Forliget med de tre myndigheder dækker over en betaling på 1209 mio. dollar til det amerikanske justitsministerium, et beløb på 178,6 mio. dollar til SEC, samt bøde og konfiskation af samlet 4749 mio. kr. til NSK i Danmark.

Bøden til det amerikanske justitsministerium er reelt på 2 mia. dollar, men Danske Bank opnår en rabat på tæt ved 850 mio. dollar, fordi Danske Bank til andre myndigheder i USA og Danmark altså skal betale bøder for de samme forhold.

- Danske Bank accepterer og er enig i betingelserne for forligene, og som følge heraf er undersøgelserne af Danske Bank hos de amerikanske og danske myndigheder nu afsluttet. Som konsekvens af Danske Banks forlig med DoJ om at erklære sig skyldig har banken fået en prøvetid på tre år.

Beløbet er dækket af tidligere hensættelser. Så sent som i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal satte banken 14 mia. kr. af til hvidvasksagen relateret til filialen i Estland.

- Danske Bank har taget væsentlige tiltag for at afhjælpe disse fejl og forhindre, at noget lignende vil kunne ske igen. Blandt andet har banken fået ny ledelse, og der er foretaget betydelige investeringer i systemer, kontroller og kompetencer for at bekæmpe økonomisk kriminalitet, anfører Danske Bank også.

En amerikansk distriktsdomstol skal tiltræde forliget med det amerikanske justitsministerium og foretage den endelige strafudmåling, mens SEC har anlagt et civilt søgsmål med det formål, at aftalen mellem børsmyndighederne og Danske Bank optages til endelig dom. Endelig vil Danske Bank i Københavns Byret på et senere tidspunkt erklære sig skyldig i tiltalen og acceptere bøden fra NSK.

Danske Bank holder fast i, at den annullerer udbetalingen af resterende udbytte for 2021, ligesom banken ikke vil udbetale dividende for 2022.

Link til det amerikanske justitsministeriums meddelelse: https://www.justice.gov/opa/pr/danske-bank-pleads-guilty-fraud-us-banks-multi-billion-dollar-scheme-access-us-financial

.\\˙ MarketWire