Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Sluttede med januarplus over 6 pct.- teknologi i front

31/1 22:09

De amerikanske aktier steg solidt tirsdag, da cheferne i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, indledte deres todages rentemøde.

Dermed endte januarmåned med et samlet plus på hele 6,2 pct., og det lover godt for retsten af 2023, da markedet siden 1950 i næsten tre ud af fire tilfælde efter januarplus er steget de efterfølgende 11 måneder, ifølge data fra Stock Trader's Almanac.

Nervøsitet for en høgeagtigt centralbank sendte ellers aktierne tungt ned mandag, men tirsdagens nøgletal pegede i retning af fortsat aftagende inflation. Det styrkede forventningen om en mindre renteforhøjelse på 25 basispoint onsdag og håbet om en mere mild centralbankformand, Jerome Powell, på den efterfølgende pressekonference.

Det brede S&P 500-indeks vandt derfor tirsdag 1,5 pct. Mandag faldt det med 1,3 pct.

Dow Jones gik også frem med 1,1 pct., og Nasdaq blev løftet 1,7 pct. tirsdag. Det teknologitunge indeks er indtil nu i år dermed gået frem med 10,7 pct.

- Man skal ikke underkende, at aktierne i USA er røget ud af den her faldende trend på det 200 dagens gennemsnit, og det betyder, at momentuminvestorerne nu handler med markedet, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Det er dog en uge med centralbankmøder i USA og Europa og vigtigt regnskaber, så der er stadig masser, som kan ødelægge det. Sker det ikke, vil momentumkøberne dog forsøge at drive markedet yderligere op.

AFTAGENDE OMKOSTNINGSVÆKST

Tirsdagens vigtige nøgletal fra USA var Employment Cost Index, arbejdsomkostningerne, som viste en stigning i fjerde kvartal på 1,0 pct., hvilket var mindre end ventede 1,1 pct. og et fald fra 1,2 pct. i tredje kvartal.

Læsningen af indekset bekræftede, at inflationspresset, trods et fortsat stærkt arbejdsmarked med langt flere ledige job end arbejdsløse amerikanere, er aftagende.

Og det bekræftede, at Federal Reserve kan nøjes med at sætte renten op med 0,25 pct.point onsdag efter syv løft i 2022 på i alt 4,25 pct.point.

- Nøgletallene støtter, at det ikke bliver så høgeagtigt fra den amerikanske centralbank onsdag. Korte renter falder mere end de lange tirsdag. Det er godt for teknologi og dermed for amerikanske aktier, kommenterer Lars Skovgaard Andersen også.

TEKNOLOGI I FRONT

I S&P 500 trak cyklisk forbrug op med 2,2 pct., da Amazon og Tesla vandt frem med henholdsvis 2,6 og 3,9 pct.

De to andre teknologitunge sektorer, it og kommunikationsservice, gik samtidig frem med 1,4 pct. hver især. Her var der inden for it løft til Microsoft på 2,1 pct., til Nvidia på 2,0 pct. og til Apple på 0,9 pct. I kommunikationsservice steg Alphabet 2,0 pct. og Meta Platforms med 1,3 pct.

Tirsdagen var fyldt med regnskabsnyt, hvor Exxon Mobil gjorde sig bemærket med et rekordresultat på 55,7 mia. dollar i 2022 eller et let gevinst på 6,4 mio. dollar hver time i hele året. Trods manglende nyt om yderligere aktietilbagekøb, Exxon fremhævede behovet for at styrke balancen til fremtiden, vandt aktien frem med 2,2 pct.

Pakketransportselskabet United Postal Service, UPS, steg også 4,7 pct., da indtjeningen i fjerde kvartal var bedre end ventet.

Medicinalkæmpen Pfizer steg desuden 1,4 pct., selv om salgsforventningen til 2023 skuffede. Pfizers aktie er dog faldet 14 i år, hvilket gør januar til den værste måned for aktien siden 2009.

GM I VEJRET

Endnu bedre gik det for General Motors, GM, hvis aktie røg i vejret med 8,4 pct., da prognosen for 2023 trumfede Wall Streets forventninger på alle leder og kanter og derfor manede frygten for en priskrig med Tesla på elbiler i jorden.

Caterpillar skilte sig omvendt ud med et minus på 3,5 pct., da øgede omkostninger tog en større bid af overskuddet end ventet, selv om salget i fjerde kvartal overgik forventningerne.

McDonald's satte sig også med 1,3 pct. på en svag prognose, for det var ventet, at faldende fødevarepriser ville understøtte forretningen mere.

Endelig røg Spotify i vejret med 12,7 pct. Den svenske musikstreamingtjeneste, med notering i USA, da fjerde kvartal bød på solid brugervækst.

.\\˙ MarketWire