Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Torsdagens aktier: Tobak og transport i markant fremgang

9/3 17:06

Mens der var rav i i gaden blandt sidepapirerne med markante stigninger til Scandinavian Tobacco Group og transportkoncernen NTG gjorde aktierne i C25-indekset mindre væsen af sig i torsdagens aktiehandel.

Samlet lukkede eliteindekset 1,1 pct. højere i 1787,56.

Det er fortsat udsigten til stigende renter, der præger humøret, efter at inflationen på det seneste har vist sig mere vedholdende end håbet.

- Fokus er stadigvæk på den amerikanske centralbankchef Powells tale for et par dage siden, hvor det blev indikeret, at vi godt kunne forvente, at der kom højere renter. Det har lagt lidt en dæmper på aktiemarkederne, og det er stadigvæk det, der er temaet, siger chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink.

Meldingerne fra Jerome Powell har øget sandsynligheden for, at centralbanken i USA, Federal Reserve, på sit kommende rentemøde hæver renten med 50 basispoint, hvor markedet tidligere hældede mod 25 basispoint.

VESTAS I PLUS EFTER FORMANDSNYT

Uden selskabsspecifikke nyheder lukkede Demant i toppen af C25 med et plus på 3,0 pct. til 218,60 kr. forfulgt af Vestas, der steg 2,9 pct. til 211,25 kr.

Vestas har meddelt, at vindmølleproducentens bestyrelsesformand siden 2012, Bert Nordberg, ikke genopstiller i forbindelse med den forestående generalforsamling. Han afløses af den tidligere Vestas-topchef Anders Runevad, som i dag er næstformand i selskabet.

- Runevad er næstformand allerede, og han kender selskabet ud og ind, og jeg synes da, at det er et lille plus, at de får en ny stærk formand ind, konstaterer Mads Zink.

I bunden af eliteindekset sluttede Bavarian Nordic med et fald på 2,0 pct. til 204 kr. - også uden selskabsspecifik baggrund.

LØFTET KURSMÅL TIL NOVO

Midt i indekset steg tunge Novo Nordisk 1,6 pct. til 1010 kr. og bidrog dermed til det samlede plus.

Aktien nyder godt af, at det amerikanske finanshus JPMorgan har løftet kursmålet for aktien med 100 kr. til 1200 kr. og gentaget den positive anbefaling "overvægt".

Med i den nedre del af indekset faldt Mærsk B-aktie 1,2 pct. til 16.065 kr.

Torsdag middag viste data fra World Container Index (WCI), der opgøres af konsulenthuset Drewry, at priserne på at få fragtet en container på en af de store nøgleruter fortsætter ned, og på tre af ruterne ud af Shanghai ligger fragtprisen nu på det laveste niveau siden maj 2020.

TOBAKSAKTIE STEG TOCIFRET

Uden for C25 drønede Scandinavian Tobacco Group op med et plus på 14,3 pct. til 136,10 kr. efter et bedre regnskab for fjerde kvartal end ventet samt en stærk prognose for 2023, som selskabet præsenterede efter dansk børslukketid onsdag aften.

Deutsche Banks analytiker Gerry Gallagher pointerer, at indtjeningen per aktie på 4,4 kr. i fjerde kvartal er betydeligt over selskabets indsamlede analytikerkonsensus på 3,5 kr.

Analytikeren, der har anbefalingen "køb" af tobaksaktien, fremhæver også, at den organiske vækst i EBITDA-indtjeningen på 13,3 pct. er over analytikerprognosen på 5,4 pct.

Samtidig onsdag aften kom transportselskabet NTG også med pæne regnskabstal, og torsdag lukkede aktien 7,5 pct. højere i 357 kr.

NTG kom ud af 2022 med et driftsoverskud (EBIT) på 758 mio. kr. mod 542 mio. kr. i 2021. For regnskabsåret 2023 venter transportselskabet et justeret driftsresultat (EBIT) på 620-700 mio. kr.

Selskabet annoncerede også et aktietilbagekøbsprogram på 75 mio. kr.

- NTG stiger godt 7 pct. på et fint resultat. Driftsresultatet var 6 pct. bedre end ventet, og de kom også med en fin prognose for 2023 og igangsætter et aktietilbagekøb. Det skaber noget lettelse og helt fair, at den kører lidt op i dag, siger Mads Zink.

Huscompagniet faldt derimod 6,9 pct. til 45,70 kr. efter husbyggefirmaets regnskab for 2022. I regnskabet, hvor der varslet et noget lavere resultat i år, oplyser selskabet, at det vil gennemgå sin kapitalstruktur, efter at gearingen overstiger målsætningen.

Blandt dagens regnskabsaktuelle selskaber var også Harboes Bryggeri, som kom ud af tredje kvartal med et mindre overskud og markant vækst på toplinjen efter en periode, hvor bundlinjen har blinket rødt. Bryggeriet er tynget af prisstigninger på en lang række råvarer og transport, men det har efterhånden også formået at få løftet sine egne priser.

- Udviklingen i tredje kvartal viser, at vores gennemførelse af prisstigninger til at modsvare de meget høje priser på fremstilling og distribution af vores produkter er begyndt at vise positive resultater, siger administrerende direktør Søren Malling ifølge regnskabet.

Regnskabet blev modtaget med et plus på 3,2 pct. til 70,20 kr.



.\\˙ MarketWire