Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

ECB's Lagarde efter spektakulær redning: Eurozonens banker er robuste

20/3 06:53

UBS' overtagelse af Credit Suisse medvirker til, at markedsforholdene kan genoprettes og vil sikre den finansielle stabilitet.

Det vurderer chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, i en kommentar, der blev lagt ud søndag aften på centralbankens hjemmeside.

Hun understreger samtidig, at banken står klar til at træde til, hvis det bliver nødvendigt for at skabe ro på markedet.

- Banksektoren i euroområdet er robust med stærke kapital- og likviditetspositioner. Under alle omstændigheder er vores politiske værktøjskasse fuldt udstyret til at yde likviditetsstøtte til euroområdets finansielle system, hvis det er nødvendigt, og til at bevare en smidig transmission af pengepolitikken, siger Christine Lagarde ifølge meddelelsen.

TRAVL WEEKEND

Meldingen kommer efter en hæsblæsende weekend i Schweiz.

Den Schweiziske Nationalbank, SNB, meddelte søndag aften, at den assisteret af landets finanstilsyn havde stået fader til UBS' køb af Credit Suisse, der længe har været ramt af kunde- og investorflugt på grund af en række skandaler og svage regnskaber.

Senere søndag fulgte en aftale mellem verdens store centralbanker, Bank of Canada, Bank of England, Bank of Japan, ECB og den amerikanske centralbank, Federal Reserve, om at sikre rigelig dollarlikviditet til finansmarkederne.

Og i Schweiz meddelte finanstilsynet, FINMA, at obligationer af typen AT1 udstedt af Credit Suisse nedskrives til nul. Der er tale om obligationer med en samlet nominel værdi på 16 mia. dollar, eller lige over 120 mia. kr., der nu ikke er noget værd.

Obligationerne er ifølge Financial Times kendetegnet ved, at de er relativt risikable, da de kan blive nedskrevet eller konverteres til aktier, hvis bankens soliditet falder under et forudbestemt niveau.

Myndighedernes beslutning om, at nedskrive dem til nul skal blandt andet ses i lyset af, at Schweiz er trådt til og har sikret likviditeten i forbindelse med UBS' køb ved at udstede to likviditetslinjer på op til 100 mia. schweizerfranc.

- Med UBS' overtagelse af Credit Suisse er der fundet en løsning til at sikre økonomisk stabilitet og beskytte den schweiziske økonomi i denne ekstraordinære situation, skriver SNB.

ALVORLIG SITUATION

Også det schweiziske finanstilsyn understreger, at situationen er alvorlig.

- Credit Suisse-koncernen oplever en tillidskrise, som har manifesteret sig i betydelige afgang af kundemidler. Dette blev forstærket af omvæltningerne på det amerikanske bankmarked i marts 2023.

- Der var risiko for, at banken blev illikvid, selv om den forblev solvent, og det var nødvendigt for myndighederne at gribe ind, for at forhindre alvorlig skade på schweizerne og internationale finansielle markeder, skriver tilsynet i sin meddelelse søndag.

.\\˙ MarketWire