Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Formuepleje efter UBS' køb af CS: Stadig tydelige tegn på nervøsitet

20/3 09:32

UBS' køb af Credit Suisse i weekenden blev i første omgang vel modtaget på de asiatiske aktiemarkeder, men stemningen er hurtigt vendt, og finansmarkederne vidner mandag morgen om tydelig nervøsitet, vurderer aktiestrateg i Formuepleje, Otto Friedrichsen.

Han peger på, at aktierne falder, mens investorerne søger sikkerhed på obligationsmarkedet, hvor renterne på såvel de korte som lange obligationer falder ganske markant.

Samtidig stiger guldprisen, der ofte bruges som sikker havn, til det højeste niveau i et år.

- UBS's køb af Credit Suisse er jo ikke en lykkelig omstændighed, men et tvangsægteskab for at få tingene til at lykkes, siger Otto Friedrichsen til MarketWire.

LØSNING UDFORDRER

Han hæfter sig ved, at det schweiziske finanstilsyn og centralbanken har været inde over handelen. Desuden har en række af verdens store centralbanker aftalt at stille rigelig likviditet til rådighed for markedet, der som led i handelen til gengæld må se nogle af de normale spilleregler blive ændret. Og det giver store tab ikke mindst til obligationsejere.

I forbindelse med købet nedskrives obligationer med en samlet nominel værdi på 16 mia. schweizerfranc til nul, og derved går over 120 mia. kr. nominelt op i røg.

Aktionærerne får derimod lov til at beholde noget af deres investering. De taber over 33 mia. kr., men modtager trods alt aktier til en værdi af 0,76 schweizerfranc per Credit Suisse-aktie, eller lige under 60 pct. mindre end fredagens lukkekurs på Credit Suisse.

Og det bryder med den normale tabsrækkefølge ved konkurser, hvor aktionærerne står først for, når tabene skal sluges, og obligationsejerne først derefter må tage deres tab.

- At man begynder at pille lidt ved spillereglerne i forhold til, hvem der står forrest i køen, når aktiverne skal fordeles, er noget af det, der udfordrer obligationsejerne, siger Otto Friedrichsen.

INVESTORERNE LEDER EFTER NÆSTE PROBLEMBANK

Han venter, at finansmarkederne og investorerne nu vil fortsætte med at med kigge efter andre banker, der risikerer samme skæbne, som amerikanske Silicon Valley Bank, der krakkede i forrige uge.

- Det er en proces, som vil fortsætte, indtil man er forsikret om, at vi er i en situation, hvor vi ikke længere har de her selskabsspecifikke forhold, som vi så i Credit Suisse og Silicon Valley Bank, vurderer Otto Friedrichsen.

Finansaktierne tager da også mod de største klø fra åbningen mandag. Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks falder 0,6 pct., mens underindekset for finans taber 2 pct.

Blandt de værst tilredte er britiske Barclays, der taber 7,6 pct., og Bank of Ireland, der ligger 6,4 pct. lavere.

Herhjemme taber Danske Bank 5,8 pct., og Jyske Bank ligger 5,5 pct. lavere. Nordea taber 2,6 pct. til 72,62 kr., og Sydbank ligger 5,5 pct. lavere i 297,20 kr.

.\\˙ MarketWire