Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Aktier faldt efter renteløft - chipaktier steg

22/3 21:22

De amerikanske aktier brugte handelen frem til onsdagens rentebeslutning på at træde vande med små udsving, men efter meddelelsen om Federal Reserves niende renteforhøjelse i træk, denne gang på 0,25 pct.point til intervallet 4,75-5,00 pct., kom der vanen tro gang i løjerne.

Aktierne i S&P 500 svingede nemlig efterfølgende mere end 100 indekspoint op og ned, inden det endte handelen med et samlet minus på 1,6 pct.

Dow Jones bakkede samtidig også med 1,6 pct., mens Nasdaq smed 1,7 pct. Indtil nu i denne uge er de amerikanske aktier imidlertid stadig steget med 0,5 pct.

STÆRK KONSENSUS

Jerome Powell fortalte onsdag på et efterfølgende pressemøde, at bankens ledelse havde overvejet en pause i renteløftene, men at der var "stærk konsensus" omkring beslutningen om at løfte renten.

Ledelsen havde taget uroen i den regionale amerikanske banksektor i betragtning, men i sidste ende havde de økonomiske data med fortsat alt for høj inflation vejet tungest.

- Hvis der er behov for at løfte renterne højere, vil vi det, sagde Jerome Powell desuden.

Han understregede også, at bankens renteudvalg ikke ser nogen rentenedsættelser foran sig i år.

- Det er omkring så høgeagtig Federal Reserve kan være taget den nuværende stress i banksektoren i betragtning, siger Win Thim, strateg hos BBH, til Bloomberg News.

Med til at forsure stemningen var også, at USA's finansminister, Janet Yellen, samtidig med Powells pressekonference, i Senatet slog fast, at myndighederne ikke overvejer at udvide garantien i de amerikanske banker til at dække alle kontoindskud.

ALLE SEKTORER I RØDT

I S&P 500-indekset var det it-aktierne, der klarede sig bedst med et minus på 0,9 pct. der var også fald til finans og energi på 2,4 og 2,1 pct., mens cyklisk forbrug bakkede 2,2 pct., og kommunikationsservice mistede 1,6 pct.

Blandt de store aktienavne var der fremgang til chipproducenten Nvidia på 0,9 pct., ligesom konkurrenten Advanced Micro Devices, AMD, blev løftet 1,7 pct. Omvendt vekslede Apple og Microsoft fremgang til fald på 0,9 og 0,4 pct.

I cyklisk forbrug bakkede Tesla med 3,3 pct., mens Amazon satte sig 1,9 pct., og i kommunikationsservice tabte Meta Platforms 1,2 pct., ligesom Alphabet, som onsdag annoncerede lanceringen af sin chatbot med navnet Bard, mistede 1,5 pct., mens Netflix dykker 3,9 pct.

I banksektoren var der tilbagegang til JPMorgan Chase på 2,6 pct., mens Bank of America mistede 3,3 pct.

Der var onsdag igen minus til kriseramte californiske First Republic Bank, hvis aktie mistede 15,5 pct. Tirsdag steg aktien 29,5 pct., da der var forlydender om, at hele eller dele af et kontoindskud på 30 mia. dollar, som First Republic Bank fik af USA's 11 største banker i sidste uge, måske helt eller delvist vil blive gjort til ansvarlig kapital.

NY BANKBEKYMRING

Uden for hovedindekset faldt Pacwest også 17,1 pct. Banken meddelte onsdag, at dens kunder siden nytår har reduceret deres indskud med 20 pct., og Pacwest har derfor sikret sig yderligere likviditet på 1,4 mia. dollar via lån fra store investorer.

På regnskabsfronten lagde Nike tirsdag aften tal for tredje kvartal frem. Det kvitterede markedet for med et minus på 4,9 pct. Egentlig var der gode nyheder i form af et større salg end ventet, en stor lagernedbringelse, men bruttomarginen faldt med 3,3 pct.point til 43,3 pct. mod ventede 43,7 pct. ifølge konsensus fra Bloomberg News på grund af rabatter, valutamodvind og øgede omkostninger.

Uden for hovedindekset steg meme-aktien Gamestop med 35,2 pct. Det skyldtes, at koncernen i sit fjerde kvartal noget overraskende fik sit første nettooverskud i to år.

Carvana, der gør sig inden for onlinesalg af brugte biler, gik også i vejret med 6,3 pct., da selskabet har annonceret en plan om at refinansiere sin gæld, og analytikerne vurderer, skriver Bloomberg News, at det formentlig vil være nok til at sikre likviditeten, indtil driften kan genoprettes.

.\\˙ MarketWire