Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Stærkt kvartal drevet af prismiks og overdækning - sværere at spå om resten af året, siger Hartmann-topchef

9/5 17:53

Æggebakkeproducenten Brødrene Hartmann har lagt godt fra kaj i første kvartal, hvor et favorabelt prismiks, forbedret kapacitetsudnyttelse og en overdækning af energiomkostningerne sikrede en bred vækst.

Det fortæller Torben Rosenkrantz-Theil, der er administrerende direktør i Brødrene Hartmann, til MarketWire, efter at æggebakkeproducenten er kommet med hele sit regnskab for første kvartal.

Hartmann offentliggjorde 1. maj foreløbige tal for første kvartal, hvor forventningerne til toplinjen blev sænket, mens prognosen for driftsindtjeningen justeret for hyperinflation og særlige poster blev hævet.

Årsagen til de lavere omsætningsforventninger er, at flere af Hartmanns kunder har deres priser koblet til energiprisudviklingen.

- Når energipriserne går ned, så fakturerer vi mindre for en del af vores varer. Det gør så, at omsætningen bliver lavere, uden at det er et udtryk for, at der er faldet volumen ud af forretningen, forklarer topchefen.

De aftagende energipriser smitter positivt af på driftsresultatet, der ventes i niveauet 300-400 mio. kr.

- De faldende energipriser har så en positiv indvirkning på vores indtjening, men koster lidt på omsætningen, fordi der så er et mindre omkostningspres at viderefakturere, tilføjer Torben Rosenkrantz-Theil.

FAVORABELT PRISMIKS

I sit foreløbige regnskab for første kvartal kunne Brødrene Hartmann fremvise en omsætning på 913 mio. kr. og et driftsresultat på 157 mio. kr., mens bundlinjen på 90 mio. kr. blev offentliggjort i det endelige regnskab tirsdag.

Første kvartal bød således på fremgang over hele linjen. Fremgangen er blandt andet drevet af et favorabelt prismiks, forklarer topchefen.

- Hovedparten knytter sig til prisjusteringer, vi har måttet gennemføre. Dertil har vi også som følge af en løbende indsats forbedret mikset af produkter, vi sælger, men den største effekt kommer fra prisjusteringer, siger topchefen.

Med et driftsresultat på 157 mio. kr. er en stor del af prognosen om et overskud fra driften på 300-400 mio. kr. allerede tjent ind. Forklaringen er, at første og fjerde kvartal historisk er gode kvartaler for Hartmann, mens andet og tredje kvartal typisk er svagere.

Dertil ventes energiomkostningerne igen at tage til i fjerde kvartal, hvilket kan lægge en dæmper på driftsoverskuddet.

VOLATILE ENERGI- OG RÅVAREPRISER

Selv om energipriserne i første kvartal var lavere sammenlignet med sidste år, er niveauet stadig over det fra før energikrisen. På samme måde er også råvarepriserne højere og mere volatile end tidligere.

Det nuværende niveau ventes at fortsætte den kommende tid, ligesom at volatiliteten ventes at vare ved, siger Torben Rosenkrantz-Theil til MarketWire.

- Vi er særligt bekymrede for udviklingen hen mod næste vinter, hvor vi frygter, at tingene kan stige igen, som vi så - måske ikke så ekstremt som sidste år, men vi frygter fortsat, at det niveau kan løfte sig, meddeler topchefen.

Volatiliteten gør det i sidste ende svært at spå om, hvordan udviklingen kommer til at blive. Derfor er det heller ikke til at sige, om overdækningen af energiomkostningerne, som Hartmann oplevede i første kvartal, vil fortsætte.

- Det kommer an på, hvordan energipriserne udvikler sig. De justeringer, vi foretager os som respons på udviklinger i energipriserne, gennemføres altid med en vis forsinkelse.

- Det vil sige, at i perioder, hvor energipriserne går op, har vi perioder med underdækning, og i perioder, hvor det går ned, har vi så perioder med overdækning, lyder forklaringen.

Forsinkelserne er typisk på fire til seks uger.

BEDRET HØNSEBESTAND I ANDET HALVÅR EFTER FUGLEINFLUENZA

Udbuddet af æg var i første kvartal begrænset betydeligt fra udbrud med fugleinfluenza i både Nordamerika og Europa. Forventningen er, at hønsebestanden igen er oppe i gear i andet halvår, under forudsætning af at der ikke kommer et nyt udbrud.

- Status er, at mange af de nedslåede besætninger er under genopbygning, og derfor tror vi, at vi ser ind i et andet halvår, hvor fuglebestanden er reetableret i Nordamerika, og så vi håber vi på, at vi ikke ser udbrud igen i løbet af efteråret i Nordamerika, siger Torben Rosenkrantz-Theil.

- I Europa, som også har været hårdt ramt af fugleinfluenza, ser vi ditto en tendens til, at genopretningen af bestanden af liggehøns skrider frem, og også her tror vi, at der kommer flere æg tilgængelige i løbet af andet halvår, fortsætter topchefen.

.\\˙ MarketWire