Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ørsted: Er der lys for enden af tunnelen?


115220 ProInvestorNEWS 7/9 2023 07:10
7
Oversigt

Kommentar for Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Kursnedturen for Ørsteds aktiekurs er markant og barsk. Er der lys i mørket for Ørsted?

Ørsteds aktiekurs er faldet med ca. 70 % fra toppen
Den blev nået i januar 2021
Det var dengang med de negative renter, den grønne omstilling i fokus og investorer, som var villige til at betale en høj pris
Den tid er forbi

Opturen i Ørsted var ikke baseret på en tilsvarende stigning i indtjeningen, men på forventet "efterbevilling"

Nu er det ikke længere fremtid, men nutid
Ørsteds indtjening er ikke styrtdykket
For blot 3 måneder siden (8/6) afholdt Ørsted sin kapitalmarkedsdag
Her fremlagde de planer for den fremtidige profitabilitet med 14 % ROCE frem mod 2030
Kortvarigt gav det en kursfremgang på ca. 10 % over nogle dage. Den gode stemning er dog helt væk, glemt og forduftet
Det skyldes en generel aktienedtur for danske selskaber ud over Novo Nordisk
Det skyldes en generel nedtur for de grønne aktier
Og det skyldes ikke mindst sidste uges udmelding fra Ørsted om at forsinkelser, lavere amerikanske skattekreditter og stigende renter kan betyde nedskrivninger for 16 mia. i 3. kvartal


Investorerne frygter yderligere nedtur

Investorerne frygter der kommer flere nedskrivninger
Høje renter er et vilkår, som Ørsted og andre må leve med de kommende år
Koncessionerne er dyre
Når Ørsted og andre byder ind på en koncession, kender de reelt ikke fremtiden, men må basere sig på det normale og egne kalkulationer
Deres konkurrenter er store og især selskaber med baggrund i olie og gas har en formidabel indtjening og styrke, når de kan sælge olie til 90 USD per tønde

Kan der komme en hvid ridder?

Der er ingen kortsigtede løsninger på de langsigtede udfordringer. Investorerne har reageret med en stor stigning i risikopræmien. Ørsteds aktiekurs er kommet ned på jorden. Hvis Ørsted kan levere på sine målsætninger, vil den nuværende prisfastsættelse om 5 år have vist sig at være attraktiv, men kan de det? Ørsteds markedsværdi er aktuelt på 166 mia. eller lidt under 25 mia. USD. Ørsted er fortsat en betydelig spiller og aktør på den grønne omstilling. Hvis en af de helt store, med udgangspunkt i olie/gas vil være mere grøn, kan et budforsøg ikke afvises. Spørgsmålet er om den politiske vilje i givet fald vil være til stede for et salg. Vi ejer alle sammen 50,7 % af Ørsted, men i sidste ende har vi sat politikerne til at bestemme over det fremtidige ejerskab, hvis buddet skulle komme.



Figur: Kursudvikling, 3 år, Ørsted

Kilde: Nordnet




7/9 2023 07:17 VærKritisk 5115221



Ørsted kan næppe hive en hvid kanin op af hatten. Man kan håbe at situationen får politikerne til at vågne op - og handle. De taler hele tiden og konstant om grøn omstilling, men lige nu er den gået i stå, som helt i stå og der er ingen bydere på auktioner til vindmølleparker.



7/9 2023 13:52 DjengisCash 9115223



En nødlidende værdikæde er ikke nogen nyhed, når det kommer til den grønne omstilling. Det nye er dog, at det ikke længere kun er producenterne af møller som er hårdt ramt.
Projektudviklere som Ørsted oplever modsat al politisk logik rammevilkår, som skaber stor usikkerhed omkring lønsomheden.
Hvis man tror, som tyskerne, at man kan bruge den grønne omstilling til at fylde statskassen op i samme bevægelse, så ender det blot med, at processen går i stå, desværre.
Det værste er dog, at klimakrisens destruktion ikke sætter farten ned imedens.



7/9 2023 14:22 VærKritisk 10115224



Jeg kan slet ikke forstå, at der kan være noget der er vigtigere end at sikre vores energiforsyning herunder at gøre os uafhængige af Putin ligesom det bør have allerhøjeste prioritet at redde klimaer, hvorfor jeg er dybt forundret over at ingen politikere tager det her op



7/9 2023 14:59 DjengisCash 5115225



Politikeres absolutte 1. prioritet er at blive genvalgt.
De fleste vælgere vil gerne den grønne omstilling, hvorfor politikere gerne sætter overordnede mål op engang ude i fremtiden.
Når det kommer til de konkrete indsatser, så er de samme vælgere desværre sådan, at deres personlige udsigt ikke må forstyrres af vindmøller eller solcelleparker.
Den politiske tænkning er desværre produktet af vægelsindede vælgere.



7/9 2023 21:09 Arne A 4115235



Det er lidt for nemt at give politikerne skylden for Ørsteds kurs-deroute. Amerikansk politik har altid været uforudsigelig, og det vilkår må investorerne leve med og tage højde for.

Men se nøje på 3 års kursgrafen for Ørsted, som er afbildet ovenfor.
Zap så over og tag et kik på 3 års kursgrafen for NOVO.

Vi ser i de 2 grafer en tydelig illustration af en af grundsætningen for succes på aktiemarkedet:

Sælg aktier, der falder og køb aktier, der stiger.

Det er ikke et politisk ansvar, at vi glemmer stop loss eller forsøger os med bundfiskeri.



7/9 2023 21:39 VærKritisk 6115236



Det ændrer nu ikke ved, at den grønne omstilling, som politikerne ellers gerne taler så meget, synes at være gået i stå.



7/9 2023 22:30 Arne A 3115238



I det kvarter jeg bor i er alle veje gravet op, og der lægges fjernvarmerør til de fleste huse. Så lad lige omstillingen starte inden du lukker den ned på grund af, at luften piftes ud af alt for højt værdisatte aktier.

Ting tager tid.



7/9 2023 22:39 DjengisCash 6115239



Hvornår er fjernvarme blevet grønt ?

Hvis fjernvarmen laves på gas, kul eller olie, som der hvor jeg får min fjernvarme, så er dit synspunkt værdiløst, desværre.



7/9 2023 23:19 Arne A 5115241



så er det helt altså værdiløst, at vi alle i kvarteret, med politikernes velsignelse, skal omlægge vores varme fra gas til fjernvarme??
Hvis det er en fejl er det på høje tid, der tages en time out.

Nej du, vi er stadig nogen, der kan huske, og efterhånden bliver det længere og længere tilbage i tiden. Tulipankrakket f.eks. står lysende klart for en ung mand som mig. Lidt længere væk i hukommelsen er IT boblen ved årtusindeskiftet.

Og nu ser vi den grønne boble punktere for øjne af os, og det før vi har fundet ud af, at det var en boble.

Men der er det særlige ved aktiebobler. Vi kan først se dem, når de er væk.



8/9 2023 00:26 DjengisCash 3115242



Jeg giver op, du definerer dig egen virkelighed, afskåret fra vores, men fred være med det.



8/9 2023 11:57 VærKritisk 2115265



Jeg kan ærlig talt ikke andet end grine af det du skriver. Hvis man absolut vil misforstå det der er skrevet, ja, så skal det nok lykkes. Hav en god dag.



8/9 2023 22:12 Arne A 5115284



jeg klukkede da også lidt i skægget, da jeg så du i denne tråd om Ørsteds kursderoute, kaldte på, at politikerne skulle tage det op.
Det var sådan set det, der fik mig til at blande mig, og jeg er da lidt ærgerlig over, at jeg ikke har evnet at forklare min pointe.

Med min indblanding fik jeg så lært, at fjernvarme ikke har noget med grøn omstilling at gøre. Tak for det.



9/9 2023 10:49 mccarthy 4115291



Fjernvarme har intet med grøn omstilling at gøre. Det er et central styret system der erstatter decentrale olie-, naturgasfyr m.v. Din fjernvarmeforsygning kan meget vel være baseret på olie, kul, gas, halm m.v. Elektrificering er ej heller grøn omstilling, mere en konsekvens af at erstaning af fossil energi ofte er el baseret på vedvarende energiformer.
Men med den info I tilbydes via det offentlige er det forståeligt, at I og jeg roder rundt i hvad der er op og ned.



9/9 2023 13:11 mccarthy 3115294



Og mens Vi er ved det.
Ørsted melder tab ifm 3 navngivne projekter. 2 skal anvende Siemens- mens sidste skal anvende GE møller. Siemens er gået i tænkeboks og GE kan vist ikke levere Haliada møllen, fordi der stadig er et patent udestående med Siemens. Projekterne er alle i U.S.A.
Altså er det ikke politik, men en uheldig situation Ørsted er kommet i. Floppet i den engelske auktion rammer jo også i hjertekulen på offshore vindparkudviklere.
Jeg afventer Q3 regnskaberne og så får Vi se.
Go' weekend til alle.



12/9 2023 17:59 mccarthy 0115380



Ups. Haliada møllen leveres just nu til Vineyard projektet så Siemens GE tvisten må være løst.



9/9 2023 13:44 DjengisCash 2115296



Korrekt, fjernvarme handler om forsyningssikkerhed. Du kan flekse mellem forskellige energiformer afhængig af pris og tilgængelighed. Bygger du en vindmølle og varmer vandet op med den, så bidrager du tillige til grøn omstilling.



7/9 2023 21:58 DjengisCash 6115237



Nu er det ikke kun Ørsted, hvor kursen er sønderbombet. Tendensen er generel for stort set alle virksomheder, der understøtter den grønne omstilling.
Og det er sgu trist.
Har det helt ærligt lidt svært ved at glædes ved kursudviklingen på alle mine Novo-aktier, når chancen for en planet, hvor mine børn og børnebørn kan få et godt liv efterhånden synes forpasset.



8/9 2023 11:51 Manfred 5115263



Vestas stopper opgørelse af en ny fabrik i UK. Vestas kan ikke forsvare investeringen med det lave antal vindmøller der skal opsættes i UK. Jeg tror det ender med billige Kinesiske vindmøller i Europa. Europa vil ikke købe deres egne vindmøller som de synes er for dyre. Så hellere købe kinesisk skrammel. Og derved støtte Kina og deres møller som bliver produceret med statsstøtte og diverse patent tyverier. Vor herre til hest.



TRÅDOVERSIGT